Microsoft'un geliştiricilere yönelik düzenlediği Build 2014 konferansında birbiri ardına yenilikler tanıtılmaya başladı. Dev teknoloji şirket Microsoft etkinlikte Windows Phone 8.1 ve Windows 8.1 Update güncellemelerinin yeni özelliklerini ve yeni Windows lisanslama modeline yönelik detayları paylaştı. Etkinlikte ayrıca Nokia’nın yeni modellerinin duyurusu da gerçekleştirildi.
 
Windows sürümleri ücretsiz
 
Etkinlikte Microsoft kullanıcılarını sevindirecek bir yenilik ise Windows sürümlerini ücretsiz olarak kullanıma sunulması oldu.
Build geliştiriciler konferansında şirket, ekran boyutu 9 inçten daha küçük tablet ve akıllı telefonlar geliştiren OEM ve ODM iş ortaklarından Windows işletim sistemi lisans bedeli alınmayacağını açıkladı.
Açık kaynak kodlu ve isteyen herkesin ücretsiz biçimde elde edebileceği işletim sistemi Android karşısında, cihaz başı ücret ödenmesi zorunlu olduğundan dolayı güçlenemeyen Windows Phone, artık ücretsiz oldu.


 
Windows Geliştirici Platformu daha fazla kişiye ulaşma hedefinde
 
Microsoft, Visual Studio 2013 Update 2 Release Candidate sürümüyle geliştiricilere Windows ekosistemindeki tüm cihazlara yönelik çok daha kolay uygulama geliştirme imkanı sağladığını duyurdu. Yeni sürümle gelen evrensel proje özelliği, geliştiricilere uygulamalarını Windows ekosistemi içinde yer alan tüm cihazlara kolayca uyarlamalarına yardımcı oluyor. Böylece Windows Phone 8.1 ve Windows 8.1 Update ortamları için eş zamanlı geliştirme yapmak çok daha kolay hale geliyor.
Evrensel proje sayesinde kodların ortalama yüzde 90’ı her iki platformda değişmeden kullanılabilirken, ortak paketleme sistemi ve ortak kullanıcı arayüzü telefon, tablet ve PC için yazılım geliştirme sürecini ayrı bir iş olmaktan çıkarıyor.



Microsoft, Windows platformundaki geliştiricilere destek olmak amacıyla Windows Mağazası üzerinde uygulama keşfi, gelir paylaşımı ve kişiselleştirilmiş uygulama tavsiyeleri gibi konularda da bazı yenilikler gerçekleştirdi. Bunun yanı sıra haftanın ilerleyen günlerinde yayınlayacağı web tabanlı Windows App Studio uygulamasıyla, dileyen herkesin evrensel Windows uygulamaları geliştirmesine olanak sağlayacak.