500 bin bilgisayara sızan Blackshades’e karşı dünya güçlerini birleştirdi.Yakın tarihin en etkili bilgisayar virüsünden sorumlu çeteye, “bugüne dek eşi görülmemiş” küresel bir operasyon düzenlendi. Kişinin dosyalarını çalabilen, kamerasına erişebilen, şifrelerini ele geçirebilen ve hızla yayılan Blackshades yazılımını kullanan 100’e yakın kişi tutuklandı. Uzmanların “güçlü ve kullanımı kolay” olarak tanımladığı casus yazılıma erişim için gereken ücret ise 40 dolar. Tüm dünyaya yayılan şebeke, 19 ülkenin polis birimlerinin ortak çalışmasıyla büyük darbe aldı.

Operasyonlarda elde edilen sonuç, ABD’de düzenlenen bir basın toplantısıyla duyuruldu. Avukat Preet Bharara ve FBI’dan Leo Taddeo, yakalananlar arasında üç Blackshades yazılımcısının da olduğunu açıkladı. Yetkililere göre, Blackshades harekatı, bugüne dek küresel ölçekte yürütülmüş en başarılı ve koordine siber suç operasyonu. Preet Bharara, “Birkaç sene evveline kadar, bu kadar çok ülkenin, bir konuda ortak hareket etmesi mümkün olmazdı. Ancak dünya artık, siber suçların ülkelerle sınırlı bir mesele olmadığını, tüm gezegen için büyük tehdit oluşturduğunu anladı” dedi. Soruşturmanın, 2012 yılının haziran ayından bu yana sürdüğü açıklandı.

4 yıl önce kullanıma giren virüse dair tutuklamalar; Britanya, ABD, Almanya, Moldova ve Kanada da dahil çok sayıda ülkede gerçekleşti. Blackshades’in aktive olması için, kişinin masum görünen bir link’e tıklaması yeterli oluyor. Bilgisayara sızan yazılım, verileri şifreliyor ve para verilmemesi halinde kilidi açmıyor. Virüsün, bugüne dek yaratıcılarına 350 bin dolar kazandırdığı tahmin ediliyor.