Dijital Dönüşüm Hareketi ile önemli çalışmalara imza atan Vodafone Türkiye, Gökhan Öğüt’ün başkanlığında düzenlenen toplantıda, dijital dönüşüm vizyonunda gelinen son nokta ve gelecek hedeflerinin yanı sıra 2014-15 mali yılının üçüncü çeyrek sonuçlarını paylaştı.
Şirket, 2014 yılı içerisinde 5 milyonu aşkın yeni aboneyi dijital yaşam ile tanıştırdıklarını ve mobil internet kullanımının artması sonucunda, veri gelirlerini 2014-15 mali yılının üçüncü çeyreğinde, geçen senenin aynı dönemine göre %73 artırdığını duyurdu.



%33,9 ile mobil gelirleri pazar payında rekor
Şirketin 2014 yılı faaliyetleri hakkında bilgi veren Vodafone Türkiye CEO'su Gökhan Öğüt, stratejik planları kapsamında yatırımları artırarak sürdürdüklerini ve toplam mobil gelire göre %33,9 pazar payına ulaştıklarını açıkladı. 

Öğüt: Her 1 TL’lik yatırım, GSYH’da 3,6 TL’ye kadar artış sağlıyor
Dünyada 3 milyar insanın artık “çevrimiçi” olduğuna ve dijital yaşam ile tanıştığına dikkat çeken Vodafone Türkiye CEO’su Gökhan Öğüt, şöyle konuştu:
“Genişbant teknolojiler, sağlıktan tarıma, finanstan eğitime, her alanda yenilikçi hizmetler sunarak, yatay kestiği sektörlerde sağladığı verimlilik artışıyla tüm dünyada ekonomik büyümenin lokomotifi oluyor. Kalkınma Bakanlığımızın Bilgi Toplumu Stratejisi Eylem Planı’nda yer alan Makro Ekonomik Projeksiyonlar ve Fırsatlar Raporu’na göre Türkiye’de 10 yılda yapılacak her 1 TL’lik bilgi işlem yatırımının Gayri Safi Yurtiçi Hasıla’da (GSYH) 3,6 TL’ye kadar artış sağlayacağı tahmin ediliyor. Rakamlar, ülkemizde de dijitalleşmenin ekonomik kalkınmada önemli payı bulunduğunu gösteriyor.”
Gökhan Öğüt, dijitalleşmenin işgücü kavramına da yeni bir boyut kazandırdığını ve dijital işgücünün hızla geliştiğini kaydederken şu ifadeleri kullandı:
“Vodafone Enstitüsü ve YouGov işbirliğiyle hazırlanan ve aralarında Türkiye’nin de bulunduğu 9 Avrupa ülkesinde, yaşları 18-30 arasında değişen gençleri kapsayan ‘Dijital Dönüşümü Konuşmak’ adlı araştırmaya göre, gençlerimizin %62’si anne-babalarından daha iyi bir geleceğe sahip olacağına inanırken, büyük bir çoğunluk dijital dönüşüm hakkında olumlu düşünüyor. Türkiye’deki gençlerin %28’i, ilave olarak, dijital dönüşümün yarattığı yeni iş olanaklarının, değişen/kaybolan iş olanaklarından daha fazla olacağını belirtiyor. Türkiye’deki gençler, diğer ülkelerle karşılaştırıldığında yaklaşık 2-2,5 katı daha iyimser bir değerlendirme yapıyorlar. Bu da bizi ülkemizin uçtan uca dijitalleşme potansiyeli hakkında umutlandırıyor ve dijital dönüşüme olan inancımızı güçlendiriyor. ”
 
“Bireyleri dijitalleştirdik, işletmelerin dijital haritasını çıkardık”
Bu verilerle Türkiye için daha iyi bir gelecek hedefiyle başlattıkları Dijital Dönüşüm Hareketi’nde bir yılı geride bıraktıklarını söyleyen Öğüt, bu süreçte yaptıkları yatırımlar sayesinde 5 milyonu aşkın kişiyi dijitalleşmeyle tanıştırdıklarını, diğer yandan ise kurumsal segmentte “Yarına Hazırım” isimli programlarıyla Türkiye’nin dijital haritasını çıkarttıklarını belirtti. Öğüt, Dijitalleşme Endeksi ile 700 bin şirkete ulaştıklarının ve bunlardan 17 bininin kendi puanlamasını bu endeks aracılığıyla çıkarttığının altını çizdi.
Hem bireylerin hem de kurumların bu yolla dijital dünyanın oyuncusu haline gelmesinden duydukları mutluluğu dile getiren Öğüt, bu olumlu durumun finansal sonuçlarına da yansıdığını söyledi. Öğüt şöyle devam etti:
 
“Vodafone Türkiye, 21 çeyrektir toplam mobil gelirlerinde kesintisiz çift haneli büyümesini devam ettiriyor. 2014-15 mali yılının üçüncü çeyreğinde toplam mobil gelirlerimiz, geçen yılın aynı dönemine göre %21,5 artarak 1,8 milyar TL’ye ulaştı. Diğer yandan, Dijital Dönüşüm Hareketimizin de etkisiyle veri kullanımı, büyümenin lokomotifi oldu. Buna göre, üçüncü çeyrek itibariyle akıllı telefon penetrasyonumuz %41,8’e çıkarken, veri gelirlerimiz geçen yılın aynı dönemine göre %73 arttı. Abonelerimizin toplam veri kullanımı ise geçen yılın aynı dönemine göre %137 artarak üçüncü çeyrekte 22 milyar megabayta ulaştı. Son olarak da pazar payımızın %33,9’luk rekora ulaştığını görmek bizi dijital dönüşüm yolunda cesaretlendiren bir başka gelişme oldu.”
 
Bu dönemde şirketin abone sayısı 20,5 milyon olarak gerçekleşirken, faturalı abone sayısı da geçen yılın aynı dönemine göre 1 milyonu aşkın net abone artışı ile 8,3 milyona ulaştı.
 
“2015’te teknoloji yatırımının yeni 3 odağı: Fiber, Evde İnternet ve 4G”
2015 yılında yatırımlarının odağında 4G hazırlıkları, fiber ve mobildeki birikimlerini sabit iletişim hizmetlerine de taşımak olduğuna vurgu yapan Gökhan Öğüt, şöyle devam etti:
“2015 yılı bizim için sadece bir mobil iletişim şirketi olmaktan çıkıp, evde ADSL, fiber internet ve TV gibi birçok sabit iletişim hizmetini de müşterilerine tek çatı altında sunan bir mobil ve sabit telekomünikasyon şirketi olma yolunda çok kritik bir yıl olacak. Müşterilerimizin ‘her an her yerde’ dijital dünyaya kesintisiz ve yüksek hızla bağlanabilmelerini sağlayacağız. Türkiye’nin 81 iline aynı anda sunduğumuz ‘Vodafone SüperNet Telefonsuz ADSL ve Fiber’ hizmetimizle, tüketicilerimizin hiçbir ek ücret ödemeden, sadece ihtiyaçları olan limitsiz internete sahip olmalarını sağlıyoruz.”
 
“Dijitalleşmenin yeni sayfası 4G için gün sayıyoruz, global tecrübemizi Türkiye’ye taşıyacağız”
Dijital Bağlantılı Türkiye için Teknoloji Yatırımları kapsamında 4G’yi “dijitalleşmenin yeni sayfası” olarak gördüklerini belirten Öğüt,  mobil teknolojinin son halkası 4G için artık Türkiye’nin gün saydığına dikkat çekti. Öğüt, Vodafone Grubu’nun 18 ülke ve pazarda 13,7 milyon 4G abonesine hizmet verdiğini hatırlatarak, “4G teknolojisinde global birikimimizi Türkiye’ye taşıyarak her zaman olduğu gibi son teknolojileri abonelerimizle buluşturacağız. Bu konuda yurtdışına çıkan Türkiye’deki müşterilerimize Haziran 2014’ten bu yana 4G’yi deneyimleme fırsatı sunan ilk ve tek operatör olmanın gururunu yaşıyoruz. Bugün itibariyle 4G uluslararası dolaşım hizmeti verdiğimiz ülke sayısı 37’ye ulaştı. Şimdi bu hizmeti Türkiye’deki bütün abonelerimize sunmak için aynı vizyon ve kararlılıkla çalışıyoruz ” dedi.