Dünyanın en büyük çip üreticisi olan Qualcomm, Türkiye’de son olarak Turkcell’in Gebze adını verdiği yerli cep telefonu projesiyle gündeme geldi. Dünyanın en büyük markalarıyla işbirliği yapan Qualcomm, Türkiye’yi bölgesinin kalbinde yer alan, stratejik öneme sahip bir ülke olarak konumlandırıyor. Qualcomm Avrupa Başkanı Enrico Salvatori, “Tüm Avrupa’da en hızlı 3G ve akıllı telefon teknolojilerine uyum sağlamayı benimsemiş bir ülke olarak Türkiye, firmamızın stratejik görüşünde önemli bir rol oynuyor” dedi.

2 yıldır Türkiye’deyiz
Türkiye’nin teknoloji dahilinde bir çok aktivite ile bölgenin kalbi konumuna geldiğini gözlemlediklerini kaydeden Salvatori, “Bu sebeple daha da gelişiyor, mobil işlemcilerimiz ve elektronik tüketim ortaklarımızla yakın bir şekilde çalışarak mobil piyasanın ilerlemesine katkı sağlamak istiyoruz. Yeniliklere ilgi duyan genç nüfus ile birlikte bu büyüme Türkiye’yi Qualcomm için önemli bir pazara dönüştürüyor. Türkiye ofisimiz de mobil çözümleri ve yeni kablosuz teknolojileri Türk tüketicilere tüm dünyayla eş zamanlı olarak getirmemizi sağlayacak” dedi.

Yıllık cip üretimi
2012’de 590 milyon mobil istasyon modemi sevkiyatı gerçekleştirildi(Yıldan yıla yüzde 12, 2011 yılında 483 milyon). Nisan 2013’teki rakamlar kaynak alındığında 2012 yılı sonuna kadar 11 milyar adet toplam çip sevkiyatı yapıldı.

Qualcomm kaç yıldır Türkiye’de?
Qualcomm 2 yılı aşkın bir süredir Türkiye’de faaliyet gösteriyor. Şu anda Türkiye’de 40 milyonun üzerinde 3G kullanıcısı bulunuyor ve bu da Avrupa’da 3G’ye en hızlı uyum sağlayan ülkenin Türkiye olduğunu ortaya koyuyor. Dahası son birkaç yıldaki akıllı telefon satışları da önemli ölçüde artış gösterdi. Artık Türkiye’de her ay satılan telefonların yüzde 50’den fazlasının akıllı telefon olduğu görülüyor. Yeniliklere ilgi duyan genç nüfus ile birlikte bu büyüme Türkiye’yi Qualcomm için önemli bir pazara dönüştürüyor. Türkiye ofisimiz de mobil çözümleri ve yeni kablosuz teknolojileri Türk tüketicilere tüm dünyayla eş zamanlı olarak getirmemizi sağlayacak.

İşbirlikleri geliştiriyoruz
Turkcell, Qualcomm’un akıllı telefonlar, tablet bilgisayarlar, M2M cihazlar, mobil uygulamalar ve servislerdeki uzmanlığından yararlanarak güçlenmek ve AR-GE faaliyetlerinde yer almak için Qualcomm’un AR-GE lisans anlaşmasını imzaladı. Turkcell bu sayede Qualcomm çiplerindeki gelişmiş özelliklerden faydalanabilecek ve sadece Türk kullanıcılar için uygulamalar geliştirebilecek. Ayrıca Gebze projesinin bir parçası olarak Qualcomm işbirliğiyle Turkcell’in yeni akıllı telefonu tasarlanacak ve Türkiye’de üretilecek.
Şu anda mobil operatörlerimizle ve Türkiye’de tüketici elektroniğindeki lider ortaklarımızla akıllı telefon ve tabletlerin geliştirilmesi ve yerli üretimi için benzer projeler üzerinde çalışıyoruz. Türk OEMlerle dirsek dirseğe çalışıyor ve lisanslarımız, teknik bilgi birikimimizi ve teknoloji lisanslarımızı güçlendirmelerini sağlıyoruz.
QUALCOMM’UN dünya çapında 188 lokasyonda yaklaşık 26 bin çalışanı bulunuyor. 2012 yılı cirosu 19.12 milyar dolar. Şirketle ilgili diğer rakamlar ise şöyle:
- Android işletim sistemine sahip akıllı telefonların büyük bir bölümünü çalışır kılmanın yanı sıra bugün var olan tüm Windows Phone’lara güç sağlayan Qualcomm Windows Phone ve Windows 8’i destekleyen ilk çip şirketi.
- Ar-Ge için 1985’ten beri toplama 24.67 milyar dolar harcadı. 850’nin üzerinde Snapdragonlu cihaz duyuruldu. 30 adetten daha fazlası tablet olmak üzere 475’in üzerinde Snapdragon tasarımı geliştirme aşamasında.

Fatih projesi yatırım fırsatı
An itibariyle Qualcomm mobil çipler ve teknolojide dünya çapında bir lider konumunda olup Snapdragon’lu işlemcilerimiz büyük mobil markalarına ait 800’ün üzerinde üründe kullanılıyor. Mobil teknolojideki uzmanlığımızla eğitim sistemini hareketlendirmede Türkiye’nin bakış açısına katkı sağlayacağımıza inanıyoruz. Fatih projesi ölçeği ve hedeflerinden dolayı oldukça ileri görüşlü bir proje olmakla beraber bölgedeki diğer ülkelerdeki yetkililer tarafından da yakın bir şekilde takip edilmekte. Bu projeye katkı sağlamak adına çok sayıda devlet enstitüsü ve yerel elektronik üreticileriyle güçlerimizi birleştirdik. Biz bu durumu Türk firmalarının Fatih projesindeki tabletleri yalnızca yerel tasarım ve üretimle sınırlandırmaması, aynı zamanda akıllı telefonlar ve M2M gibi yeni gelişen teknolojilerde üretim ve teknik bilgi kazanmasında bir yatırım fırsatı olarak görüyoruz. Planımız, mobil ürün alanında birinci sınıf bir eğitim projesi yaratmak adına Ar-Ge alanında Qualcomm’un kayda değer olanaklarını, teknik bilgiyi ve mobil piyasayı geliştirmek. Eğer projenin parçası olabilirsek Türkiye’deki ortaklarımızla Ar-Ge, teknik destek ve ekosistem yatırımları yapacağız.