Türkiye’de girişimciliğin yükselişine bağlı olarak hızla artan şirket sayısı GSM operatörlerine de yeni müşteri kitlesi kazandırdı. Şirketlerin ihtiyaçlarına göre paketler hazırlayan GSM operatörleri özellikle Küçük ve Orta Boy İşletmelere (KOBİ) odaklanarak, çok yüksek gelir elde edebilecekleri yeni ‘abone kitlesi’ yakaladı. Şimdi de büyük bölümü şirketlerin çatısı altındaki ‘makinelerin konuşturulması’ önemli bir pazar yaratacak. Turkcell Genel Müdür Yardımcısı Selen Kocabaş, “Şu anda 1.6 milyon makineyi konuşturuyoruz ama Türkiye’de orta vadede 100 milyon makineyi konuşturulabilir. 1.6 milyon makineyi konuşturarak işletmelere 1.5 milyar lira tasarruf sağlıyoruz. Bu genel ekonomi için de büyük kazanç” diyor.  Kocabaş şöyle konuşuyor:
 
İŞ TELEFONDAN ÇIKTI
 
“6-7 yıl önce şirketlere sadece telefon iletişimi biraz da data verirdik. Şimdi her şey değişti. 3G ile işleri tabletten yönetmek mümkün . Hem odağımız değişti hem de müşterilerin ihtiyaçları. Eskiden satın alma departmanlarıyla konuşurduk, şimdi IT departmanlarıyla konuşuyoruz. Dünyada da trend böyle. Yatay ürün ve servislerle ayrı bir yayılma var. Eskiden sizin bir markete, emlakçıya sunacağınız çözüm yoktu. Şimdi ofisin kapalıyken sabiti arayan senin cep telefonuna yönlensin veya bulunduğun bölgedeki tekil müşteriyi bilmiyorsan biz sana orası için ciddi bir tanıtım imkanı sunabiliriz. Önümüzdeki dönemde de data ve video kullanımı da çok artacak.  4G’ye de ciddi hazırlık yapıyoruz. 4G ile çok daha hızlı bir dönem başlayacak.
 
M2M, HIZLI BÜYÜYECEK
 
Machine to Machine (makinelerin konuşması-M2M) şu anda küçük bir pazar. Ama makinelerin konuşmasında devrim olacak. Biz bu alandaki faaliyetlerimi 5 ana başlıkta topladık; Akıllı Enerji, Akıllı Endüstri, Akıllı Araç, Akıllı Bina ve Akıllı Sağlık. Enerji şirketisiniz ve sayaçları uzaktan takip edince kayıp kaçağı azaltabiliyorsunuz. Buzdolabı üreticisi ya da gıda sanayicisi için Türkiye’deki 250 bin soğuk ya da dondurucu dolabın takibi çok kritik. Ulaşım araçlar ayrıca çok önemli. Tüm ticari araçlar takibe girecek. Kazaların sayısı, sonuçları sigorta  için çok önemli. Kaza anında ambulans otomatik bilgi sahibi olacak ve hemen yola çıkacak. Bunun adı ‘Connected Car’ sistemi. Mobilitenin ve takibin olduğu her yerde ‘sim card’lar olacak.  Sağlık sektörü de çok önemli bir takip alanı ki SGK bütçesi için çok önemli bir konu bu. Frost & Sullivan Danışmanlık Şirketinin ‘Dünyayı değiştirecek 50 büyük mega trend’ çalışmasına göre, 2020 yılında dünyada birbiriyle iletişim kurabilen cihaz sayısının 80 milyarı bulacağı öngörülüyor.”
 
ŞİRKET ABONELER
 
Turkcell’in müşteri kitlesi içinde şirketlere ‘büyüklüklerine göre sınıflandırarak’ hizmet verdiklerini vurgulayan Selen Kocabaş şöyle devam ediyor: “Turkcell Kurumsal Çözüm Merkezlerindeki satış ekiplerimiz şirketlere ayda ortalama 100 bin,  yılda 1.2 milyon ziyaret yapıyor. Yelpaze geniş; 4 kitleye ayırdık. En tepede en büyükler var ki onlar stratejik 3 bin müşteri. Holdingler ve büyük yapılar. İstanbul, Ankara ve İzmir’de yoğunlar. Onların altında büyük müşteriler var ki onlar KOBİ’lerden büyükler. Aralarında çok uluslular da var ve bu gruptakiler 9 büyük ilde yaygın. Adana, Kayseri, Konya, Gaziantep gibi illerde de çoklar ve 10 binden fazla da bu grupta müşterimiz var. Bir aşağıda da KOBİ’lerimiz var ki orada onlar 41 şehirde yaygınlar. Bunların da altında bayi kanalı ile gittiğimiz esnaf, meslek grupları ki burada da 540 bin müşterimiz var.”
 
 
Yüzde 70 tasarruf
 
Bulut teknolojisi sayesinde şirketlerin yapması gereken yatırımları artık Turkcell’in yaptığını söyleyen Selen Kocabaş, bu konuda şunları anlatıyor: “Bilgisayar aldınız, üzerine yazılım, bir de eleman koydunuz. Bir gelişme olmuş ama şimdi siz onu uygulayamıyorsunuz. Aldığınız şey iyi olabilir ama kullanılamaz da olabiliyor ve yeniden yatırım yapmak zorunda kalıyorsunuz. Biz bu konudaki kronik aksamayı da çözüyoruz. ‘Bulut’ önemli bir çözüm oldu. Orta ve üzeri büyüklükteki şirket buluta çok ilgi gösteriyor ve bizden hizmet alınca normal şartlarda bu konudaki yatırımlarından yüzde 70’in üzerinde tasarruf sağlıyor.  Biz bu noktadan sonra KOBİ’nin IT şirketi gibi oluyoruz. Bir KOBİ neye ihtiyacı varsa bize danışabiliyor ve ona özel çözümler geliştiriyoruz.”
 
 
Pazarlama altüst oldu
 
Turkcell Genel Müdür Yardımcısı Selen Kocabaş, pazarlama dünyasının da değişim geçirdiğini belirtiyor ve “Ben bireysel müşterimin özelliklerini biliyorum, yaşını, gittiği mekanları, katıldığı kampanyaları, ödeme gücünü biliyorsam bunu bir bütünün içinde kitle olarak paylaşabiliyorum. Şu özellikle şu kadarlık bir kitle var ve anlık pazarlama yapabilirsin. Kendi müşteri kitlene benzer kitleye kampanya yapmak istiyorsan daha geniş aynı nitelikte ‘müşteri kitlesi katkısı’ sağlıyoruz. Biz onun kampanya bilgisini hedef kitlesine göre müşteri grubumuzla paylaşıyoruz” diyor.