TEKNOLOJIGUNDEM.COM
Halka arz kararı alan sosyal medya devinin sırları ortalığı karıştırdı. 7 yıl önce kurulan ve bugüne kadar mali yapısıyla ilgili herhangi bir bilgiyi kamuoyuyla paylaşmayan Twitter’in, medyada dillendirilen ‘reklam zengini’ haberlerinin aksine zararda olduğu ortaya çıktı. Şimdi Twitter’ın sahipleri, halka arzdan bekledikleri 1 milyar dolar ile zararda olan pozisyonları kapatmak istiyor. Bu da borsa dünyasında, bizdeki benzerlik nedeniyle “ABD’de Türk usulü halka arz” dedikodularına yol açtı.
Twitter’ın zararda olduğu,  halka arz kararı sonrası ABD'nin SPK'sı Securities and Exchange Comission'a kendisiyle ilgi tüm bilgileri teslim etmesiyle anlaşıldı.
İşte Twitter'ın teslim ettiği S-1 belgesinde şirketin tüm merak edilen sırları...
BORSA HİSSE KODU
Securities and Exchange Comission'a verdiği S-1'e göre, Twitter'ın borsada  ”TWTR” kodu ile işlem görecek. Ancak 1 milyar dolarlık gelir beklenen kağıtların hangi endekste işlem göreceği şu an için açıklanmadı.
İŞTE ZARAR RAKAMLARI
Şirketin gönderdiği S-1 belgesindeki mali tabloya bakıldığında kasada 164 milyon dolarlık bir nakit rezervi olmasına rağmen, zararda olduğu görülüyor. Geçen mali yıl 316.9 milyon dolar ciro elde etmesine karşılık, 79.4 milyon zarar eden Twitter, bu yılın ilk altı ayında 253,6 milyon dolar ciroya karşılık 69,3 milyon dolar zararda. Twitter halka arzdan gelmesini beklediği 1 milyar dolarla zarar eden pozisyonunu tersine çevirmeyi hedefliyor.
KULLANIM DETAYLARI
Securities and Exchange Comission'a verdiği S-1 belgesinde ortaya çıkan bir diğer önemli ayrıntı Twitter'ın kullanıcı ve kullanım sayıları.
Aktif kullanıcısı    218,3 milyon
7 Yıllık tweet sayısı    300 milyar
Mobil kullanıcı    %75 (164 milyon)
HİSSE PAYLARI
Twitter denilince ilk akla gelen isim olan kurucu Jack Dorsey'in en çok hissenin sahibi olmadığı ortaya çıktı. 7 yıl önce Evan Williams, Noah Glass, Jack Dorsey ve Biz Stone'un ortaklaşa kurmuş oldukları şirkette şu anda görevinin başında sadece Jack Dorsey bulunuyor. Diğer isimler farklı projelerde çalıştıklarından şirketin başkanlığını yüzde 4.9 hisseye sahip Jack Dorsey yapıyor. Ancak S-1 belgesindeki detayda Evan Williams'ın yüzde 12'lik bir hisse ile şirkette en çok hisseye sahip isim olduğu gözüküyor. Şirketin şu andaki CEO'luk görevini yürüten Dick Costolo'nun ise yüzde 1.6 oranında hisseye sahip olduğu görülüyor.