Beyaz eşya ve elektronik devi Vestel, melek yatırımcı modasına uydu. Bu amaçla Vestel Ventures’ı kuran firma, iyi fikri olan genç Türk girişimcilere kucak açacak. Vestel’in kurumsal yatırım şirketi olarak hayata geçirilen firma, özellikle yeni nesil cihazlar üreten ve mobil konularda geliştirme yapan girişimcilerle ilgileniyor.
Ocak ayı itibariyle kuruluşu gerçekleştirilen ancak nisan ayında tam faaliyetlerine başlayan melek yatırım firması, şimdiden Türkiye’de çeşitli alanlarda çalışmaları bulunan yüzlerce girişimciyle irtibata geçti. Seçilen girişimcilere fikirlerini olgunlaştırmaları, pazarlamaları ve gerekiyorsa üretmeleri için destek verilecek. Başarılı olanların ise ilk olarak Vestel’le çalışmaları önerilecek. İsteyen ürün ve hizmetlerini başka firmalara da pazarlayabilecek.

Emre Zorlu yönetimde
Yeni firmanın yönetiminden Vestel Yönetim Kurulu Üyesi Emre Zorlu sorumlu olacak. Genel müdürü de Metin Salt oldu. Salt, dünyada pek çok şirketin melek yatırımcılık sistemini kullandığını belirterek, “Teknoloji odaklı bir firmayız. Bir dünya şirketi olarak inovasyonu, yeni fikirleri sadece kendi içimizdeki çalışanlarla aramamız yeterli değil. Biz içerideki çalışanlara da dışarıdaki fikir sahipleri kadar imkanlar veriyoruz. Bütün yenilikçi fikirleri start-up’a dönüştürmek için yola çıktık” dedi.

300 melek yatırımcı var
- Melek yatırımcılar, gelecek vaat eden ancak sermaye sıkıntısı çeken girişimlere bireysel olarak hem finansman hem de bilgi birikimi ve deneyimlerini aktarıyor.
- Türkiye’de, 2014 yılı rakamlarına göre 300’e yakın lisanslı melek yatırımcı bulunuyor. Bu yatırımcıların 2.8 milyon dolar seviyesinde yatırım yaptığı tahmin ediliyor.
- Hazine Müsteşarlığı tarafından 15 Şubat 2013 tarihinde yayınlanan ‘Bireysel Katılım Sermayesi Yönetmeliği’ ile melek yatırımcılık yasal bir zemine kavuşturuldu.
- Melek yatırımcılığın gelişmesi için girişimlere yılda en az 20 bin TL en çok 1 milyon TL yatırım yapan yatırımcılara vergi desteği getirildi.

‘Mentorluk da yapıyoruz...’
Fikir ve projelerini beğendikleri girişimcilerle stratejik ortaklığa gideceklerini belirten Metin Salt, şunları söyledi: “Hem finansman desteği sağlayıp hem de küçük şirketlerin üretim, test, dağıtım, pazarlama, markalaşma, tanıtım gibi zorluk yaşadıkları alanlarda destek olacağız. Daha çok iyi fikre sahip genç girişimcilere odaklanıyoruz. O fikrin ya da projenin sadece Türkiye’ye özel değil yurtdışına da açılabilir kapasitede olmasına bakıyoruz.
Firma olarak daha fazla katkı yapabileceklerimizi seçiyoruz. Firma imkanlarını kullandırıyoruz. Araştırma yapmak isteyene laboratuvarları açıyoruz. Üretim yapması gereken tesislerimizden yararlanıyor, pazarlama ağımız var. Yurtdışından ürün getirme, sertifika alma, proje geliştirme aşamalarında da mentorluk yapıyoruz. Genelde girişimciler, finans, muhasebe, hukuk gibi konularda uzman olmuyor. Bu konularda da destek veriyoruz.”

Mobil alanla ilgileniyor
Yüzlerce firmayı taradıklarını ve şu anda değerlendirme sürecinde olduklarını aktaran Metin Salt, “5-10 arasında girişime yatırım yapmış olacağız. Her yıl en az 10 firmaya ortak olmak istiyoruz.
Özellikle mobil ve nesnelerin interneti alanında çalışan girişimciler ilgimizi çekiyor. Mobilde gerek yazılım, gerek donanım alanında çalışan firmalarla ciddi ilgileniyoruz. İleriye dönük potansiyeli olan fikirler ilgimizi çekiyor. Bu fikirlerin dünya genelinde potansiyelinin yüksek olması gerekiyor. Bu tarz girişimlere her zaman açığız” diye konuştu.
Melek yatırımcılığın, finans sağlamak ya da girişimcilerin diğer ihtiyaçlarını karşılamak şeklinde iki türü olduğunu da anımsatan Salt, Vestel Ventures’da her iki desteği de veriyor olacaklarını kaydetti.  Metin Salt, Türk insanının da girişimci ruha sahip olduğunu vurgulayarak, özellikle yeni nesilin daha girişimci olduğunu, yeni ve değişik şeyler yapmak istediklerini sözlerine ekledi.
Hanife Baş - Milliyet