22. Çevre Proje Yarışması’nda (INEPO) dereceye giren projeler belirlendi. Bitkilerin daha hızlı büyümesini sağlayan arı gübresi ile radyasyon önleyen giysi projeleri dünyanın en büyük bilim fuarı INTEL ISEF’te Türkiye’yi temsil edecek.
 
Fatih Koleji’nin organize ettiği 22. Çevre Projesi Yarışması’nda (INEPO) birbirinden ilginç çevre projeleri yarıştı. Yarışmada, 11. sınıf öğrencisi Merih Akalın, Eslin Benhabip ve Valeri Bahar’ın projeleri, 2015 yılında ABD’de dünyanın en büyük bilim ve mühendislik fuarı INTEL ISEF’te Türkiye’yi temsil etmeye hak kazandı.
 
Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Teşkilatı’nın (UNESCO) desteklediği INEPO’da lise kategorisinde Keşan Doktor Rıfat Osman Anadolu Sağlık Meslek Lisesi 11. sınıf öğrencisi Merih Akalın’ın projesi seçildi.
 
ARI DIŞKISINDAN GÜBRE
 
Akalın, arı dışkısının olduğu tarım alanlarında bitkilerin daha hızlı büyüdüğünü belirleyerek arı gübresi projesi geliştirdi. Seçilen diğer proje günlük hayatta elektromanyetik radyasyonu önlediği iddia edilen kaktüs bitkisi ve Himalaya tuz lambasının aslında böyle bir işlevi olmadığını tespit eden lise öğrencileri Eslin Benhabip ve Valeri Bahar’ın, elektromanyetik dalga önleyici giysi projesi oldu.
 
Avrasya INEPO’da üç madalya
 
Azerbaycan'da 51 ülkeden 500'e yakın öğrencinin katıldığı INEPO Avrasya Çevre Projeleri Bilim Olimpiyatları yapılan muhteşem bir kapanış programıyla sona erdi. 182 projenin yarıştığı olimpiyatlarda Türkiye'den Özel Karadeniz Ereğli Fatih Fen Lisesi atık suların arındırılması projesiyle altın madalya alırken, Özel Fatih Topkapı Koleji ve İstanbul Coşkun Kız Lisesi bronz madalya aldı. Olimpiyatlarda Azerbaycan'dan 3 takımın yanında Hong Kong, Endenozya, Makedonya, Somali ve Güney Afrika temsilcileride altın madalya sevinci yaşadı.