Para dergisi yazarlarından Musa Savaş, dergideki köşesinde Süreyya Ciliv'in istifasından sonra yerine gelecek yeni yönetim hakkında bir yazı kaleme aldı. Musa Savaş ayrıca Süreyya Ciliv'in önümüzdeki dönemde nasıl bir yol izleyeceğine, hazırladığı yazıda yer verdi. İşte Musa Savaş'ın o yazısı...

Öncelikle bu işin hikayesini anlatmak istiyorum. Ocak ayının ilk haftası Ankara'da yaptığım bazı görüşmelerde aldığım bilgiler, 28 Ocak 2015'te Turkcell'de yapılacak olan Yönetim Kurulu top­lantısında sekiz yıldır CEO'luk görevini sürdüren Süreyya Ciliv ile yolların ayrılacağı şeklindeydi. Süreyya Ciliv ile ilgili aldığım bu bilgi şaşırdığım bir haber değildi. Çünkü son dört yıldır her yılsonunda her şeyi bilen biz gazeteciler tarafından Ciliv "gönderiliyor"du. Her bozuk saat günde iki defa doğru zamanı gösterdiğine göre, bu gazeteciler yanılıyor olamazdı.

GELECEK DÖNEMDE TURKCELL
Ben bu bilgilerin doğruluk derecesini kuvvetlen­dirmek için görüşmeler yapmaya başlayınca biri­leri bana Turkcell Yönetim Kurulu toplantısı­nın 30 Ocak 2015'e ertelendiğini iletti. Gerek­çe olarak da, firmanın hem Amerika hem Tür­kiye borsalarında işlem gördüğünü ve CEO'luk gibi bir değişim haberinin hafta içi duyurulması halinde riskli olacağını söyledi. Dolayısıyla bor­saların kapandığı saatte ve hafta sonunu da içere­cek şekilde verilmesinin ekonomik olarak daha uygun olduğu da söylendi. Bir iktisatçı olarak baktığımda mantık­lıydı. Fakat şimdi görüyorum ki tarihsel anlamda güvendiğim dağ­lar tarafından yanıltılmışım.
Süreyya Bey'in yönetim tarzının özellikle son bir yıldır yönetim kurulu ile uyuşmadığı gözlemlediğimiz bir gerçekti. Sonuçta bu­günlere gelindi. Şimdi ne olacak?

Turkcell açısından ne olacağını söyleyelim. Öncelikle 13 Şubat 2015 Cuma gününden önce herhangi bir hareket beklemeyin. Çünkü o gün 2014 son çeyrek sonuçları açıklanacak. Turk­cell Yönetim Kurulu da o tarihten sonra yönetimsel ka­rarları açıklayacak.

Neler mi açıklayacak? Kulislerden aldığımız haberle­re göre söyleyecekleri şu minvalde olacak. Öncelikle Turkcell'de artık güçlü CEO devri bitti. Genel müdür ya­pısına geçiliyor. Türk Hava Yolları yönetiminde uygula­nan üçlü model geliyor. Yani aynı zamanda "yönetim kurulu üyeliği" unvanları da olan üç kişilik bir icra kurulu olacak. Bu icra kurulu kimlerden mi oluşacak? Tabii ki Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Akça, İcra Kurulu'nun da Başkanı olacak. İkinci isim finansal geçmişinden dolayı şimdiki yönetim kurulu üyelerin­den Mehmet Bostan. Son olarak aynı zamanda yönetim kurulu üyesi de olacak bir tane de genel müdür gerekiyor. İşte o isim Akbank'ın şimdiki Yönetim Kurulu Üyelerinden Kaan Terzioğlu idi. "îdi" diyoruz çünkü 30 Ocak 2015 tarihi itibariyle böyleydi.

YENİ GENEL MÜDÜR...
Son bir haftada neler olduğunun detaylarına girmeyeceğiz. Çünkü o detaylardan dizi senaryosu olur dersek abartmış olmayız. Ben tüm olanları takip ederken dizi seyretmiş kadar yoruldum. Konumuza dönersek, Turkcell'in yeni genel müdürlüğü için ibre artık Bekir Pakdemirli'den yana. Bekir Pakdemirli 15 Ağustos 2013 tarihli SPK kararıyla Turkcell Yönetim Kurulu üyeliğine atandı. Pakdemirli, Ahmet Akça Başkanlığında kendisiyle aynı ta­rih ve kararla Yönetim Kurulu üyeliğine atanan Mehmet Bostan ile yeni icra kurulunda genel müdürlük görevini üstlenecek.
Süreyya Ciliv açısından ne olacak derseniz onu da söyleyelim. Süreyya Bey'in önünde üç seçenek var. Birincisi, Amerika'ya dö­necek olması, ikincisi, siyasete girmesi. Üçüncüsü ise, bilişim sek­töründe faaliyet göstermeyen uluslararası bir şirkete veya bu şir­ketin de bağlı olduğu ülkemizin büyük gruplarından birine CEO olması. Hemen söyleyelim en zayıf seçenek birincisi. Aksine Tür­kiye'de kalacak ve iki veya üçüncü seçeneği gerçekleştirecek. Biz­ce en güçlü seçenek üçüncüsü. Hadi söyleyelim tek seçenek üçün­cüsü... Zamanı geldiğinde onu da sizlerle paylaşacağız.