Video oyunlarının babası sayılan Alman asıllı Amerikalı Ralph Baer, 92 yaşında vefat etti. Baer’in icat ettiği “kahverengi kutu”, ilk oyun konsolu; masa tenisini andıran The Odyssey ise ilk ticari oyun olarak tarihe geçti.

1922 yılında Almanya’da doğan Baer’in Musevi kökenli ailesi Nazi yönetiminden kaçarak 1938 yılında ABD’ye sığındı. ABD’de mühendislik eğitimi alan Baer, 1956 yılında askeri projeler için üretim yapan Sanders firmasında çalışırken bir video Oyunu yaratma fikrine kapıldı. Kafasındaki bu düşünce 1966 yılında olgunlaşınca çalıştığı Sanders şirketinin yöneticilerine başvurdu.
Oyun fikri çok ilgi çekmedi. Ancak yine de bir Sanders yöneticisi kendisine 2500 dolarlık bir bütçe ve 2 mühendis tahsis etti. Bir çatı katında çalışan ekip, The Odyssey oyununu yaptı ve patent için 1971 yılında başvuruldu.  
Televizyon üreticisi Magnavox şirketi oyunun lisansını satın aldı ve The Odyssey 1972’de piyasaya sürdü. Televizyona bağlanan konsol yardımıyla oynanan bu basit ‘masa tenisi’ ilk yılında 300 bin sattı.
 
90 milyar $’lık pazar
Birkaç ay sonra Atari şirketi benzer bir oyun olan Pong’u çıkardı. Ancak Sanders ve Magnavox patent davası açınca Atari 700 bin dolar ödeyerek lisans aldı. 20 yıl içinde Magnavox, benzeri oyunlar çıkaran şirketleri dava ederek 100 milyon dolara yakın gelir elde etti. Baer, bu arada ‘konuşan’ tebrik kartlarından denizaltı izleme cihazlarına kadar 100’ün üzerinde icat çıkarmayı sürdürdü. 1987 yılında Sanders’tan emekli olan Baer, kendi danışmanlık işini kurdu.
Baer’in ‘kahverengi kutu’su Playstation, Xbox, Wii gibi konsolların yolunu yaparken, video oyun pazarı da 2013 itibariyle 90 milyar dolarlık bir dev haline geldi.