Türkiye'nin uydu teknolojilerindeki  yetkinliğine yeni bir boyut getirecek ilk milli mikro uydu Lagari'nin üretimi bu  yıl tamamlanacak ve gelecek yılın ikinci yarısında fırlatılacak. Mühendislik, teknoloji ve danışmanlık alanlarında küresel ölçekli bir  firma olma hedefiyle çalışmalar yürüten, son olarak dünyanın en prestijli savunma  sanayisi listesi kabul edilen "Defense News Top 100"e adını yazdıran Savunma  Teknolojileri Mühendislik ve Ticaret AŞ (STM), askeri deniz platformlarından uydu  çalışmalarına, siber güvenlikten büyük veri, yapay zeka ve otonom sistemlere  kadar uzanan stratejik alanlarda çalıs?malar yürütüyor.

Uydu teknolojileri alanında uydu sistem projeleri ile ilgili alt  bileşenler ve yazılımların yerli ürünlere dönüşmesine imkan sağlayacak Ar-Ge  projeleri gerçekleştiren şirket, Yüksek Çözünürlüklü Mikro Yer Gözlem Uydusu  Geliştirilmesi Projesi kapsamında geliştirilen Lagari'yi ilk kez 13. Uluslararası  Savunma Sanayii Fuarı'nda (IDEF 2017) sergiledi.

Lagari uydusu için Berlin Space Technologies GmbH ile alt yüklenici  sözleşmesi imzalandı. Projede, uydu ön tasarım aşaması geçilirken, detay tasarım  çalışmaları devam ediyor. Uydunun fırlatma hizmeti için Antrix Corporation  Limited ile Fırlatma Hizmeti Sözleşmesi imzalandı.

Türkiye'nin acil görüntü ihtiyacını düşük maliyetlerle karşılayacak  ilk milli mikro uydunun üretimi bu yıl tamamlanacak. Lagari'nin, gelecek yılın  ikinci yarısında fırlatılması planlanıyor.

BİRÇOK ALANDA KATKI VERECEK

Uzay alanında çalışma yapan saygın birçok kurum ve kuruluş tarafından  ilk roketli uzay uçuşunu gerçekleştiren kişi olarak kabul edilen Lagari Hasan  Çelebi’den adını alan uydu,  sahada taktik görüntü ihtiyacının yakın gerçek  zamanlı karşılanması, genel haritalama, orman ve bitki örtüsü ile doğal afetlerin  takibi gibi keşif gözetlemesi görevleri yapacak.

Renkli ve nokta/şerit görüntü alma kabiliyetlerine sahip, yeni nesil  elektro-optik kamera taşıyan Lagari, uzay teknolojisinde boşlukları dolduracak  olan tamamlayıcı uydu kategorisinde ilk milli yatırım olma özelliğini taşıyor.

Lagari, mikro uydu kategorisinde, 60-65 kilogram ağırlıkta hedeflenen  çözünürlükte görüntü sağlamasıyla bu konuda dünyadaki ilklerden biri olacak. STM, uzay sistemleri ve uygulamalarına yönelik olarak Yeni Nesil Mikro  Yer Gözlem Uydusu Geliştirilmesi Projesi'nin yanı sıra Nano Uydu Platformu  Otomatik Tanımlama Sistemi Uygulaması Projesi, Takım Uydu Görev Optimizasyon  Aracı Geliştirilmesi Projesi ve Elektro-Optik Uydu Görüntülerine Yönelik  Çözünürlük İyileştirme Algoritmalarının Geliştirilmesi Projesi çalışmaları  yürütüyor.