BORSAGUNDEM.COM ÖZEL
GSM devi Turkcell, sektöründe olduğu gibi Borsa İstanbul’un da gözde ve önemli şirketlerinden biri. Ancak, yönetim krizinin çözülmesinin ardından uzun bir aradan sonra geçtiğimiz yıl ilk temettüsünü dağıtan Şirket borsada 2015'in son iki ayından itibaren kan kaybetmeye başladı. Düşüş trendi içine giren Turkcell hisseleri 12 liradan 9.90 lira seviyesine kadar düştü. Yatırımcıların dikkatle izlediği düşüşü, aracı kurumlara sorduk. 
Belgin Maviş süreci yorumlarken, “Üst düzey yöneticilerin işten ayrılmasıyla başlayıp sonrasında bilançodaki kar düşüklükleri ve borç ödemesi için yetersiz karşılık oranının bulunması gibi haberlerin ardından yabancı pozisyonlarındaki düşüş, hissede yaşanan olumsuzluğu açıklar nitelikte” dedi. 
Turkcell’deki geri sayımı Belarus ve Ukrayna’daki yatırımları işaret ederek Rusya ile yaşanan krizinin göbeğine oturtan Burçak Gezgin, bölgeden gelebilecek olumsuz haberlerin hissedeki olası toparlanmaları baskılayabileceğini söyledi. 
Emre Özgüven ise yüzde 25’e yakın düşüşün arkasında Türk Telekom Grubu’na yapılacak ödeme ile aktif büyüme ve öz sermaye oranlarındaki azalma olduğu görüşünde.
İşte ‘üç kurum, üç uzman’dan Turkcell’deki düşüşün sırrı… 

*2015 başlangıcından itibaren dalgalı bir seyir izleyen TCELL hisse fiyatlarındaki düşüşler, dikkatimizi çekmekte.
*İlk olarak bu olumsuz sürecin, yılardır şirket bünyesinde görev alan, özellikle Süreyya Ciliv ve diğer üst düzey yönetimlerinin de şirketten ayrılmalarıyla birlikte başladığını söylememiz yanlış olmaz.
*Sonrasında ise bilançoda açıklanan kâr rakamlarındaki düşüşler, bu süreci devam ettirmiş ve yatırımcıların, olan biteni bir adım geriye çekilerek izlemesine neden olmuştur.
*Temmuz-Ağustos aylarında ise %10’luk bir hisse geri alımı planladığını duyurması ise olumlu gelişme olarak karşımıza çıkmakta. 
*Öte yandan yine Temmuz-Ağustos aylarında Tüketici Finansman Şirketi kuracağını duyuran TURKCELL, bunun için BDDK’ya başvurusunu yapmıştı.
*20 Kasımda ise yapılan başvuru BDDK tarafından olumlu bir şekilde yanıtlandı. 
*Bu süreçte ise Turkcell’in Genel Müdürü Kaan Terzioğlu düzenlediği bir basın toplantısında Orta Asya, Balkanlar, Kuzey Afrika ve Ortadoğu'da stratejik fırsatları değerlendireceğini ve diğer ülkelerde büyüyerek, Türkiye'nin Turkcell'in toplam gelirlerindeki payını azaltmak istediklerini vurgulamıştı.
*2015 Aralık ayının sonlarına doğru ise Turkcell’in, Türk Telekom ile devam eden davalar ve icra takiplerinin çözümü için anlaşmasıyla birlikte İmzalanan protokole göre Türk Telekom’a 225 milyon TL ödeme yapılacağı belirtildi.
*Bu durumun hisse fiyatlarına olumsuz yansımasının nedeni ise, Turkcell’in finansallarında söz konusu davalar için ayrılmış bulunan toplam karşılık tutarının yaklaşık 161 milyon TL olmasıydı.
*Bununla birlikte son gelen bu gelişme sonrasında 2015’in başından itibaren izlediğimiz TCELL hissesinde ki yabancı pozisyon oranlarında ciddi düşüşler yaşandı.
*İşten ayrılmalarla başlayıp sonrasında bilançodaki kar düşüklükleri ve borç ödemesi için yetersiz karşılık oranının bulunması gibi haberlerin ardından yabancı pozisyonlarındaki düşüş, hissede yaşanan olumsuz süreci açıklar nitelikte olmakta.
*Tüm bunların yanında endeksteki düşüş trendi de, hissede ki olumsuz seyri etkileyen nedenler arasında yer almakta.

BİLANÇO – DÖNEM NET KAR ZARARDAKİ GÖRÜNÜM
*12 ŞUBAT 2015 / 2014 YILLIK BİLANÇO NET KAR RAKAMI, 2013’E GÖRE %20 DÜŞÜŞ GÖSTERDİ.
*29 NİSAN 2015 / 2015-3 AYLIK BİLANÇO NET KAR RAKAMI, 2014-3 AYLIĞA GÖRE %60 DÜŞÜŞ GÖSTERDİ.
*23 TEMMUZ 2015 / 2015-6 AYLIK BİLANÇO NET KAR RAKAMI, 2014-6 AYLIĞA GÖRE DEĞİŞİM GÖSTERMEDİ.
*27 EKİM 2015 / 2015-9 AYLIK BİLANÇO NET KAR KARAMI, 2014-9 AYLIĞA GÖRE %8 DÜŞÜŞ GÖSTERDİ.

KULİSLERDE KONUŞULANLAR
Turkcell’in kendi Bayi-Çağrı Merkezi gibi merkezlerle arasındaki ilişkinin olumlu yönde olmadığının ve bu yönetim şeklinin veya ilişkinin, bir şekilde hisse fiyatına yansıdığı ile ilgili görüşler borsa kulislerinde konuşulanlar. Yatırımcıların ise bu haber ve olumsuzluk içinde yeni adım atmaması oldukça doğal. Yenİ alımlar için aceleci olunmaması ve gelişmelerin takip edilmesi en akıllıca strateji olacaktır.
BELGİN MAVİŞ – A1 CAPİTAL DİREKTÖRÜ

RUSYA KRİZİNDEN EKSTRA ETKİLENDİ
Özellikle Turkcell hisselerinde stresin Kasım ayında Türkiye ile Rusya arasındaki krizle başladığı görülüyor. İki ülke arasındaki uçak krizinin ilk etkileri Rusya ve Rusya bölgesinde iş yapan şirketleri daha olumsuz etkiledi. Özellikle Rusya’nın Türkiye’ye yönelik yaptırımlar uygulayacağı beklentileri de bu iki aylık süreçte bu hisse performansları üzerinde olumsuz etkili olmaya devam etti.
Turkcell’in tüm bunların yanında Rus krizinden ekstra etkilendiğini söylemek mümkün. Özellikle şirketin Rusya’nın etkili olduğu Belarus ve Ukrayna’daki yatırımları burada ön plana çıkıyor. Bunun yanında şirketin bir de dolaylı olarak Rus ortağının bulunması, zaten zayıf olan endeksle birlikte kan kaybeden Turkcell hisselerinin zaman zaman artan gerilimle daha fazla satış baskısı altında kalmasına neden oldu. Geçtiğimiz hafta Ukrayna’ya seyahat düzenleyen Turkcell ekibinin alıkonulduğu haberleri hissede kısa süreli sert bir satış görmemize neden oldu. 
Baktığımızda şirketin Ukrayna operasyonlarının toplam operasyonlar içindeki payı %20’ye tekabül ediyor ki bu oran Türkiye operasyonlarının yarısına eşit durumda. Şirketin Türkiye dışındaki en büyük pazarı Ukrayna’da bulunuyor. ABD’nin Ukrayna’yı Rus güdümünden çıkarmak gibi bir planı olduğunu biliyoruz ki son dönemde, buna ilişkin yardımlar da yapmasına rağmen, tekrar burada alevlenecek bir Rus-Ukrayna krizi, tekrar Ukrayna para birimini düşürerek, Turkcell üzerinde olumsuz etkili olabilir.  Çünkü genel olarak Rusya’ya yakın bölgede bağlı ortaklıkları bulunan Turkcell üzerinde, geçtiğimiz dönemde de Rusya-Ukrayna krizinin olumsuz etkilerini olduğunu görmüştük. Özellikle Rusya bu kapsamda Turkcell için risk oluşturmaya devam edebilir. Zaman zaman bölgeden gelebilecek olumsuz bir haber, Turkcell hisselerindeki olası toparlanmaları baskılayabilir,
ARAŞTIRMA UZMANI BURÇAK GEZGİN – ALAN YATIRIM MENKUL DEĞERLER

TÜRK TELEKOM GRUBU’NA YAPILACAK ÖDEME EN ÖNEMLİ ETKEN
Turkcell hisselerinde 20 Kasım’da görülen 12.15 seviyelerinden itibaren kademeli olarak düşüşler göze çarpmaktadır. Aradan geçen zaman diliminde hissede %25’e yakın bir oranda düşüş olması dikkat çekici. 2015 yılı genelinde yabancılar tarafından en fazla satış yapılan hisseler arasında ilk 15 içerisinde yer alan firmanın Türk Telekom Grubu'na toplam 225.000.000 TL ödeme yapacak olmasının hisse performansını son dönemde olumsuz etkileyen en önemli faktör olduğunu düşünüyoruz. Bu tutarın firmanın piyasa değerinin %1'ine denk gelmesi nedeniyle Turkcell için negatif bir etki yarattığını söyleyebiliriz. Ayrıca firmanın 2015 yılının ilk 9 ayı itibariyle 2014 yılının eş dönemine kıyasla aktif büyüme ve öz sermaye oralarında gözle görülür azalmalar olması da önemli bir ayrıntı olarak karşımıza çıkmaktadır.
ARAŞTIRMA UZMANI EMRE ÖZGÜVEN – DESTEK MENKUL DEĞERLER