Türk işadamı Yalçın Ayaslı’nın (67) 1985’te ABD’de kurduğu entegre devre üreticisi Hittite Microwave, dün yaklaşık 2.4 milyar dolara ABD’li yarı iletken üreticisi Analog Devices Inc’e (ADI) satıldı.

Nasdaq borsasına açık Hittite’in ürettiği elektronik devre parçaları ve alt sistemler cep telefonlarından füzelere ve hatta Mars gezegeninden dolaşan Mars Rover’a kadar hemen her yerde kullanılıyor. Firmanın logosunda Hitit Güneşi bulunuyor.

Analog Devices, sanayi, telekom altyapısı ve otomotiv sektöründe büyümek için bünyesine kattığı Hittite şirketine hisse başı 78 dolar ödeyeceğini açıkladı. Bu rakam geçen cuma hisseleri 60.5 dolardan kapanan Hittite’in yüzde 29 primli satıldığı anlamına geliyor. Satışın bu yılın 3. çeyreği içinde tamamlanması bekleniyor.

ODASINDA KURDU, BULUŞLARLA BÜYÜTTÜ

Hittite’in yönetim kurulu başkanlığı ve CEO’luk koltuğundan 2005 yılında ayrılan Ayaslı, dönem dönem yaptığı hisse satışlarıyla payını yüzde 48’lerden yüzde 10’ların altına indirmişti.

Bir memur çocuğu olan Yalçın Ayaslı 1968 yılında ODTÜ’den elektronik mühendisi olarak mezun oldu. Ardından prestijli Amerikan üniversitesi Massachusetts Institute of Technology’de (MIT) aynı alanda yüksek lisans eğitimi gören Ayaslı, bir süre ABD’li füze üreticisi Raytheon’da mühendis olarak çalıştı. Ayaslı 1985 yılında ise Massachusetts eyaletindeki Chelmsford’da Hittite Corp’u kurdu. Evinin odasında kurduğu şirketi hızla büyüten Ayaslı, yaptığı buluşlarla Hittite’i bugünkü haline taşıdı.

PARAYI TÜRKİYE'YE YATIRDI

Zamanla yaptığı hisse satışlarının ardından elde ettiği parayla Türkiye’deki yatırımlara yönelten Ayaslı, bölgesel havacılık yapan borajet’i kurdu. Nar markasıyla zeytinyağı ve gurme ürünler üretmeye başlayan Ayaslı, Armaggan markasıyla da Anadolu el sanatlarına destek olan mağazalar açtı.      
Boston, Washington ve İstanbul’da ofisleri bulunan kâr amacı gütmeyen Türk Kültür Vakfı ve Amerika - Türk Koalisyonu’nun kurucusu ve başkanı olan Yalçın Ayaslı, Dr. Serpil Ayaslı ile evli. Çiftin Ceylan, Orhan ve Bahar Ayaslı isimlerinde 3 çocukları var. (Milliyet)