NASA'nın açıklamasında, Dünya'nın 1,5 katı büyüklüğündeki "TOI-715 b" adı verilen gezegenin, yaşanabilir bölgede yani yörüngesinde dolaştığı yıldıza yönlendirilen sıvı halde su altında saklanacak imkan verecek yerlerdeki bir yörüngede dolaştığı ve yıldızın devam eden bir turunu 19 günde tamamladığı bildirildi.

'Dünyadaki bir gezegen daha olabilir'

Açıklamada, "TOI-715 b"nin sisteme bağlı olduğu ve muhtemelen Dünya çapında bir başka gezegenin daha olabileceği belirtildi.

Söz konusu ötegezegen, Birmingham Üniversitesi araştırma görevlisi Dr. Georgina Dransfield liderliğindeki uluslararası bir bilim insanı ekibince, Geçiş Halindeki Öte Gezegen Uydu Araştırmasu (TESS) kullanılarak keşfedildi.

Ekipteki bilim insanlarını bulgularını çalıştırmak için Gemini-South teleskobunu, ABD'nin California eyaletindeki Las Cumbres Gözlemevi (LCO) teleskoplarını, Avrupa Güney Gözlemevi'ne (ESO) ait Geçişteki Ötegezegenler ve Atmosferleri (ExTrA) teleskopları ile Ultra-Soğuk Yıldızları Örten Yaşanabilir Gezegenlerin Arayışı (SPECULOOS) ağını ve Geçiş Yapan Gezegenler ve Gezegenimsiler Küçük Teleskop - Güney teleskobunu kullandı.

Araştırmada, Dünya'ya 137 ışık yılı uzaklığında "Süper Dünya" ötegezegenin bağlı olduğu kırmızı cüce yıldızın Güneş'ten küçük ve daha soğuk olduğu, bu türde yıldızların yörüngelerinde kayadan oluşan gezegenler barındırıldığı bilgisi yer aldı.

"TOI-715 b", bir yıllık tekabül eden yıldızın uzunluğunun bir turunu 19 günlük tamamlaması nedeniyle daha sık görüntülenebiliyor.

Araştırmada "TOI-715" yıldızının veritabanının sistemde yer aldığı olası diğer gezegenin de tespit edilmesi halinde bunun, TESS tarafından keşfedilen yaşanabilir bölgede ve küçük bir gezegende olabileceği belirtildi.

Araştırma "Monthly Notices of the Royal Astronomical Society" dergisinde yayımlandı.

Başka bir gezegende su bulundu! Ancak 97 ışık yılı yardımı

 

Yaşama elverişli 85 gezegen keşfedildi!

 

Güneş Sistemi'nde 9. gezegen iddiası! Dünya'ya benziyor