15-16 Kasım tarihleri arasında İstanbul Kongre Merkezi’nde gerçekleştirilen Ar-Ge Merkezleri Zirvesi’nde teknoloji firmalarını birbirinden farklı ürünleriyle yarışırken, Çin merkezli teknoloji devi Huawei ise İstanbul Teknik Üniversitesi ile işbirliği dahilindeki birçok projeyle önümüzdeki dönemde Türkiye’de etkin bir şekilde çalışacak.
 
Siri seni anlamıyorsa bir bilene sor
Huawei’nin etkinlik kapmasında ziyaretçileriyle paylaştığı ilk proje Türkçe Akıllı Asistan oldu. Pek çok kullanıcı iPhone 4S ile birlikte hayatımıza giren Siri uygulamasından haberi var; ancak pek çoğumuz ülkemizde bu teknolojiden faydalanmıyor. Oysa sesli komutları ileri derece anlayabilen ve birçok işlemi telefonunuza dokunmadan halledebilen Siri İngilizce yerine Türkçe komutları net bir şekilde anlasaydı bu tablo çok farklı olabilirdi. İşte Huawei Ar-Ge merkezinde Akıllı Asistan teknolojisiyle bunu denemek istemiş.
Cep telefonlarına sonradan ücretsiz olarak yüklenebilen uygulama sayesinde kullanıcılar Türkçe komutlarla telefonlarını kullanabiliyor. Örneğin “Taksim nerede” sorusunu telefonunuza yönelttiğinizde size bulunduğunuz konumdan Taksim’e doğru bir rota çiziliyor. Ya da bir arkadaşınızı aramak istiyorsunuz. Yapacağınız şey gayet basit: “Ahmet’i ara” veya “Ahmet’e ‘şu an meşgulüm, gelemiyorum’ mesajını çek” yazın. Türkçe kelimelerin birçoğunu algılayabilen yazılım elbette komplike cümle kalıplarında sıkıntı yaşıyor veya İngilizce terimler işin içine girdiğinde istediğiniz sonucu alamayabiliyorsunuz. Örneğin ‘Whatsapp’ı aç’ komutunu verdiğinizde telefonunuz Whatsapp uygulamasını aç şeklinde bir komut algılamadığından ilerleme katedemiyorsunuz. O nedenle daha çok Türkçe kelimelerle sesli komutları kullanmak daha makul.
 
Televizyonunuza sesinizle hükmedin
Huawei’nin üzerinde çalıştığı bir başka proje ise Sanal Bilge ismini taşıyor. Temelde yakın gelecekte yaygınlaşması beklenen IPTV’leri baz alan teknoloji ile kullanıcılar televizyonlarını kumanda yardımı almadan kullanabiliyor. Siz “Belgeseli aç” komutunu verdiğinizde televizyonunuz size belgesel yayını açarken, “Filmi durdur” veya “Filme devam” gibi komutlar verdiğinizde de teknoloji imdadınıza koşuyor ve bu şekilde kumandadan yardım almadan IPTV’lere hükmedilebiliyor.
Bunun dışında örneğin iş yerinizden eve dönerken telefonunuzdan izlediğiniz filme kaldığınız yerden geniş ekranlı televizyonunuzda devam edebiliyorsunuz. Yani telefonda oynayan bir görüntü anında televizyona aktarılabiliyor ve izleme keyfine de ara verilmemiş oluyor. Bunun tam aksi de mümkün; yani evinizde TV’den izlediğiniz bir filmi yola çıkarken anında telefon ekranına taşıyıp geniş ekranda başlayan eğlenceniz küçük ekranda devam ediyor.
Huawei’nin Ar-Ge Direktörü olan Wu Lianqing Türkiye’nin yazılım sektöründe öncü isimlerden biri olacağına yürekten inandığını ve Türkiye’nin bu potansiyele sahip olduğunu kaydetti. (Hürriyet)