Daha önce kurulun Turkcell’e ceza vermediğini, Danıştay’ın iptal kararının ardından gelen yeni şikayetler üzerine soruşturmanın genişletildiğini kaydeden Kaldırımcı, Hürriyet’e “Olan bitenlere bakarak ihlal yapıldığına karar verdik. Gerekçeli kararın iki aydan önce çıkması zor” dedi.
Rekabet Kurulu’nun Turkcell hakkında, araç takip hizmetleri alanındaki münhasır uygulamaları aracılığıyla rakiplerinin faaliyetlerini zorlaştırarak Rekabetin Korunması Hakkında Kanun’u ihlal edip etmediğinin tespiti için yürütülen soruşturma dün tamamlandı. Daha önce verilen kurul kararının Danıştay 13. Dairesi tarafından iptal edilmesi üzerine başlatılan soruşturmada, Turkcell’in, iş ortağı araç takip firmalarına ve bu firmaların bayilerine getirdiği çeşitli kısıtlamalarla rakip operatörlerin GSM hizmetlerini sunmalarına engel olup olmadığı incelendi.
 
FAALİYETLERİNİ ZORLAŞTIRDI
 
Kurul bu kapsamda Turkcell’in araç takip hizmetlerinde rakiplerinin faaliyetlerini zorlaştırarak Rekabetin Korunması Hakkında Kanunu ihlal ettiğine oy çokluğuyla karar verdi. Soruşturma çerçevesinde Turkcell’e 2012 mali yılı sonunda oluşan ve kurul tarafından belirlenen yıllık gayrisafi gelirlerinin binde 4,5’i oranında olmak üzere, 39 milyon 727 bin lira para cezası verilmesi kararlaştırdı. Rekabetin tesisini teminen Turkcell’in bu nitelikte uygulamalardan kaçınması gerektiği ifade edilen karara göre, Turkcell’in iş ortağı araç takip firmalarının ve bunların bayilerinin rakip operatörlerle işbirliği yapabileceklerini, rakip operatörlerin hizmetlerinin tanıtımını yapmalarının önünde bir engel olmadığını ve rakip operatör kampanyalarına katılabileceklerini, aksi yönde sözleşmesel ya da fiili hiçbir yükümlülük altında olmadıklarını etkin bir şekilde duyurması gerekiyor.
 
SORUŞTURMAYI GENİŞLETTİK
 
Başkan Kaldırımcı, Danıştay’ın verdiği karar üzerine soruşturmanın genişletildiğini söyledi. Uzun süreli olarak Turkcell’in tüm uygulamalarına baktıklarını kaydeden Kaldırımcı, “Kurul ihlal olduğuna karar verdi ve ceza bundan kaynaklandı. Aynı çerçevede ele alınabilecek şikayetler geldi. Biz Danıştay’ın iptal kararı üzerine zorunlu olarak soruşturma açmıştık. O süre içinde yeni şikayetler geldi. Dolayısıyla 2008 sonrasındaki uygulamalar da incelendi. Rekabet ihlali var mı yok mu diye yeniden gözden geçirdik. Süreç tamamlandı, prosedür çerçevesinde ihlal olduğuna karar verdik. Gerekçeli karar için süre veremiyoruz ama iki aydan önce zor çıkar” dedi.