Üniversiteler ile özel şirketlerin Ar-Ge işbirliklerinden ilginç buluşlar çıktı. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın desteklediği proje ile buzdolabında bozulan gıdaları kullanıcıya anında bildiren “akıllı buzdolabı” ve “milli askeri projeler için yüksek performanslı uçak motoru” artık mümkün olabilecek.
Yüzde 75'i devletten
Şirketlerin üniversitelerle Ar-Ge işbirliği yapması için başlatılan San-Tez projesinde başvuru süreci başladı. Projeye katılan şirketlerin masraflarının yüzde 75’i devlet tarafından karşılanacak. San-tez destekleri için 50 milyon TL’lik bütçe ayrıldı.
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, bugüne kadar yaklaşık 2 bin proje müracaatının olduğunu, 750’ye yakın projenin bakanlık tarafından desteklendiğini bildirerek, “En çok proje başvurusu makine imalatı, enformasyon, elektromekanik-elektrik, kimya ve tekstil sektörlerinden oldu.
Program kapsamında bugüne kadar yaklaşık 200 milyon TL proje desteği verildi. Firmalara program kapsamında yurt dışı tanıtım-pazarlama etkinlikleri için 50 bin TL, yurt içi tanıtım-pazarlama etkinlikleri için 25 bin TL olmak üzere toplam 75 bin TL destek verilecek.
Yakın zamanda yürürlüğe girecek olan Yatırım Destek Programı ile de 35 milyon TL’ye kadar makine-donanıma hibe destek, bunun üzerindeki yatırım tutarı oranınca çekilecek kredilere de kredi faiz desteği verilmesi düşünülmektedir” dedi.
İŞTE O PROJELER
Bozulan gıdayı bildiren buzdolabı
İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi (Prof. Dr. Ekmel Özbay)
Projeyle, buzdolaplarında kullanılmak üzere, gıdaların bozulmaları sonucu ortaya çıkan uçucu organik bileşikleri algılayabilecek koku sensörleri geliştirilecek.
Hedef gıda grupları olarak kırmızı et, beyaz et, balık, pişmiş yemek ve süt ürünleri seçilecek; bu gıdaların bozulmaları sırasında ortama yaydıkları etanol, metanol, amonyak, etan, metan gibi gazların algılanması ile buzdolabında bozulma belirtisi gösteren gıdaların olduğu anlaşılacak ve bu bilgi kullanıcıya iletilebilecek.
Milli uçak motoru
İTÜ (Doç. Dr. Onur Tunçer)
Bu proje ile, TEI’de halihazırda yürütülmekte olan 1000 beygir motor projesi çerçevesinde bir çekirdek motorun prototip tasarımı ve üretimi yapılması hedefleniyor. Bu motor, değişik motor tiplerine uyarlanarak, insansız hava araçları veya helikopter gibi projelerde kullanılabilecek.
Yerli radar sinyal işleme cihazı
Kocaeli Üniversitesi (Prof. Dr. Sarp Ertürk)
Askeri platformların (gemi, uçak, araç ) ve sivil havacılık trafik kontrol sistemlerinin önemli alt sistemlerinden biri olan radar video dağıtım sistemini sayısal olarak gerçekleştirecek.
Sinyal işleme cihazı sayesinde hali hazırda sadece yurt dışından temin edilebilir olan radar video dağıtım sistemlerinin ithal edilmesine ihtiyaç kalmayacak.
Hem üniversite hem sanayi ortamında bu konuda bilgi birikimi yaratılarak uzman bilirkişiler yetişecek.
Felçliler için robotik ortez
ODTÜ (Prof. Dr. Uluç Saranlı)
Belden aşağısı felçli veya güç kaybına uğramış bireylerin yürümelerini sağlamak için bilek ortezi yapılacak. Felçli hastaları yürütecek olan robotik ortez kullanımı ile yüzde 10-15 arasında bir mekanik güç verimliliğine olanak sağlanacak.
3 kg’lık ortezler, elektromekanik sisteme kolaylıkla entegre edilebilecek.
Ortaya çıkacak olan ürün, robotik ortez olmaksızın sadece bilek eklemi rahatsızlıkları için de kullanılabilecek bir yapıda üretilecek.
Antibakteriyel kompozit yapay diş
Akdeniz Üniversitesi   (Doç. Dr. Meltem Asiltürk)
Projeyle; yüksek mekanik özelliklere sahip, ağız içi değişimlere uyumlu, protein emilimi düşük, biyouyumlu, antibakteriyel ve hidrofob özellikte kompozit yapay diş üretimi amaçlanıyor. Proje kapsamında kompozit yapay diş üretimi için yapılan araştırmalar, diğer uygulamalar için de temel oluşturacak.
Kalp piliyle MR’a çözüm
Bilkent Üniversitesi (Prof. Dr. Ergin Atalar)
Manyetik Rezonans (MR) cihazının, kalp pili olan hastalarda da kullanılabilmesine olanak sağlanacak. Proje ile MR cihazları, tıbbi implantlarla uyumlu hale getirilebilecek.