Üniversite-sanayi dayanışmasına yönelik girişimleri öncelikli hedefleri arasında belirleyen Vodafone Türkiye, Haziran ayında dünyanın en prestijli işletme okullarından London Business School ile başlattığı işbirliğinin ardından, şimdi de ülkemizin en saygın üniversitelerinden Boğaziçi Üniversitesi ile ortaklık yapıyor. 2009 yılında başlattığı ve başarıyla tamamladığı stratejik dönüşüm programıyla London Business School’un İşletme Yüksek Lisansı (MBA) müfredatına dahil olan Vodafone Türkiye, bu kez de Kasım 2013’te başlattığı Dijital Dönüşüm Hareketi ile Boğaziçi Üniversitesi’nin ders programına girdi.
 
Geleceğin dijital şirketlerine insan kaynağı yetiştiren Boğaziçi Üniversitesi, Türkiye’nin dijital dönüşümüne liderlik etmeye aday olan Vodafone Türkiye ile işbirliği yaparak, dördüncü sınıf öğrencilerine yönelik “AD 440: Digital Marketing” (Dijital Pazarlama) ders programını geliştirdi. Bu kapsamda, Vodafone Türkiye’nin özellikle dijital pazarlama alanında hayata geçirdiği proje ve uygulamalar, şirketin kurumsal eğitim ve gelişim merkezi Vodafone Red Academy’nin eğitmenleri desteği ile öğrencilere tanıtılacak.  
 
Gökhan Öğüt: “Geleceğin iş dünyasını, dijital pazarlamanın kuralları belirleyecek”
 
Dijital Pazarlama dersine katılan Vodafone Türkiye CEO’su Gökhan Öğüt, tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de iş yaşamının hızlı değiştiğini ve dijitalleşme olgusunun başta pazarlama olmak üzere her alanda kendini gösterdiğini belirterek, şunları söyledi:
 
“Vodafone Türkiye olarak, üniversite-sanayi işbirliğine büyük değer veriyoruz. Bu kapsamda, ülkemizin ve dünyanın önde gelen üniversiteleriyle birlikte çalışmaya özen gösteriyoruz. İlk işbirliğimizi, dünyanın en ünlü işletme okullarından London Business School ile gerçekleştirdik ve şirketimizin 2009 yılında başlatıp başarıyla tamamladığı stratejik dönüşüm programının MBA müfredatında ‘vaka incelemesi’ olarak okutulmasını sağladık. Şimdi de Kasım 2013’te başlattığımız dijital dönüşüm programımızla Boğaziçi Üniversitesi’ne konuk oluyoruz. Türkiye’de iş yapış biçimleri hızla dijitalleşiyor. Buna bağlı olarak, pazarlama dünyası da dijital bir dönüşümden geçiyor. Geleceğin iş dünyasını, dijital pazarlamanın kuralları belirleyecek. Gelişen ve dönüşen Türkiye gerçeğine uygun olarak müfredatına dijitalleşme konusunu da alan Boğaziçi Üniversitesi, ülkemizin dijital dönüşümüne liderlik etmeye aday olan ve dijital pazarlama alanında başarılı uygulamalara imza atan şirketimizle işbirliği yapma kararı aldı. Bu kapsamda öğrencilerimize, Vodafone Türkiye’nin dijital pazarlamaya bakış açısını ve Vodafone markalarının gerçek hayattaki dijital uygulamalarını, şirketimizin kurumsal eğitim ve gelişim merkezi Vodafone Red Academy’nin eğitmenleri, pazarlama ekibimiz ve ajanslarımızın desteğiyle deneyimleme imkânı sağlayacağız. Dijital dönüşüm vizyonumuzun Boğaziçi Üniversitesi'nin dijitalleşme hedefiyle örtüştüğünü görmekten ve bu çerçevede Boğaziçi Üniversitesi ile uzun vadeli bir işbirliğine imza atmaktan mutluluk duyuyoruz.”  
 
Stratejik dönüşümden dijital dönüşüme
 
Vodafone Türkiye’nin dijital dönüşüm öyküsünün, başarıyla tamamladığı stratejik dönüşüm programının hemen ardından başladığını kaydeden Gökhan Öğüt, şöyle konuştu:
“2009’da başlattığımız stratejik dönüşüm sürecimizde, Türkiye mobil telekomünikasyon sektörünün en hızlı büyüyen ve en çok tavsiye edilen mobil operatörü olduk. Türkiye mobil telekomünikasyon pazarında büyümenin lokomotifi olduğumuz gibi, Avrupa’da da en çok büyüyen Vodafone operatörü olduk. Büyüme reçetemiz, Vodafone Grubu içinde de örnek gösterildi ve ‘Türk başarı reçetesi’ olarak tanımlandı. Sağlıklı büyüme ivmesini yakaladığımız bu dönemin hemen ardından, yeni stratejimizi Türkiye'nin dijital dönüşümüne öncülük etmek olarak belirledik. Ana stratejimiz, dijital bağlantılı yaşamı birey ve kurumlar için kolay ve erişilebilir kılmak. Dijital dönüşüm hedefimizi gerçekleştirmek üzere, teknoloji, hizmet ve sosyal alanlarında pek çok yatırımı programımıza aldık ve son bir yılda önemli başarılara imza attık. Ülkemiz için daha iyi bir geleceğin ancak dijitalleşmeyle mümkün olacağına inanıyoruz. Dolayısıyla, Türkiye’nin dijital geleceğine yönelik yatırımlarımızı artırarak devam ettireceğiz.”
 
Herkes için dönüşüm
 
Türkiye’deki herkes için bir değişim hedeflediklerini söyleyen Gökhan Öğüt, mümkün olduğu kadar çok insanın hayatında dijital dönüşümü mümkün kılmaya çalıştıklarını belirtti. Öğüt, şöyle devam etti:
“Türkiye’deki 77 milyonluk nüfusu segmentlere ayırdık. Buna göre, dijital doğanlar, dijital olanlar ve dijital olmak isteyenler şeklinde üç ana segment belirledik. Bu segmentlerin ihtiyaçlarını çok iyi analiz ederek, bu ihtiyaçlara doğrudan ve eksiksiz yanıt verecek dijital ürün ve hizmetler geliştirdik. Hiç kuşkusuz, dijitalleşme ihtiyacını en çok hisseden kurumsal segmenti de unutmadık. Yarına Hazırım Platformumuz kapsamında onlara özel geliştirdiğimiz komple iletişim ve makinelerarası iletişim çözümlerimizle iş verimliliklerini artırmaya ve işletmeleri dijital geleceğe hazırlamaya odaklandık. Bu noktada, Boğaziçi Üniversitesi ile işbirliğimiz daha da büyük anlam kazanıyor; çünkü, yarının dijital şirketlerinin pazarlama politikalarını belirleyecek gençlerimize, dijital pazarlamanın en başarılı uygulamalarını bugünden sunarak, dijitalleşme yönünde güçlü bir vizyon sahibi olmalarına yardımcı oluyoruz.”
 
İşletme Bölümü’nde açılan Dijital Pazarlama dersini veren Boğaziçi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ayşegül Toker de, konuşmasında şunları kaydetti:
“Öğrencilerimiz kariyerlerinde başarılı olmak için dijital dünyayı daha iyi anlamak ve öğrenmek istiyorlar. Bu yeni dünyanın en önemli unsurları: yeni teknolojiler, değişen tüketici davranışları ve alışveriş alışkanlıkları, tüketici ve şirketleri buluşturan yeni sosyal medya platformları. Kısacası dijitalleşen ve sosyalleşen bir dünyadan bahsedebiliriz. Bunlara paralel olarak da yeni iş modelleri ve stratejiler geliştirilmekte. Bu hızla değişen dünyada belki de en çok değişen pazarlamanın kuralları ve kodları. Dijital pazarlama dersi kapsamında yeni tüketici alışkanlık ve davranışları, pazarlamanın yeni araçları, dijital dünyada nasıl değer yaratılacağı, marka yönetimi, içerik yönetimi, kampanya yönetimi, dijital pazarlama planlaması, yatırımların ölçümlenmesi ve dijital strateji oluşturma gibi konular ele alınıyor. Geçtiğimiz akademik yılda ilk defa açılan dijital pazarlama dersi hem teorik bilgileri hem de uygulamayı çok iyi birleştirdiği için öğrenciler tarafından büyük ilgi gördü. Uygulama kısmında sektör profesyonelleri konuk konuşmacı olarak derse katıldılar. Ama belki de en büyük başarı dersin dönem projesinin gerçek şirket projesi olmasından kaynaklanıyordu. Öğrenciler derste öğrendiklerini uygulayarak çok başarılı projeler yaptılar. Dönem sonunda da projelerini şirket temsilcilerinin de hazır bulunduğu bir ortamda sundular. Bu, hem öğrenciler hem de benim için çok güzel bir deneyim oldu. 2014-2015 akademik yılının sonbahar döneminde aynı deneyimi daha ileri götürmek üzere yola çıktık. Bu dönem, Vodafone hem konuk konuşmacı desteği sağlayacak, hem de dönem projeleri Vodafone markaları üzerine yapılacak. Daha da önemlisi, dersin 3. haftasında başlatılacak olan projeler boyunca Vodafone temsilcileri proje danışmanlık desteği verecekler. Dönem sonunda da öğrenciler projelerini Vodafone yöneticilerine sunacaklar. Tüm bu yeniliklerle Dijital Pazarlama dersinin çok dolu, öğretici ve keyifli bir ders olacağını düşünüyorum.”