Türkiye’de cepte 4.5G teknolojisine geçmek için geri sayım devam ederken, artacak hıza varolan mobil internet kotalarının yetmeyeceği endişeleri de çoğaldı. Turkcell Genel Müdürü Kaan Terzioğlu, bu konuda GSM abonelerine müjdeyi verdi.

100 fikir öndeki ve 7 bin kişinin katılımıyla İstanbul Haliç Kongre Merkezi’nde düzenlenen Turkcell Teknoloji Zirvesi’nde ‘Gerçek Bağlantı’ başlıklı konuşma yapan Terzioğlu, “Kota konusunda Turkcell abonelerinin içi rahat olsun. Artacak data ihtiyacına yönelik müşterilerimizi memnun edecek sürprizlerimiz var. Ayrıca yeni paketlerde data başına birim maliyetler düşecek. Herkesin içi rahat olsun” açıklamasını yaptı.

4.5G ile ilgili bilgiler veren Terzioğlu, “Buradan milyonlarca Turkcell abonesine sesleniyorum. 1 Nisan’dan itibaren mobil internet hızında bir devrim yaşanacak. Dünyanın en hızlı 4.5G hizmetinden Turkcell müşterileri yararlanacak. Piyasadaki akıllı telefonlarla ulaşılabilecek en yüksek hızı ve en iyi deneyimi müşterilerimiz 1 Nisan’dan itibaren kullanmaya başlayabilecek. Dünyadaki en geniş spektrum Turkcell’de. Laboratuvar ortamında ulaşılabilecek teorik hızdan değil, doğrudan doğruya müşterilerimizin ceplerindeki cihazlarla erişebilecekleri ‘gerçek bağlantı’ hızından söz ediyoruz” diye konuştu.

‘Whatsapp’ı yeneriz’

Gebze’de hizmete açılacak Türkiye’nin en büyük veri merkezinin 7 bin metrekarelik bölümünün Mayıs 2016’da tamamlanacağını da belirten Terzioğlu, böylece 2018 sonunda 30 bin metrekare kapalı alana ulaşılacağını söyledi. Terzioğlu, veri merkezinin tamamlanmasıyla yurtdışında veri saklama ihtiyacının ortadan kalkacağını da aktardı.

Kaan Terzioğlu, 2015 Nisan ayında kullanıma sundukları anlık mesajlaşma ve iletişim platformu BiP’in kullanıcı sayısının 6.7 milyona ulaştığını da aktardı. BiP’i WhatsApp’la karşılaştıran Terzioğlu, “Whatsapp, 1 milyon kullanıcıya bir yılı aşkın sürede ulaştı. BiP’in ise 1 yılı dolmadan 6.7 milyon kullanıcısı var. Whatsapp’ın değeri 19 milyar dolar. Türkiye’den çıkan bir uygulama neden 2-3 milyar dolarlık değerlere ulaşmasın” dedi. Whatsapp’ın bedava olduğu için SMS’i yenmediğini de vurgulayan Terzioğlu, daha iyi bir hizmet olduğu için SMS’i yendiğini, BiP ile Whatsapp’tan daha iyi uygulama deneyimi sunarak Whatsapp’ı yeneceklerini de kaydetti.

Turkcell Müzik, BiP, Turkcell TV+ gibi Turkcell ürün ve servislerin data tüketmediğine de değinen Terzioğlu, BiP üzerinden ilk para transferini Teknoloji Zirvesi’nde gerçekleştirdi. BiP artık mobil para transferi, müşteri hizmetlerinde bir kanal ve platform olarak kullanılabilecek. Ayrıca sabit ve mobil her yöne aramalar BiP üzerinden gerçekleştirilebilecek.

‘Eski dünyaya ait zırhdan kurtulun’

Zirvenin konuşmacıları arasında yer alan Ekonomist, araştırmacı, McKinsey Global Institute Direktörü Richard Dobbs da, ‘Bu Öyle Böyle Bir Değişim Değil!’ başlıklı sunumunda, yönetici ve liderlerin, varsayımlarını ve içgüdülerini sıfırlaması, eski dünyaya ait zırhlarından kurtulması gerektiğini söyledi. Dobbs, dünyayı yeniden şekillendirecek ‘mahşerin 4 atlısı’ olarak nitelendirdiği yeni güçleri anlattı. Gelişmekte olan pazarlar, ivmelenen teknoloji, yaşlanan dünya nüfusu ile gitgide artan veri, sermaye, ürün, insan akışının geleceğimizi belirleyeceğini ve bilinen tüm ekonomik sistemleri alt üst edeceğini kaydetti.

‘Zamanımız ulaşıma gidiyor’

Singularity Üniversitesi Bilişim ve Network’ler Başkanı Brad Templeton da, ‘Hem Oto Hem Mobil’ başlıklı konuşma yaptı. Google’ın ‘Otonom Arabalar’ yani sürücüsüz araçlar vizyonuna yön veren Templeton, ilerlemeyen trafikte acımasızca ilerleyen zamanı daha değerli kılmanın yollarını anlattı. Templeton, “Acı gerçek şu ki, çalışmaya ayırdığımız zamanın yaklaşık yüzde 20’sini ulaşıma harcıyoruz. Günlük yaşamımızda hiç de küçümsenmeyecek bir yer kaplayan bu zaman dilimini, görüntülü toplantılara, yüz yüze sohbetlere veya favori dizimize ayıracağımız günleri sandığımızdan çok daha erken göreceğiz” dedi.