Ankara İdare Mahkemesi, sosyal paylaşım Twitter’a erişimin engellenmesine dair Telekominakasyon İletişim Başkanlığı (TİB) kararının yürütmesini durdurdu.
Mahkeme, Türkiye Barolar Birliği ve Ankara Barosu'nun erişim engellenmesinin ardından yaptığı başvuruyu karara bağladı.
Twitter'a genel engelleme getirilmesinin "Hukuk devleti ilkelerine aykırı" olduğunu belirten mahkeme, TİB'in söz konusu kararının yürütmesini durdurulmasına karar verdi.
Sosyal paylaşım sitesi Twitter'ın erişimi geçtiğimiz hafta engellenmişti. O zamandan beri Twitter'a yasal yollardan girilemiyordu. Ankara Barolar Birliği kararı önümüzdeki saatlerde TİB'e götürecek ve erişim engelinin kaldırılmasını isteyecek.

ŞİMDİ NE OLACAK?

Ankara İdare Mahkemesi'nin yürütmeyi durdurma kararının ardından TİB'in Bölge Mahkemesi'ne itiraz etme hakkı var. Ancak başvuruyu yapana kadar TİB'in mahkemenin kararına uyması ve erişime engelini kaldırması gerekiyor.







TİB, itirazını Bölge İdare Mahkemesi'ne yapabilecek.

Ancak TİB, bir üst mahkeme olan Bölge İdare Mahkemesi'ne itiraz etse bile, önce Twitter'ı açmak zorunda. Yani itiraz başvurusu yapsa bile TİB'in artık Twitter'a erişimi engelleme hakkı bulunmuyor.
TİB, Twitter'ı yeniden ancak bölge idare mahkemesi, itirazını haklı bulursa kapatabilir. Ancak bu süre içinde TİB, yasal olarak Twitter'a erişimi açık tutmak zorunda.

AYM DE BUGÜN GÖRÜŞECEK

Anayasa Mahkemesi de Twitter yasağıyla ilgili başvuruları bugün görüşmek üzere gündemine aldı. Yüksek Mahkeme, kararını bugün açıklayacak. En son CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu, yasağı Anayasa Mahkemesi'ne taşımıştı.



NASIL ENGELLENMİŞTİ

Sosyal paylaşım sitesi Twitter'ın erişimi geçtiğimiz hafta engellenmişti. O zamandan beri Twitter'a yasal yollardan girilemiyordu.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, yaptığı açıklamada, "Twitter mivıtırın kökünü kazıyacağız" demişti.
Twitter'a girmek isteyenler, TİB’in "Bu internet sitesi hakkında İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nın koruma tedbiri uygulanmaktadır" mesajıyla karşılaşmıştı. Ancak kullanıcılar başka yöntemlerle Twitter'a girmeyi sürdürmüştü.
Twitter’ın kapatılması dünya gündemine de gelmişti. Avrupa Birliği ve ABD, yasağa tepki gösterilmişti.