Türkiye’nin lider iletişim ve eğlence teknolojileri şirketi Türk Telekom, görme engelli bireylerin bulundukları noktayı sesli söyleyerek daha özgür hareket etmelerini amaçlayan Sesli Adımlar uygulaması şimdi de Rönesans Gayrimenkul’e ait Kadıköy’deki Kozzy Alışveriş Merkezi’ndede kullanılabiliyor.


Görme engellilerin kapalı mekânlarda yardıma ihtiyaç duymadan dolaşabilmeleri ve sosyalleşebilmeleri amacıyla, Boni A.Ş. ile iş birliği içinde geliştirilen Sesli Adımlar uygulaması, görme engellilere bulundukları alanlarda, cep telefonları üzerinden gerçekleştirilen sesli betimlemelerle yardımcı oluyor. Sesli Adımlar uygulaması, kontrast renkleri içeren yeni tasarımıyla az görenlere de hizmet ediyor.


Adım adım yönlendiriyor

Türk Telekom’un teknolojik desteğiyle çalışan, konum belirleme sistemi ve metotlarının kullanıldığı Sesli Adımlar uygulaması, görme engellilere alışveriş merkezlerinde adım adım bulundukları noktayı sesli olarak söyleyerek, engelli bireylerin daha rahat ve güvenli hareket etmelerini sağlıyor. Sesli Adımlar uygulamasının bir başka özelliği ise acil durumlarda engellileri tahliye çıkışlarına yönlendirmesi.


Dünya’da kendi alanında ilk defa Türkiye’de gerçekleştirilen ve operatör bağımsız olarak tüm görme engelliler tarafından kullanılabilen uygulama bugüne kadar 20 binin üzerinde indirildi. AVM’ler başta olmak üzere, üniversite, belediye, bakanlık ve kütüphanelerde kullanılan uygulamanın, önümüzdeki dönemde yeni uygulama alanları ile kapsamı daha da genişletilecek.

Sesli Adımlar, görme engellilerin alışveriş merkezi, havaalanı hastane, tatil köyü gibi büyük ve karmaşık alanlarda, herhangi bir yardıma ihtiyaç duymadan gitmek istediği yeri bulmasını veya o anda nerede olduğunu anlamasını sağlıyor.