Savunma Sanayii İcra Komitesi’nin 9 Mart’taki son toplantısında gündeme gelen silahlı insansız hava aracı (İHA) projesi için ilk adım atıldı. Savunma Sanayii Müsteşarlığı, ihale için “Bilgi İstek Dokümanı” yayımladı. Proje “Vurucu İHA” olarak adlandırıldı.

Türkiye’nin yerli İHA üreticileri TUSAŞ, Vestel ve Bayraktar, geliştirdikleri İHA’ların silahlı versiyonları üzerinde uzun süredir çalışıyor. 3 üreticinin de açılacak ihaleye teklif sunmaları bekleniyor.

BOZOK HAZIR 

TÜBİTAK-SAGE de insansız hava araçları için “Bozok” adı verilen hassas lazer güdümlü mini füzeleri geliştirdi. 16 kilogram ağırlığındaki Bozok füzesinin menzili 6 kilometre.

TB2 İLK ATIŞINI YAPTI

Bayraktar-Kale Kalıp’ın geliştirdiği “TB2 Taktik”in silahlı versiyonunun ilk atış testi 17 Aralık’ta yapıldı. ROKETSAN’ın ürettiği tanksavar füzesini ateşleyen TB2’nin hedefi yüzde 100 isabetle vurduğu açıklandı.


 

KİMLİK KARTI

Uzunluk: 6.5 metre

Sürat : 135 knot

İrtifa : 22 bin 500 feet

Harekât yarıçapı : 150 kilometre

Havada kalış süresi : 24 saat

Faydalı yük: 75 kilogram

KARAYEL GÜN SAYIYOR

Vestel’in geliştirdiği “Karayel” adı verilen insansız hava aracının (İHA) silahlı versiyonları için gün sayılıyor. Vestel tarafından üretilen 2 prototipin tanıtımının mayıs ayında yapılacağı açıklanmıştı.



 

KİMLİK KARTI

Uzunluk: 8 metre

Sürat : 80 knot

İrtifa : 22 bin 500 feet

Harekât yarıçapı : 150 kilometre

Havada kalış süresi : 20 saat

Faydalı yük:70 kilogram

ANKA-S YIL SONUNDA

TUSAŞ’ın geliştirdiği ANKA tipi İHA’nın silahlı versiyonuna “ANKA-S” ismi verildi. Geliştirme çalışmaları devam eden ANKA-S’nin bu yıl sonuna kadar görücüye çıkarılması bekleniyor. 


 

KİMLİK KARTI

Uzunluk: 8 metre

Sürat : 57 knot

İrtifa : 30 bin feet

Harekât yarıçapı: 200 kilometre

Havada kalış süresi : 24 saat

Faydalı yük: 200 kilogram