Microsoft’un yeni işletim sistemi Windows 10 lanse edileli bir ayı geçti. Dünyada ve Türkiye’de geniş bir kitle tarafından kulllanılmaya başladı bile. Windows 10’un en büyük rakibi ise Apple’ın Macintosh ve Mac Book’larda kullandığı işletim sistemi OS X Yosemite. OS X’in yeni sürümü ise El Capitan. Ancak bu sürüm sonbaharda kendini gösterecek. Windows 10 ve OS X’i karşılaştırdık.
Fiyat Apple, OS X’i ücretsiz sunuyor. Ayarlara girip işletim sistemini indirmeniz yeterli oluyor. Her türlü güncellemeyi de ücretsiz yapabiliyorsunuz. Yeni bir Macintosh bilgisayar aldığınızda da bütün uygulamalar ücretsiz oluyor. Eğer Windows 8, 8.1 ve 7 kullanıcısıysanız Windows 10’a ücretsiz güncellemeyle geçebiliyorsunuz. Ancak profesyonel versiyonları için ücret ödemeniz grekiyor. Ancak Mac fiyatları, Windows’lu bilgisayar fiyatlarına göre bir hayli yüksek.
Masaüstü Yosemite’nin masaüstü görsel olarak revizyondan geçirildi. Buradan uygulama, dosya açabilir, folderlarınızı düzenleyebilirsiniz. Mission Control’la, farklı pencere ve masaüstünde çalışırken aradığınız dosyayı kolayca bulabiliyorsunuz. Sade ve fonksiyonel bir masaüstü var.Microsoft, Windows 10’da masaüstünü biraz düzeltti. Başlangıç menüsü geri getirildi. Ana ekranda anında bildirim kutucukları var. Windows 10, Continuum’a da sahip. Bu da desktop ve tablet modları arasında otomatik geçişi sağlıyor.
 
Tüm cihazlara tek sistem...

iCloud ve OneDrIve Bulut hizmetlerinin her ikisi de mobil cihaz ve bilgisayarlardaki dosyaları senkronize etme özelliği sunuyor. OS X’in bulut depolama seçeneği iCloud’un biraz kullanım zorluğu var. Microsoft’un OneDrive’ı ise, hard diskteki bütün dosyalara erişim olanağı veriyor. OneDrive burada öne geçiyor.
İnternet İnternet tarayıcısı Safari, Yosemite’yle çok şey kazandı. Yeni görüntüsü, yeni sekmeler ve önemli oranda hız artışı var. Safari’nin geliştiricisi son birkaç yılda kullanışlı araçlar ekliyor. Windows 10’da ise iki tane browser var. Herkesin alışkın olduğu Internet Explorer ve yeni sürümde ise Edge. Yeni browser daha hızlı internet sunuyor. Sonuç olarak nefret edilen ActiveX’i sonlandırdı. Edge ise yeni bir görünüşle geldi. Cortana ile entegrasyonu da var.
Mobil entegrasyon Apple, her zaman mobil ve bilgisayar için iki ayrı işletim istemini gerekli gördü. Windows 10 ise bilgisayar, akıllı telefon, tablet ve Xbox One’da çalışıyor. Artık ayrı bir mobil versiyonu olmayacak. Bu sayede aynı uygulamayı bütün Windows cihazlarında kullanabiliyorsunuz. Apple ise halen farklı cihazlarda farklı işletim sistemi olması gerektiği görüşünde. Burada da Windows önde.
 
Güçlü ve zayıf yanları
Bildirimler Yosemite’de, ‘Bildirim Merkezi’ sizin uygulama ve önemli işlerinizi gösteriyor. Son olaylar ve e-posta’lar hakkında size bilgi veriyor. Sürpriz bir şekilde Windows 10’un Action Centre’ı, Bildirim Merkezi’ne çok benziyor. Yeni bildirimleri burada görebiliyorsunuz. Yalnız daha fazla detay görünüyor. Bu da kafa karıştırıyor. Kendinizi iki masaüstü özelliği arasında gidip geliyor bulabilirsiniz. Bunların Apple’daki gibi tek bir yerde toplanması gerekiyor. OS X’deki, Spotlight adlı araştırma aracı hayatı kolaylaştırıyor. Windows 10’da başlangıç menüsünün yanındaki Cortana’ya her şeyi sorabiliyorsunuz.
 
Devamlılık Apple, Mac ve mobili Continuity adı altında birleştirdi. Bu özellik Yosemite’de dosyaları sadece bilgisayarlar arasında değil aynı zamanda iOS cihazlarıyla paylaşmanızı sağlyor. OS X’de iPhone üzerinden telefon görüşmesi yapıp, SMS gönderebiliyorsunuz. Windows 10’da buna tam benzeyen bir özellik yok. Yeni gelen Continuum özelliği ile bir cihazda başladığınız bir işi başka bir cihazda devam ettirebiliyorsunuz.
 
Oyunlar Windows 10, Xbox Live’ı masaüstüne getirdi. Xbox One Oyunları konsoldan çekilerek bilgisayarda oynanabiliyor.  Konsol ya da PC ekranında oyun oynamanıza izin veriyor. Microsoft, artırılmış gerçeklik üzerine de çalışıyor. HoloLens’le Windows 10 ilk holografik bilgisayar platformu olacak. OS X ise hiçbir zaman bir oyun platformu olmadı. Steam’in lanse edilmesiyle ise bu yavaşça değişmeye başladı.