Petrol fiyatlarındaki sert düşüş nedeniyle baskı altında olan Kazakistan para birimi tenge, ülkenin serbest kur rejimine geçmesinin ardından yüzde 25’in üzerinde değer kaybetti. Kazakistan borsasında belirlenen resmi dolar/tenge kuru, değişikliğin ardından ilk işlem seansında yüzde 26.2 yükselerek 255.26’ya yükseldi.

Talep zayıflayabilir
İş Yatırım’dan yapılan değerlendirmede, Kazakistan operasyonlarının Anadolu Efes’in toplam satışlarının yüzde 11’ini, Coca Cola İçecek’in ise toplam satış hacminin yüzde 9’unu oluşturduğu belirtilerek, tüketici talebindeki zayıflama nedeniyle şirket finansallarına bu ülkeden gelecek katkıda zayıflama yaşanabileceğine işaret edildi.
Kazakistan’da K-cell ile faaliyet gösteren Turkcell’in ise devalüasyondan sınırlı etkileneceği belirtilen değerlendirmede, “Turkcell K-cell’i Fintur yoluyla özsermaye metodu ile konsolide ediyor, diğer bir deyişle net kârından pay alıyor” denildi.
Alarko Holding’in iştiraki Alsim Alarko’nun ise 611 milyon dolarlık mevcut iş büyüklüğünün yüzde 31’i Kazakistan’da bulunuyor.