Dünyanın en prestijli 3 işletme okulundan London Business School’da tıklım tıklım bir amfideyiz... Ünlü Yunan strateji profesörü Michael Jacobides, bir ‘vaka incelemesi’ yapıyor. Konu: Vodafone’un U dönüşü...
Yani, Vodafone Türkiye’nin fırtınadan kurtulup başarıya yelken açma hikâyesi. Nerede hata yapıldı? Kim düze çıkardı? Nasıl başarıya ulaştı? Yunan hoca ve öğrencileri konuyu didik didik ediyor.
Hoca birazdan kürsüye Vodafone Türkiye CEO’su Gökhan Öğüt’ü çağırıyor. Öğüt ilk ağızdan anlatıyor, Çin’den ABD’ye ‘geleceğin CEO’ları çıt çıkarmadan dinliyor:
- Vodafone, 2008’de Türk tüketicisinin önceliklerini anlayamama kaynaklı bir kriz yaşıyor. Şirket, 2.2 milyar sterlinlik kayba uğruyor.
- Vodafone CEO’su Vittorio Colao’nun önünde 2 seçenek var: Şirketi satmak ya da ayağa kaldırmak. Colao, zor olanı seçiyor ve 2009’da Serpil Timuray’ı Türkiye CEO’su olarak atıyor.
- Timuray, imaj tazeliyor, ‘meydan okuyucu’ bir strateji izliyor. Dağıtım modeli ve yönetimi yeniliyor. Numara taşıma ve 3G’ye geçiş fırsatlarını çok iyi değerlendiriyor.


 
‘Reçete’ yazdı
 
- Timuray döneminde Vodafone Türkiye, gelirlerini 2 kattan fazla artırıyor ve gelir pazar payını yüzde 18.6’dan yüzde 30’a taşıyor.
- Bu tırmanış dönemi, grup içinde ‘Türk başarı reçetesi’ olarak biliniyor. Bu yıl Serpil Timuray, Vodafone Afrika, Ortadoğu ve Asya Pasifik Bölge Başkanı olurken, Türkiye CEO’luğuna ise dönüşüm sürecinde önemli rol oynayan Gökhan Öğüt getiriliyor.
 
Alkışlı son...
 
Sunumun ardından sorular birbirini izliyor. En çok merak edilen, yükselişin nasıl süreceği... Gökhan Öğüt bunun yanıtını yeni hedefiyle veriyor: “Dijital dönüşümün lider oyuncusu olmak”. Ders alkışlarla bitiyor.
Vodafone Türkiye ‘vaka’sını, dünyaya ‘ihraç edilen’ 34 Türk üst düzey Vodafone yöneticisinden 1981 doğumlu Gökhan Ay hazırlamış.
Ümidimiz, Türkiye’den daha çok şirketin, başarı öyküleriyle, tercihen U dönüş yaşamak zorunda kalmadan, dünya üniversite kürsülerinde yerlerini alması.
 
Bitiren 156 bin $ kazanıyor
 
İngiliz Financial Times gazetesi her yıl dünyanın en prestijli MBA okullarını sıralıyor. Bu yılki listede ilk 3 sırada ABD’den Harvard Business School ile Stanford Graduate School of Business ve İngiltere’den London Business School var. London Business School’u bitiren bir kişinin 3 yıl içinde yıllık ortalama 156 bin dolar kazandığı biliniyor.
 
Arabası özel mi özel!


 
Gökhan Öğüt tam bir klasik Otomobil meraklısı. Haftasonları fırsat bulursa 1965 model Ford Mustang’inin direksiyonuna geçiyor. Ailesine çok düşkün olan Öğüt’ün eşi Sanem Öğüt etkinlik ajansı DirectComm’un başında. İki kızı olan Gökhan Öğüt, büyük kızının ABD’de aşçılık eğitimi gördüğünü ve ileride bir restoran açabileceğini söylüyor.
 
Asgari ücretle gazete katladı
 
Gökhan Öğüt Ankara Fen Lisesi’nde yatılı okumuş, Boğaziçi Üniversitesi Endüstri Mühendisliği’ni bitirdikten sonra ABD’nin Şikago kentinde Illinois Üniversitesi’nde işletme mastırı yapmış. Procter & Gamble (P&G), Danone ve Nutricia iş deneyimleri sonrası 2009 yılından beri Vodafone’da çalışıyor. Öğüt P&G döneminde Karayip adalarında mekik dokuduğunu ve bu adaları sık sık vuran kasırgalar sırasında kriz yönetimi deneyimi kazandığını anlatıyor. Öğüt ABD’deki öğrencilik yıllarında kıyısından gazeteciliğe de el atmış. Haftasonu çok sayıda ek veren Amerikan gazetelerini katlayan ekipte yer alan Öğüt bu işi saatlik 3 dolar asgari ücretle yaptığını anlatıyor.
 
Mart 2015’te stadyum biter
 
Gökhan Öğüt Beşiktaş’ın geleceği için çalışan bir Galatasaraylı. Yapımı süren Beşiktaş’ın Vodafone Arena stadının Mart 2015’te biteceğini tahmin ediyor. Bu projeye çok önem veren Öğüt uzun süre stad inşaatını bir kameradan canlı olarak izlediğini de anlatıyor.

Serkan Arman / Milliyet