Fatih RENÇBERLER / TEKNOLOJIGUNDEM.COM
Daha iyi bir gelecek hedefiyle Türkiye’nin dijital dönüşümüne liderlik etmeyi hedefleyen Vodafone Türkiye'nin, son dönemde spor alanında yaptığı yatırımlar dikkat çekiyor. Vodafone İstanbul Maratonu ve Vodafone Arena Stadyumu gibi spor alanında dev yatırımlara ve sponsorluklara imza atan şirket, geçtiğimiz haftasonu düzenlenen Vodafone Red Famous Cup Yelken Yarışları ile spora olan desteğini yineledi.
 
Ancak Vodafone Türkiye, genel alışılmış sponsorluğun dışında yatırım yaptığı organizasyonlara teknolojiyi ve dijitalleşmeyi de beraberinde getiriyor.
 
Bizde teknolojigundem.com olarak Vodafone'un yaptığı bu yatırımlar sonrası, spora kattığı dijitalleşmeyi konuşalım istedik.
 
Vodafone Türkiye İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Ender Buruk ile Vodafone Smart 6 ailesi tanıtımı sonrası Vodafone'un spor yatırımlarını ve sporda dijitalleşmeyi konuştuk.



Vodafone Türkiye olarak Türk sporunu geliştirmek ve zenginleştirmek için önemli yatımlar yaptıklarını açıklayan Ender Buruk, "Vodafone olarak sponsor olduğumuz zaman şöyle bir yaklaşımımız var. İsmimizi verdik, paramızı da verdik. Bitti gitti demiyoruz. Sponsor olduğumuz alana kendimizden dijitalleşme adına bir şeyler katmaya çalışıyoruz.
Vodafone 26 ülkede hizmet veren bir firma. Bu 26 ülkenin global birikimini Türkiye’deki organizasyonlara katıyoruz.
Dolayısıyla Vodafone Red Famous Cup, dijitalleşmeyi hayata geçirmek yönünde bize önemli bir fırsat sundu. Bugün dijital teknolojiler, doğayla mücadelenin en üst düzeyde yaşandığı sporlardan biri olan yelkende de sporcuların en büyük ve en güvenilir yardımcısı haline geldi. Vodafone Türkiye olarak, dijital dönüşüm vizyonumuz doğrultusunda yelken sporunu da zenginleştiriyor ve sunduğumuz mobil iletişim teknolojileriyle hem sporcular hem de izleyiciler için iletişim ve etkileşim olanaklarını en üst düzeye çıkarıyoruz. Bu kapsamda, makinelerarası iletişim (M2M) çözümlerimiz ile tekneleri anlık izleyerek lokasyon, hız, yön, isim ve kat edilen mesafe gibi performans bilgilerine ulaşma olanağı sağlıyoruz. Teknelere konumlandırdığımız Cepte Wi-Fi modemimiz ile yarışçılara yarış boyunca Vodafone 3G bağlantısıyla her an internete bağlanma imkânı sunuyoruz. Kurduğumuz sistemler ile deniz ortasından yarışları www.redfamouscup.com ve Vodafone TV’de canlı yayınlıyoruz.Bu kapsamda Vodafone Red Famous Cup Türkiye’de deniz üzerinden canlı yayını yapılan ilk yelken yarışı oldu. Ayrıca, HTC Re-Camera ile Youtube üzerinden ve Periscope uygulaması ile canlı yayınlar gerçekleştiriyoruz” dedi.
 
“Dijital çözümlerimizle spora zenginlik katıyoruz”
Günlük hayatımızda önemli yer tutan sporda dijitalleşmenin ülkemizi bir adım öteye taşıyacağı inancıyla destek verdikleri spor etkinliklerinde dijitalleşmenin öncüsü olmayı hedeflediklerini belirten Buruk, şöyle devam etti: “Örneğin, Beşiktaş JK sponsorluğumuz bize Türkiye’nin ve İstanbul’un kalbinde ‘Vodafone Arena’ ismini verebileceğimiz ve teknolojik altyapısıyla hayalini kurduğumuz dijital Türkiye’nin bir örneğini yapabilme fırsatı sundu. Vodafone Arena, Türkiye’nin ilk akıllı stadyumu olarak inşa ediliyor. Ayrıca, maratonlar için geliştirdiğimiz özel bağış ve bilgilendirme platformu VMaraton akıllı telefon uygulaması, maratonla ve sağlıkla ilgili ihtiyaç duyulan bilgilere kolay erişim sağlıyor, 50'ye yakın sivil toplum kuruluşuna bağış yapma ve toplama imkânı veriyor.”

 
“Spora yatırım yapmaya devam edeceğiz”
 Vodafone’un sponsor olarak destek verdiği spor etkinliklerine dijital teknolojilerle güç vermeye ve sporda dijitalleşmenin öncüsü olmaya devam edeceğini ifade eden Buruk, şöyle konuştu: “Sosyal yatırımlarımız arasında önemli yer tutan spor sponsorluklarımızın, marka farkındalığına pozitif katkı sunduğuna, markamıza değer kattığına, tüketiciler ile markamız arasındaki duygusal bağı güçlendirdiğine inanıyoruz. Markamızın ülkemizdeki ekonomik gelişimin yanında sosyal gelişime de değer katması hedefiyle, spora yatırım yapıyoruz. Spor sponsorluklarının, halkımızı spora ve sağlıklı yaşama teşvik etme misyonumuza, ayrıca geniş kitlelere ulaşma hedefimize hizmet ettiğini düşünüyoruz.”
 
Sporun toplumların ekonomik ve sosyal yönden gelişiminde üstlendiği işlevin bilinciyle tüm ana ve alternatif spor dallarına önem verdiklerini söyleyen Buruk, “Gerek geniş kitlesel katılımlı gerekse kendi içinde özelleşen spor etkinliklerine verdiğimiz destekle, bir yandan spor izleyicilerinin ve katılımcılarının dijital deneyimlerini zenginleştirirken, bir yandan da iletişim gücümüzü ve global bilgi birikimimizi ülkemizde ve yurtdışında harekete geçirerek ilgili spor dalının farkındalığını ve izlenirliğini artırmayı, ilgili tüm mecraları kullanarak ‘360 derece entegre iletişim’ anlayışıyla sporun bilinirliğini en üst seviyeye çıkarmayı hedefliyoruz. Ayrıca, yine spora verdiğimiz destekle, ülkemizde sporcu yetişmesine ve altyapının zenginleşmesine katkıda bulunmayı ve Türkiye'yi dünyanın öncü spor ülkelerinden biri yapmayı hedefliyoruz. Dolayısıyla, spor sponsorluğu faaliyetlerimizin karşılığını aldığımıza ve almaya devam edeceğimize inanıyoruz” dedi.