Ulaşım ve trafik güvenliği konusunda son teknolojilerin paylaşıldığı Uluslararası Intertraffic İstanbul Fuarı, geçtiğimiz günlerde İstanbul Kongre Merkezi’nde düzenlendi. Fuara altyapı, trafik yönetimi, yol güvenliği ve park sistemleri alanında faaliyet gösteren 200 katılımcı firma ve 85 ülkeden binlerce profesyonel ziyaretçi katıldı.
Fuar kapsamında düzenlenen 4. Uluslararası Ulaşım ve Araç Park Alanları Yönetimi Sempozyumu’nda ise Türkiye ve dünyada bu alandaki teknolojik gelişmeler katılımcılarla paylaşıldı.  Sempozyumun konuşmacıları arasında yer alan Türk Telekom Grubu Entegre Bağlantı Yönetimi Direktörü Baran Yurdagül ise nesnelerin internetinin (Internet of Things - IoT) dünyayı nasıl değiştirdiğini anlatan bir sunum gerçekleştirdi. Yurdagül bu kapsamda Türk Telekom Grubu olarak sundukları Live Smart, Akıllı KenTT ve Avea Arabam uygulamaları hakkında da bilgi verdi.
 
Her şey 1991’de bir kahve makinesiyle başladı
Nesneler arası bağlantının, doğru ve gerçek zamanlı bilgiye erişim ihtiyacından doğduğunun altını çizen Baran Yurdagül, kavramın ortaya çıkış hikâyesini şöyle aktardı:
“Nesnelerin İnterneti kavramının çıkışı 1991 yılında, daha henüz internet dünya genelinde yaygınlaşmamışken Cambridge Üniversitesi’nde 15 akademisyenin farklı bir katta yer alan kahve makinesinin dolu olup olmadığını görme ihtiyacından kaynaklandı. Bunun için her dakikada makinenin üç adet görüntüsünü yakalayan ve masalarındaki bilgisayarlarına aktaran bir sistem tasarladılar. Böylece boş olduğunu gördüklerinde, boş yere kahve makinesinin yanına gitmek istemiyorlardı. Bu sistem, bilgiye erişim ihtiyacından doğan Nesnelerin İnterneti kavramının şekillenmesini sağlayan ilk örneklerden biridir.”
 
“2014’te saniyede 99 nesne internete bağlanırken, 2020’de 255 nesne internete bağlanacak”
Nesnelerin İnterneti kavramının ilk kez 1999 yılında Kevin Ashton tarafından Procter&Gamble için hazırlanan bir sunumda kullanıldığını söyleyen Yurdagül, kavramın ortaya çıktığı günden beri yaşanan gelişimi şöyle özetledi: “2008’de dünyadaki bağlı nesnelerin sayısı insan nüfusunu geçti. Bugün bu sayı, insan nüfusunun yaklaşık 2 katı, yani 14 milyar. 2020’de bağlı nesnelerin sayısının 50 milyarı geçmesi bekleniyor. 2014’te saniyede 99 nesne internete bağlanırken, 2020’de 255 nesne internete bağlanacak.”  Nesnelerin İnterneti ile birlikte Büyük Veri, Bulut Bilişim, Yapay Zekâ, Bluetooth, GPS, M2M, RFiD, NFC, Wi-Fi, MMI, IPv6, iBeacon gibi kavramların da gündeme geldiğini söyleyen Yurdagül; “Aslında Nesnelerin İnterneti çeşitli haberleşme protokolleri sayesinde birbiriyle haberleşen ve birbirlerine bağlanarak bilgi paylaşan akıllı ağları simgeliyor. Nesneler, algılayıcılar ve elektronik devrelerle donatıldığında yalnızca kendi aralarında değil, insanlarla da iletişime geçerek durum bilgilerini güncelleyebilecek yetenekler kazanıyor. İnternetin hızlı gelişimi ve yaygınlığının artmasının ardından mobil teknolojiler herkesin cebine girdi. Böylece internete bağlı birçok nesne, kişiler ile kolayca iletişim kurmaya başladı. Elimizdeki akıllı telefonlar ile artık istediğimiz her yerden nesnelerimizi yönetebiliyoruz.”
İnsanlar da nesneleri her an, her yerden gözlemleme ve kontrol etme şansına sahip oldu. Böylece verimlilik ve otomasyonun güçlenmesi adına pek çok yeni çözüm gündeme geldi” şeklinde konuştu.
 
Türk Telekom Grubu Nesnelerin İnterneti ile geleceğe odaklanıyor
Türk Telekom Grubu’nun sunduğu ürün ve hizmetlerle “Nesnelerin İnterneti” odaklı geleceğe hazır olduklarının ve bu kavramı güçlü bir şekilde sahiplendiklerinin altını çizen Yurdagül, bu alanda sundukları çözümleri şöyle sıraladı: “Türk Telekom Grubu olarak sunduğumuz akıllı ev çözümümüz ‘Live Smart’… Live Smart sayesinde kullanıcılar tablet, bilgisayar ve akıllı telefonlar ile istedikleri zaman kendilerine özel hesaplarıyla yönetim portaline girebiliyorlar. İhtiyaçlarına özel senaryolar oluşturup, ev ve iş yerlerindeki tüm elektronik cihazları uzaktan yönetebilir, SMS ve e-mail ile bilgilendirmeler alabilirler. Yine sunduğumuz Kronik Hastalık Takip Sistemi ile kullanıcılar, şeker ve tansiyonlarını evde kolayca ölçebilir, değerlerini akıllı ev telefonuna kaydedebilir, sağlıklarını günlük olarak takip edebilir, acil durumlarda ise yakınlarını bilgilendirip 112 acil yönlendirilmesi yapabilirler.”
 
Akıllı şehirler sadece aydınlatmada bile yüzde 30 tasarruf sağlıyor
Türk Telekom Grubu’nun Karaman’da başlattığı ve Antalya ile devam ettiği entegre akıllı şehir projeleriyle, kamu hizmetlerinden enerji tasarrufuna kadar şehrin tüm ihtiyaçlarının Nesnelerin İnterneti aracılığıyla kontrol edildiğini ve sistemin Akıllı Kent Operasyon Merkezi aracılığıyla yönetildiğini vurgulayan Yurdagül, “Böylece belediyenin, valiliğin ve tüm kamu kurum ve kuruluşlarının daha etkin ve verimli çalışması sağlanıyor. Belediyeler daha az para harcayarak daha çok iş yapma imkânına kavuşuyor. Akıllı belediye, akıllı aydınlatma, akıllı otopark, akıllı çevre, akıllı yönetim, akıllı sağlık, akıllı güvenlik, akıllı enerji, akıllı kavşak, akıllı durak, akıllı ulaşım gibi yeni kavramlar hayatlarımıza giriyor. Sadece sokak aydınlatmalarını bile akıllı hale getirerek her yıl yüzde 30’a yakın tasarruf sağlamak mümkün” diye konuştu.
 
Avea Arabam ile aracınız sizden saklanamayacak
Türk Telekom Grubu olarak araçları akıllandıran uygulamalar arasında Avea Arabam uygulamasının güzel bir örnek olduğuna değinen Yurdagül, şu bilgileri paylaştı:
“Dünyada ilk kez iBeacon, GSM ve GPS teknolojilerini bir araya getirerek, sürücülerin araçları ile ilgili ihtiyaç duyabileceği Avea Arabam uygulamasını tanıttık. Avea Arabam ile aracınızla ilgili sürüş sırasında ve sonrasında ihtiyaç duyabileceğiniz herşeyi tek bir uygulama sayesinde gerçekleştirebilirsiniz. Bulunduğunuz konuma en yakın otopark ve benzin istasyonlarını görebilirsiniz. Otoparkta geçirdiğiniz süreyi hatırlatan ve uyaran Otopark Alarmını kurabilirsiniz. Otomobilinize özel profil oluşturup yakıt bilgilerinizi kaydedebilirsiniz. Bu sayede aylık/yıllık kullanım detaylarınızı ve istatistiklerinizi takip edebilirsiniz. Trafikte kaldığınız süreyi gittiğiniz yolları harita üzerinde görerek aktivite kayıtları oluşturabilirsiniz. Kasko ve Trafik poliçesi bilgilerinizi kaydedip ödeme ile ilgili hatırlatmalar alabilirsiniz. Avea Arabam uygulaması, profilinizi oluştururken girdiğiniz bilgiler ile otomatik olarak Motorlu Taşıtlar Vergisini hesaplayıp son ödeme tarihinden önce size hatırlatır. iBeacon teknolojisi ile çalışan ve aracınıza yerleştirerek kullanabileceğiniz Aracımı Bul Kiti ile aracınızı park ettiğiniz noktayı işaretleyebilir, park yeriniz ile ilgili hatırlatıcı özel notlar ekleyebilirsiniz. Otomatik park etme özelliğiyle aracınızı park ettiğiniz yeri işaretlemeyi unutursanız,  Aracımı Bul Kitinin sizin yerinize otomatik olarak konumu işaretleyerek size hatırlatmalar göndermesini sağlayabilirsiniz.”
Tüm bunların Türk Telekom Grubu olarak nesnelerin internetine odaklı çalışmalarının bir ürünü olduğunu söyleyen Yurdagül, ilerde bu alanda çok daha farklı ve yaratıcı çözümler ortaya koymaya devam edeceklerini söyledi.