Twitter tarafından Ocak ayında kurulan Vine, çok hızlı bir şekilde sosyal medyanın önemli bir oyuncusu olmayı başardı. Ocak ayında 77 bin olan kullanıcı sayısı, Mayıs'ta 3.6 milyona ulaştı. Başarının sırrı altı saniyelik videolarda gizli; yani kısa ve hız
Nisan ayında Boston Maratonu'nda bombalar patladığında, tüm dünya bu korkunç görüntüleri sanal ortamda izledi. Bunlar fotoğraf değildi. YouTube'da yer alan video görüntüleri de değildi. Vine'da yer alan kısa, altı saniyelik videolardı. Twitter tarafından Ocak ayında satın alınan Vine, çok hızlı bir şekilde sosyal medyanın önemli bir oyuncusu olmayı başardı.
Vine, akıllı telefon veya tablet aracılığıyla video kaydedip, paylaşabilen bir uygulama. Bu videoların üç önemli özelliği var; birincisi maksimum 6 saniye uzunluğunda olması, ikincisi durdurarak kaydetme özelliği, üçüncüsü ise videoların tıpkı hareketli GIF resimler gibi sonsuz bir döngü ile oynatılabilmesi.
Rus Yusupov, Dom Hofmann ve Colin Kroll adında üç genç tarafından hayata geçirilen Vine, geleceği şekillendiren sosyal medya basamaklarını nasıl bu kadar hızlı tırmanabildi? Bu üç genç girişimci, Vine'ın hikayesini geçtiğimiz günlerde Wired dergisine anlattılar. İşte, Vine'ı yaratırken ilham aldıkları düşünceler ve başarının altındaki sırlar…
"Kısa videolar oluşturabilecek bir araç yaratmak istedik. Hepsi bu. İlk başta zaman sınırlaması yoktu. Daha sonra arkadaşlarımızın bu videoları, yazılı mesajları ile birlikte paylaşmak istediklerini gördüğümüzde, bu videoların kolayca paylaşılıp, kolayla izlenebilmesi gerektiğini gördük. Farklı süreler düşündük. Önce beş, daha sonra 10 saniye. Sonuçta, asıl sorunun zaman olmadığını fark ettik. İnsanlar, bir çekimin ne kadar sürdüğü ile fazla ilgilenmiyorlar. Altı saniyeye karar verdik; fakat ihtiyaç duyarlarsa bir yarım saniye daha çekebilmelerini sağladık. Böylece insanlar, düşüncelerini görüntü ile yayabildiler." 
"Eski şeylerin güzel olduğunu düşünüyoruz; ama Vine yeni bir şey ve onun yeni görünmesini istedik. Bu nedenle, eski bir video kamerasını hatırlatan play/pause (başlat/durdur); saat; ya da yanıp sönen kırmızı ışık gibi özellikleri yok. Bu sayede, görüntü veya videoları doğrudan yönetebiliyorsunuz"
"Vine'ı aslında bir tür haber aracı olarak düşünmüştük. Bugün Vine üzerinden paylaşılan görüntülerin çok büyük bir bölümünü yerel haberler oluşturuyor. Küçük topluluklarda, haber merkezleri ve birçok yerel ajans Vine hesabına sahip. Vine sayesinde insanlar kendi hikayelerini daha geniş bir kitle ile paylaşabiliyor."
"İnsanlar altı saniyenin bir hikaye anlatmak için yeterli olmadığını söylüyorlar. Ama üç tane iki saniyelik kayıt yaptığınızda, hikayenin başını, ortasını ve sonunu anlatabiliyorsunuz."
"Vine ilk başta sadece arka kamere ile ekranın karşısında olanları çekebiliyordu. Bugün ise ön kamera ile çekim yapabiliyor. Yani insanlar kendilerini de çakabiliyorlar. Arkada olup biten bir olayın içinde, kendinizi de görüntüleyebiliyorsunuz. Bu şekilde Vine videoları yaratmanın bir zorluğu var, o da, o saniyede, hikayenizde yer alacak insanı bulmak. Ön kamera aslında çok kolay değil. Hikayede bizzat rol almanız gerekiyor."  
Vine'ın büyümesi kontrol edilemiyor
Vine Twitter tarafından Ocak ayında satın alındığında kullanıcı sayısı 77 bin kişiydi. Compete.com'a göre, Vine'ın kullanıcı sayısı Mayıs ayı itibariyle 3.6 milyona ulaştı. Bu hızlı büyüme sonrasında, herkesin odaklandığı konu Vine'a nasıl reklam yerleştirilebileceği yönünde. Akademisyenler ise Vine'ın gerçek bir fenomene dönüşebileceği görüşündeler.
Web uzmanlarına göre, Vine'ın önümüzdeki günlerde atması gereken adım, diğer sosyal ağlarla entegre olmak.
Vine kullanıcıları nasıl daha fazla takipçiye sahip olabilir?
İşte Web geliştiricisi Brad Knutson'dan bazı ipuçları:
    Komik olun: Metin yazarak komik olmak her zaman çok kolay olmayabilir; ama altı saniyelik videolarda çok daha yaratıcı olmak mümkün.
    #Hashtag kullanın: Hastag kullanmak diğer Vine kullanıcılarına ulaşmanızı kolaylaştırır. "Explore" (Keşfet) sayfasına girip, son trendlerden haberdar olun.
    Stop motion: Vine'ın en önemli özelliklerinden birisi, görüntüyü dondurup tekrar kayıt yapabilmesi. Komik olmak açısından bu önemli bir avantaj.
    Günlük sorunlar ve faaliyetler: Bazen günlük sorunlar, diğer insanlarla paylaşıldığında komik olabilirler. Bazı küçük detayların ne kadar komik olduğunu fark etmeyebiliriz.
    Kendiniz olun: Vine, diğerlerinin paylaşmak isteyebileceği videolar çekmek için kullanılan bir araç. Dolayısıyla bazen kendimize gülmemiz gerekebilir. Vine aynı zamanda, kendi kişiliğimizi insanlara yansıtabileceğimiz bir araç. Vine sayesinde insanlara duygularınızı yansıtabilmeniz mümkün.