Fatih RENÇBERLER / TEKNOLOJIGUNDEM.COM

Turkcell Genel Müdürü Kaan Terzioğlu, şirketin 2015 finansal sonuçlarını ve 2016-2018’i kapsayan üç yıllık orta vadeli hedeflerini düzenlediği basın toplantısında paylaştı.
“Her çeyrek artan performans ile tüm hedeflerimize ulaştık” diyen Kaan Terzioğlu, Turkcell tarihinde ilk kez 3 yıllık hedeflerin ortaya koyulduğu ve bu hedeflere ulaşmak için cesur adımların atıldığı bir yılı geride bıraktıklarını belirtti.
Şirketin 2015 yılını tüm zamanların en yüksek sonuçlarına imza atarak tamamladığını açıklayan Terzioğlu, “Turkcell Türkiye ve Turkcell Grubu 2015 yılı sonu itibarıyle hem gelir hem de FAVÖK’te, tüm zamanların en yüksek sonuçlarına imza attı. Grup gelirlerinin %90’ını oluşturan Turkcell Türkiye, %9,5 büyüyerek 11 milyar 481 milyon TL’lik gelire ulaştı ve yılı %32,7 FAVÖK marjı ile tamamladı. Turkcell Grubu ise %6,0 büyüme ile 12 milyar 769 milyon TL ciroya, FAVÖK’ü %10,1 artışla 4 milyar 141 milyon TL’ye, FAVÖK marjı ise 1,2 puanlık kayda değer bir yükselişle %32,4’e ulaştı. Proforma Grup net kârı ise %18,3 yükselerek 2 milyar 590 milyon TL’ye ulaşırken, UFRS’ye göre 2 milyar 68 milyon TL olarak gerçekleşti. 2016, 4.5G ile entegre bir oyuncu olarak Türkiye telekomünikasyon pazarındaki konumumuzu daha da güçlendireceğimiz, üstün şebeke altyapımıza yatırım yapmaya devam edeceğimiz ve uluslararası alandaki fırsatlarla büyüme stratejimizi destekleyeceğimiz bir yıl olacak” dedi.

3 YILLIK PLAN

Üç yıllık orta vadeli planın detaylarına değinen ve 2016-2018 için yeni hedefler açıklayan Terzioğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Yatırımcılarımıza hem 2016 için hem de önümüzdeki üç yıl için yeni sözler vermek istiyoruz. 2016’da yüzde 8 ila 10 arasında ciro büyümesini hedefliyoruz. 2016-2018 içinde yüzde 10 ila 14 arasında bu büyümeyi artırarak devam edebileceğimizi öngörüyoruz ve bu sözü veriyoruz.
İkinci konu FAVÖK majı. FAVÖK marjı geçen sene baktığınızda yüzde 30-32 görünüyordu. 2016 için 31-33 diyoruz. 2016-2018 için ise 32-35 arasında bir FAVÖK marjına ulaşabileceğimizi düşünüyoruz.
Yatırımlara baktığımızda 2016 hedefimiz ciromuzun yüzde 20’si kadar gerçekleşecek. 2018’e giden yolda ise yatırımlarımız cironun yüzde 17-16’sı seviyesinde gerçekleşecek. 2015’te yatırımlarımızın gelirlere oranı %20 oldu. Önümüzdeki 3 senede yatırımlarımızı hızlandırarak 4.5G lisansına ilişkin ödemeler dahil olmak üzere 13 milyar TL daha yatırım yapmayı hedefliyoruz.”

KUR RİSKİ TAŞIYAN BİR ŞİRKETİZ

Üç yıllık planlarına jeopolitik ve kur risklerini de dahil ettiklerini söyleyen Terzioğlu, “3 yıllık planlarımıza kur risklerini dahil ettik. Özellikle son dönemde yaptığımız finansman paketlerinin bir parçası olarak da kur riski taşıyan bir şirketiz. Buna yönelik her türlü hadging faaliyetini de kendi araçlarımız içerisinde kullanıyoruz. Şirketlerin uzun vadede enflasyon çok iyi bir şekilde takip etmeli ve bunu fiyatlarına yansıtmalıdır. Bu konuya çok dikkat ediyoruz. İkincisi de elimizde tuttuğumuz nakdi hızla yabancı paraya çevirerek kendimizi korumaya çalışıyoruz.”

HİSSE GERİ ALIMI

Turkcell’in son açıkladığı 200 milyon liralık hisse alım planına değinen Terzioğlu şunları kaydetti:
“Turkcell Türkiye’de ve New York’ta işlem gören bir şirket. Dünya klasmanındaki şirketlerin elinde efektif yönetmek için hangi araçlar varsa, bizim elimizde de aynı araçların olması gerektiğini düşünüyoruz. Dolayısıyla hisse geri alımı da bu araçlarda bir tanesidir. Bu iznin Genel Kurul tarafından verilmesi de kurumsal süreçler açısından doğaldır. Biz bu hakla beraber gerek hisselerimiz alıp tutmak, hisselerimizi trade etmek, ya da aldığımız hisselerle uzun vadeli teşvik programlarını desteklemek gibi dünyadaki lider şirketlerin uyguladığı metodları uygulama şansına erişeceğimizi düşünüyoruz.”

TEMETTÜ

Terzioğlu, yatırımcılara temettü dağıtımı hakkında gelen soruya şu şekilde cevap verdi:
“Bizim temettü politikamızda bir değişiklik yok. Daha önceki temettü politikamızla ilgi Genel Kurulumuza öneride bulunacağız. Genel Kurulumuzun da vereceği karara uyacağız.”

TURKCELL’İN İRAN SEVDASI SÜRÜYOR

Toplantı sonrası gazetecilerin İran’a yatırım planı ve Fintur satışı hakkındaki sorularını cevaplayan Terzioğlu, “İran bizim geçmişte kötü bir deneyim yaşadığımız Pazar. Biz Turkcell olarak İran’a küsme gibi bir lüksümüz yok, böyle bir şanımızda yok. İran büyük bir pazar. Dünya ile entegre olma sürecinde tabi ki bizde o pazarda yer alacağız ve fırsatları değerlendireceğiz.” dedi.
Bir süre önce Fintur'un tamamını almak için açıklama yaptıklarını belirten Terzioğlu, bu konu hakkında şu açıklamayı yaptı:
“Telli Sonera, değişik sebeplerle Orta Asya pazarını terk etmek istiyor. Biz bunu saygıyla karşılıyoruz. Zaten Yüzde 45 sahibi olduğumuz şirketin tamamını da satın alma niyetimiz olduğunu beyan ettik. Bu niyetimizi tekrarlıyorum. Eğer doğru bir fiyatta anlaşabilirsek biz Fintur’un tamamını almaya talibiz. Bu pazarlarda daha çok yatırım yapmanın doğru olduğunu düşünüyoruz. Eğer fiyatta anlaşamazsak, daha başka bir oyuncu daha yüksek bir fiyat verirse, bizde o fiyatı beğenirsek bizde satıp çıkabiliriz. Ama bizim için önemli olan hissedarlarımıza en doğru değeri yaratmak.”