YouTube, Facebook ve Twitter gibi sosyal medya sitelerinin başını çektiği ve çeşitli nedenlerle erişime yasaklanan sitelere giriş yöntemleri ve ayarları nelerdir?
 
Ülkemizde çeşitli nedenler ile bazı sosyal ağlara ve internet sitelerine giriş zaman zaman engellenebiliyor. Bu sosyal ağların ve sitelerin müdavimleri engellemeler sonrası, erişimde büyük güçlükler yaşıyor. Erişime kapanan internet sitelerine mobil aygıtlardan ve bilgisayarlardan girmek için birkaç yöntem bulunuyor. DNS değiştirme, VPN ve çeşitli eklentiler bu yöntemlerin başında geliyor.
 
Aşağıda bu yöntemleri uygulayarak erişime yasaklı sitelere girişi adım adım anlatacağız.
 
1. YÖNTEM
 
Zenmate eklentisi ile yasaklı sitelere giriş yöntemi
 
Engellenen sitelere erişmenin en kolay yolu web tarayıcısına kurulan Zenmate eklentisi ile girmektir. Chrome, Firefox ve Opera web tarayıcıları için hazırlanan proxy eklentilerinden bir tanesi olan Zenmate eklentisi sayesinde, çok kolay bir şekilde hem internetteki gizliliğinizi korumanızı hem de engelli internet sitelerine giriş yapabilmenizi sağlıyor. Üstelik beş adet proxy ülkesi üzerinden bir tanesini seçerek o ülkedeymiş gibi internette geziniyorsunuz.
 
Ayrıca Zenmate sayesinde internette gezinirken kişisel bilgilerinizin gizliliğini korurken, engelsiz ve sınırsız bir şekilde sanal dünyanın nimetlerinden faydalanabileceksiniz.
 
Ücretsiz bir eklenti olan Zenmate, oldukça basit bir şekilde tarayıcınıza kurularak internette özgürce ve kolay gezinmenize imkan tanıyor. Zenmate eklentisini aşağıdaki indir butonuna tıklayarak indirebilirsiniz.                                             indir
 
 
2. YÖNTEM
 
DNS ayarlarını değiştirerek yasaklı sitelere giriş
 
Erişime kapalı sitelere girişin diğer bir yöntemide DNS adresini değiştirmedir. Aşağıda güncel DNS adreslerini sizler için listeledik. Ayrıca kullandığınız cihaz Windows, Mac, Android veya iOS işletim sistemli ise onlar içinde ayrıca resimli DNS ayarlarını yapabilmeniz için ayrı ayrı yazdık. Bu yazılara aşağıdaki mavi renkteki resimli bantlara tıklayarak ulaşabilirsiniz.

Güncel DNS Adresleri | DNS İpleri

Google, DNS Ayarları:

8.8.8.8
8.8.4.4

Open, DNS Ayarları:

208.67.222.222
208.67.220.220

GTEI, DNS Ayarları:

4.2.2.1
4.2.2.2
4.2.2.3
4.2.2.4
4.2.2.5
4.2.2.6

Norton, DNS Ayarları:

198.153.192.1
198.153.194.1

Uydunet, DNS Ayarları:

62.248.80.161
62.248.80.162

Dnsadvantage, DNS Ayarları:

156.154.70.1
156.154.71.1

ScrubIt, DNS Ayarları:

67.138.54.100
207.225.209.66









 
3. YÖNTEM
 
VPN uygulamalarıyla yasaklı sitelere giriş
 
Mobil cihaz ve bilgisayar kullanıcılarının erişime kapalı sitelere erişim için kullandığı diğer bir yöntemde virtual private network VPN uygulamalarıdır. İşte bazı popüler VPN uygulamaları.

HotSpot Shield
Türkiye’de en çok tercih edilen VPN sağlayıcı araçlardan biri olan HotSpot Shield, Aylık beş dolar veya yıllık 30 dolar gibi ücretler karşılığında satın alınabiliyor. Para vermek istemeyen kullanıcılar için ise ücretsiz bir sürüm mevcut ancak bu sürümde sadece Amerika sunucusundan bağlantı veriliyor ve reklamları da beraberinde getiriyor.
HotSpot Shield uygulamasını buraya tıklayarak indirebilirsiniz
 
Onavo
iPhone ve iPad kullanıcıları için sunulan Onavo Apple cihazları için oldukça iyi bir VPN aracı. Kotalı internet kullanıcıları için mobil verileri %80′e kadar sıkıştırabilen Onavo, engellemeleri aşabiliyor ve anonim kalmayı sağlayabiliyor. Ücretsiz olan Onavo’yu buraya tıklayarak indirilebilirsiniz.
 
TunnelBear
TunnelBear basit bir VPN programı. TunnelBear’ı farklı kılan durduk yere bilgisayarınızı trojan dolduran programlardan olmaması. Kullanımı ise çok basit; sol üstte duran anahtarı “off”tan “on”a getiriyoruz, karşımıza çıkan “bu uyarıya güveniyorum” kısmını seçip “tamam”a basıyoruz. Artık dilediğiniz siteye ulaşabilirsiniz. Bu arada TunnelBear Gezi Parkı olaylarında olduğu gibi Türkiye’deki kullanıcılar için tekrar sınırsız hizmet vereceğini açıkladı.
Tunel Bear uygulamasını buraya tıklayarak indirebilirsiniz.