New York, Albert Einstein Üniversitesi bünyesinde çalışan bilim insanları, fareler üzerinde yaptıkları deneylerde beynin ön bölümünde (Hipotalamus) bulunan ve nöronları üreten hücrelere yapılan kök hücre operasyonu sonrasında vücutta yaşlanmanın durduğunu gözlemlediler

Bilim insanları, yaşanan bu yeni gelişme sayesinde yaşla ilişkili hastalıklardan kurtulmak ve daha uzun yaşamak için yeni stratejiler geliştirilebilir açıklamasında bululndular.
Ayrıca beyinde nöronları üreten hücrelere yapılan kök hücre operasyonu sonrasında yaşlı farelerin yaşlanmasının durduğu ve aylarca devam eden bu durumun fiziksel ve zihinsel olarak fareyi pozitif yönde etkilediği görüldü.

Hipotalamusun büyüme, gelişme, üreme gibi önemli süreçleri düzenlediği biliniyordu. Einstein Üniversitesi araştırmacıları, hipotalamustaki yaşlanmayı kontrol eden hücreleri tespit ettiler.

Üst düzey yazar Dongsheng Cai, (Einstein'daki moleküler farmakoloji profesörü) "Fareler üzerinde yaptığımız araştırmada, hipotalamik sinir kök hücrelerinin sayısının doğal olarak hayvanın ömrü boyunca düştüğünü ve bu düşüşün yaşlanmayı hızlandırdığını gösteriyor. Ancak bu kayıpların etkilerinin geri döndürülemez olduğunu da keşfettik.Bu kök hücreleri ya da ürettikleri molekülleri yenileyerek vücudumuzun yaşlanmasının çeşitli yönlerini yavaşlatmak ve hatta tersine çevirmek mümkündür. " dedi.

Her ne kadar insan çok daha Karmaşık bir yapıya sahip olsa da benzer etkilerin görülmesinin oldukça muhtemel olduğunu belirten araştırma sorumlusu Dongsheng Cai, çalışmaları sonucunda gelecekte insan ömrünün 15 yıla kadar uzayabileceğini düşünüyor