Türkiye'nin son yıllarda savunma sanayiinde gerçekleştirdiği başarılar dünya basınına konu oluyor. Hem 2021 hem de 2022 yılı yerli ve milli savunma sanayii hususunda üstün başarılarda geçti. Nitekim 2023 yılı da öyle bir yıl oluyor.

2022 yılında pek çok ilke imza atılırken, Türk savunma sanayii kara, deniz ve hava sistemlerinde ortaya koyduğu ürünlerle yalnızca ülke için de değil, dünyada da ün kazanmaya başladı.

Yabancı basın, Türk savunma sanayiindeki yenilikleri sıklıkla dile getiriyor. Teknoloji ajansı gagadget.com da Türk savunma sanayiinin gelişimini ele alan gazeteler arasında oldu.

Türkiye'nin özellikle F-16'lar için bir alternatif yola gittiğini ifade eden gazete, şu an için Ankara hükümetinin F-16'ları almak için ABD ile görüşmeler gerçekleştirdiğini ifade etti.

Özellikle Litvanya Vilnius'taki NATO Zirvesi'nin ardından ABD ile olan buzların kırıldığına dikkat çeken ajans, Türkiye düşmanlığı ile bilinen ABD'li Senatör Bob Menendez'in ise halen F-16 satışına karşı çıktığını ifade etti.

Bu süreçte Türkiye'nin boş durmadığını da ifade eden gazete, Türk savunma sanayiinin gerçekleştirdiği büyük sözleşmelere ve bu sözleşmelerle de uçaklarını modernize ettiğine dikkat çekti.

Gazetenin mercek altına aldığı modern savaş uçağı ise 'ÖZGÜR' oldu. F-16'ların adeta bir 'Türkiye muadili' olduğunu ifade eden ajans, aynı zamanda 'KAAN' savaş uçağının da oldukça dikkat çektiğini ifade etti. Özgür'ün lakabının 'savaşan şahin' olduğuna da dikkat çekildi.

Öte yandan F-16'larla birlikte Türkiye'nin ordusunun 'en güçlü ordulardan biri' olacağına da dikkat çekildi.

Özgür aynı zamanda Yunan basınının da gündemindeydi. Economico isimli Yunan ajansı, "Türkiye'nin F-16'lar için eski savaş uçaklarını nasıl modernize ettiğini görün" sözlerine yer verdi.

Haberde, ASELSAN tarafında geliştirilen savaş uçaklarında yükseltme programı, yeni bir görev bilgisayarı, aktif bir elektronik dizi radar tarayıcı ve yaklaşık 150 Türk F-16'sı için yeni süitlerin olacağına dikkat çekildi.

ÖZGÜR Projesi'nin ürünü ÖZGÜR, ASELSAN tarafından geliştirildi. Geçtiğimiz aylarda ise ilk uçak, Türk Hava Kuvvetleri'ne teslim edilmişti. Teslimatların, artan bir tempoda devam etmesi bekleniyor.

İlk etapta F-16 Blok 30 savaş uçaklarına uygulanacak ÖZGÜR Projesi, 30-35 kadar Blok 30 savaş uçağının ardından Blok 40 ve Blok 50 konfigürasyonundaki F-16'lara da entegre edilecek.

GÖKDOĞAN, BOZDOĞAN, GEZGİN, ATMACA, ÇAKIR, GÖKHAN, ASELPOD, EHPOD ve SOM gibi birçok kritik füze ve pod, bu sayede F-16'larda kullanılabilecek.

İlk olarak F-16 Blok 30 savaş uçaklarına uygulanan aviyonik modernizasyon projesi,

Milli Görev Bilgisayarı,
Sistem Arayüz Birimi,
Kokpit Üst Ön Kontrol Paneli,
Yakıt Hidrolik Göstergesi, Motor Gösterge Ekranı,
Acil Durum Göstergesi,
Milli Ses Emniyeti Cihazı,
Milli Dost – Düşman Tanımlama (IFF) Sistemi,
Çok Modlu Alıcı,
Ataletsel Seyrüsefer Sistemi,
Arayüz Körleme Birimi,
Orta Kokpit Göstergesi ve Renkli Çok İşlevli Gösterge entegrasyonunu kapsıyor. (SABAH)

Türksat 6A uydusu gelecek yıl uzaya gönderilecek

 

Dostu da düşmanı da ayıracak yeni Türk silahı "UÇA"

 

ERALP, envantere girmek için gün sayıyor

 

Yerli ve milli radar ekranı "ÇARE" Azerbaycan'da hizmete başladı