Garajda kurulan ve açıkladıkları kârlar bazı ülkelerin milli gelirinden bile fazla olan Google, Apple, Microsoft gibi dünya devlerinin kuruluş öykülerine benzer örnekler Türkiye’den de çıkmaya başladı. Devlet desteği ile kurulan tekno-kentlerde büyüyen Türk teknoloji şirketlerinin önümüzdeki 10 yılda dünya devleri arasında yer alması ve Türkiye’nin, özlediği teknoloji ihracatından büyük gelir sağlaması bekleniyor. Türkiye’deki en önemli teknokentlerden birisi olan İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Enerji Teknokenti’nde yer alan Nuvia’nın genç patronlarının temelini attıkları ve şu an büyük yol kateden şirketleri, kuruluşunun üzerinden daha iki yıl bile geçmeden yabancı yatırım fonlarının radarına girdi.

“Gençlere örnek olsun”

Nuvia’nın İTÜ ARI 6 Enerji Teknokenti’ndeki merkezinde görüştüğümüz şirket kurucuları Cem Gül ve Doktor Emre Erkin gençlere örnek olacak ve onları teşvik edecek başarı öyküsünü anlattılar. Dostluklarının Üsküdar Fen Lisesi’nde sıra arkadaşlığıyla başladığını söyleyen Cem Gül, “Proje ödevlerimizi bile birlikte hazırlardık. Emre ile birkaç puan farkıyla değişik üniversitelere gitmek zorunda kaldık. Ben Koç Üniversitesi’ni, o da İstanbul Teknik Üniversitesi’ni bitirdi. Daha sonra ben aldığım eğitimi pekiştirmek için, Ar-ge ve inavasyon konusunda çok daha gelişmiş olanaklara sahip olan Almanya’ya gittim. Mercedes’in Ar-Ge birimlerinde, ardından Almanya’nın TÜBİTAK’ı olarak tanımlayabileceğimiz Max Planck Institute’de çalıştım.Sonra Türkiye’ye döndüm. Microsoft ve Vodafone’da çalıştım. Emre de bu arada üniversitede akademik kariyer yaptı. O da İstanbul Teknik Üniversitesi Enerji Enstitüsü’nde enerji yönetimi üzerine akademisyenlik yapıyordu” dedi.


  
270 gece aralıksız çalışma

Biri enerji tasarrufu konusunda akademisyen olan, diğeri ise makinelerin iletişimi konusunda uzman olan dostlar bir araya geldiklerinde bu iki işi birleştiren bir fikir bulmayı tartışırlar. Cem’in evinin merkeze uzak olması ve kendi evinde yaşadığı konforsuz ısınma ve yüksek doğalgaz faturası nedeniyle neye yoğunlaşacakları ortaya çıkmıştır. 270 gece sürer bu fikrin olgunlaşması. Sonra o sıralarda inşaatı süren ve bir kaç ay sonra açılacak olan Türkiye’nin ilk enerji temalı teknokentine başvurup kabul edilirler ve TÜBİTAK'tan destek alarak çalışmaya başlarlar.

Teknokent’e girdi, istifayı verdi

Bu süreci ise Doktor Emre Erkin anlatıyor: “Türkiye’de ilk kez kombiye takılan bir modül sayesinde evde olmadığınız zamanlarda bile telefonla evinizin sıcaklığını ayarlayabilmeyi sağlayan akıllı bir oda termostatı geliştirmeyi başardık. Adını da Cosa Akıllı Kombi Kiti koyduk. Cosa, petek sıcaklığına göre değil oda sıcaklığına göre çalıştığı için hem tasarruf hem de konfor sağlıyor. Aynı zamanda yatarken sıcaklık fazla geldiğinde evin sıcaklığını yattığımız yerden telefonla düşürmeye, dışarıda olduğunuzda akşama kadar tasarruf edecek şekilde çalışmasına, eve gideceğiniz saatlerde ise yeniden sıcaklığı yükseltmeye olanak sağlayabiliyor. Sonra projenin sağlıklı yürümesi ve bilimsel destek alabilmek için İTÜ'nün o sıralarda inşaatı süren ve yeni açılacak olan Enerji Teknokenti’nde başlamamız gerektiğine karar verdik. İTÜ Teknokenti’nde yer almak için sizin projenize inanılması ve doğru olması gerekiyor. Sonra Teknokent’e kabul edildik. Cem bunun ardından hemen istifa etti. Ben halen akademisyenliğe devam ediyorum. İşte böylece Nuvia doğdu.”

“Hedefimiz yurtdışında da aynı başarıyı sağlamak”

İTÜ’de büyümeye başlayan Nuvia’ya destek sadece TÜBİTAK ve İTÜ’den ibaret değildir. Ülker Pazarlama Başkanı Lale Saral Develioğlu ve uluslararası yatırım firması Revo da bu başarıya inanarak yatırımcı oldu. Şirket kısa zamanda tamamen yerli mühendisler tarafından geliştirilen Cosa markası ile Ümraniye’de üretim yapmaya başladı. Bu süreci iki kurucu ortak Cem Gül ve Emre Erkin şöyle anlatıyor:
“Bu cihaza kombi kullanan her evin ihtiyacı olduğunu biliyorduk. Çünkü kombinin bu şekilde yani akıllı bir oda termostatı ile kullanılması önemli bir yakıt tasarrufu sağlıyor. Cosa piyasaya sürülmesinin ardından çok ciddi satış rakamlarına ulaştı. Önümüzdeki 5 yıllık kalkınma planımız içerisinde Cosa’nın yurtdışında da aynı başarıyı yakalamasını sağlamak var.”

Pazar iştah açıyor

Türkiye’deki yaklaşık 20 milyon hanenin yarısı kombi ile ısınmakta olduğu düşünüldüğünde 5 yıl içinde yüzbinlerce eve ulaşılacağını vurgulayan ortaklar, “Türkiye’de ilk ve tek firma olmamız yabancı yatırımcıyı da harekete geçirdi. Pazar oldukça büyük. Dünyada da çok büyük bir pazar var. Türkiye olarak önemli miktarda ihracat potansiyeli bulunuyor. Biz bu başarı öyküsünü yarım bırakmak istemiyoruz” diyor.