Türkiye'nin en büyük internet sitesi Yemeksepeti'nin 589 milyon dolara satılması büyük yankı uyandırmıştı. Sefer Levent, Hürriyet'teki yazısında bu dev satışla ilgili ilginç ayrıntıları paylaştı. Meğer, 589 milyon dolarlık satıştan Nevzat Aydın'ın alacağı pay sadece 35.7 milyon dolar imiş. Satıştan aslan payı yabancılarınmış. İşte Levent'in o yazısı: 

Başta Nevzat Aydın ve Melih Ödemiş olmak üzere 589 milyon dolarlık bedele ulaşan başarı hikayesini yazanları kutlamak gerekir.
Dün bu başarı hikayesini ayrıntılarıyla okudunuz. Şimdi gelin bu satış operasyonunu bir başka pencereden değerlendirelim.
Dün ve önceki gün yapılan haberler nedeniyle bu başarı öyküsünün baş kahramanı olan Nevzat Aydın, Yemeksepeti'nin tek sahibi gibi bir algı oluştu.
Öncelikle Nevzat Aydın'ın Yemeksepeti'ndeki hisse payının geçmiş yıllarda yaptığı hisse satışları nedeniyle yüzde 6.07 olduğunu, bu satıştan payına düşenin ise 35.7 milyon dolar olduğunu belirterek işe başlayalım.
Peki şirketin aslan payı kimlerde derseniz onu da sıralayalım. En büyük hissedar yüzde 36.69 ile ABD merkezli fon General Atlantic.
General Atlantic'in bu operasyondan alacağı pay tam 216.1 milyon dolar. Yemeksepeti'nde ikinci büyük hissedar olarak gözüken ise yüzde 11.47 pay ile Lüksemburg merkezli Silver Asset Management. Satıştan hissesine düşen miktar 67.5 milyon dolar.
Ardından yüzde 11.36 ile Almanya merkezli European Founders geliyor.
Onun alacağı para ise 66.9 milyon dolar.
Yani aslında Yemeksepeti.com'un 589 milyon dolara satılmasında aslan payını 350 milyon milyon dolarla bu üç yabancı hissedar aldı.
SAMWER KARDEŞLER
Bu noktada duralım ve BT Dünyası'nda dostum Kemalettin Bulamacı'nın dün kaleme aldığı önemli ayrıntılara bir göz atalım.
1-Yemeksepeti'nin satıldığı gün Avrupa'nın en büyük internet şirketlerinden Rocket Internet de mali sonuçlarını açıkladı. Şirket, 2014'ü 11.3 milyon Euro zararla noktaladı. Son 6 aydır hisse senetleri düşüş eğiliminde olan Rocket Internet'e bir nebze ilaç olan faktör ise şirketin yatırım yaptığı girişimlerdeki değer artışı.
2-Rocket Internet şirketinin kurucuları ve sahipleri ise Alman Samwer Kardeşler. Ünlü internet sitelerini kopyaladıkları için 'Klon kardeşler' lakabını alan bu 3 kardeş aralarında Facebook, Linkedin gibi dünya internet devlerinin bulunduğu şirketlere ortak. Rocket Internet 2015'te Delivery Hero'ya şubatta 568 milyon dolar martta ise 52 milyon Euro'luk yatırım yaptı. Bu yatırımlar ile Delivery Hero'nun yüzde 40 hissesi Rocket Internet'in dolayısıyla Samwer Kardeşler'in eline geçti. 
3-Tengelmann Ventures isimli diğer bir Alman yatırım şirketi de hem Rocket Internet hem de Delivery Hero'nun ortağı. Ayrıca Tengelmann Ventures, Rocket Internet'in amiral yatırımlarından ClickBus'ın da ortakları arasında.
4-Samwer Kardeşler'in diğer bir şirketi European Founders 2008 yılında Yemeksepeti'nden yüzde 18.36 hisse almıştı. 2012 yılında General Atlantic, Yemeksepeti'ne ortak olduğu zaman, şirketin hisse senetleri arasında, hissedarların paylarında değişimler meydana geldi. Ortakların elinde bulundurduğu hisse senetlerinde değişimler olurken European Funders'ın elindeki hisse senetlerinin miktarı da yüzde 11.36'ya geriledi. Ancak burada ciddi bir ayrıntı var; Levant Management, Silver Asset Management ve Yemeksepeti Elektronik Pazarlama diye 3 ayrı şirket de Yemek 'nin ortakları arasına girdi. Kemalettin Bulamacı, European Funders'ın bu üç şirketten en az birisi veya hepsinde de hissedar olabileceğine dikkat çekiyor ve şu yargıya varıyor: Resmi kayıtlarda görünen, Samwer Kardeşler'in Yemeksepeti'nde yüzde 11.36, kayıtlarda görünmeyen, dolaylı iştirakleri ile yüzde 20'nin üzerinde hisse sahibi olduğunu varsayabiliriz.
5-Delivery Hero, Yemeksepeti'nin tamamını 589 milyon dolar karşılığında satın aldı. Rocket Internet'ten yapılan açıklamada, Rocket Internet ve General Atlantic'in nakit yerine veya nakit ile birlikte Delivery Hero'nun hisse senetlerini aldığı da belirtildi.
SAMWER'LAR BİR TAŞLA...
Tüm bu tespitlerden sonra artık rahatlıkla söyleyebiliriz ki, Rocket Internet'in, yani Delivery Hero'nun yüzde 40'ına sahip olan Samwer Kardeşler, yine yüzde 20 dolayında hisse sahibi oldukları Yemeksepeti'ni satın aldılar.
Üstelik bunu yaparken aynı zamanda Delivery Hero'daki hisselerini de arttırdırlar.
Buna bir de Tengelmann Ventures'un Rocket Internet ve Delivery Hero'daki hisselerini eklersek...
Samwer Kardeşler Delivery Hero'nun çoğunluk hisselerine sahip oldular. Ya da olmak üzereler.
Kemalettin Bulamacı'nın sorusu ile bitirelim.
Tüm bu resme büyük bir çerçeveden bakıldığında Yemeksepeti'ne ödenen 589 milyon dolar, yüksek mi, düşük mü? Karar sizin...
TÜRKİYE MACERALARI 1 YIL SÜRMÜŞTÜ
ALMANYA internet girişimleri ekosistemindeki en önemli oyuncuların başında gelen 'Klon kardeşler' lakaplı Samwer Kardeşler'in kurduğu Rocket Internet'in Türkiye macerası kısa sürdü. 2011 yılının ikinci yarısında Türkiye pazarına giren Rocket Internet, agresif büyüme stratejisiyle yol aldı. Türkiye'deki internet şirketlerinden hemen hemen 2 kat daha fazla maaşla 400 çalışanı bünyesine katan Rocket Internet, çok kısa bir zaman içinde operasyonlarına başlayarak e-ticaret alanında 7 şirket kurdu. Bu e-ticaret girişimleri arasında spor malzemeleri alanında Sporena.com, ev dekorasyonu alanında Evimister.com, ayakkabı, giyim, aksesuar ve kozmetik ürünlerinin yer aldığı Zidyada.com, kullanıcıların kendi tasarımlarını satışa çıkardığı Eleseri.com, ev dekorasyonları alanında Westwing.com.tr, giyim ürünlerinin satıldığı Bamarang.com.tr ve aylık düzenli ürünlerin gönderildiği Glossybox.com.tr yer alıyordu. Üstelik tüm bu şirketlerin 6 aylık bir sürede kurulması oldukça dikkat çekmişti.
DENEME YANILMA
Rocket Internet'in agresif büyüme macerası Türkiye'deki çok fazla uzun sürmedi ve Samwer Kardeşler 17 Ağustos 2012'de Türkiye'den çıkma kararı verdi. Şirket, depolarında kalan tüm ürünleri rakip sitelere sattı. 400 çalışan ise o dönemde işsiz kaldı. İşin aslına bakılacak olursa Rocket Internet, şirket kurucu (company builder) tarzında deneme-yanılma stratejisi izliyor.
Başka bir deyişle şirket, farklı girişim alanlarında girişim denemeleri yapıyor. Bu girişimler belli oranlarda kâr etmiyorsa hiç düşünmeden kapatıyor. Rocket Internet Türkiye'de olduğu gibi birçok ülkede aynı stratejiyi izliyor. Rocket Internet geçtiğimiz yıl açtığı şehirlerarası otobüs biletlerini internetten satan Tikobus.com ile Türkiye pazarında yer alıyor.
ŞEHİR FIRSATINI KLONLADILAR
SAMWER Kardeşler için söylenen 'kloncu kardeşler' lakabı şehirlerde indirimli servis ve hizmetleri internetten sunan Groupon'u klonlamasıyla başladı. Groupon'un iş modelinin ABD'de tutması Samwer Kardeşler'in ilgisini çekti.
Almanya'da bire bir aynı modele sahip CityDeal'ı kuran kardeşler, Almanya'daki pazar lideri oldu. Ardından CityDeal'ı Avrupa'ya açan kardeşler, burada da pazar lideri olunca Groupon, klonlanan şirketi 100 milyon dolara almak zorunda kaldı. Kardeşler, CityDeal'dan sonra birçok farklı girişimi klonlayarak farklı ülkelere açıldı.
ENDEVOR GİRİŞİMCİSİ
YEMEKSEPETİ, 8 yıldır Türkiye'de büyüme potansiyeli olan etkin girişimcileri tespit edip onlara destek veren ve aynı zamanda bu girişimcilerle birlikte ekosistemin gelişmesi için faaliyetlerini sürdüren Endeavor Türkiye girişimcileri arasındaydı.
Endeavor'ın 2007 senesinde seçtiği ilk girişimci şirketlerden biri olan Yemeksepeti'nin kurucularından Nevzat Aydın, Endeavor Türkiye Yönetim Kurulu Üyesi olarak Endeavor'daki rolünü devam ettiriyor.
Aydın doğru zaman, yer ve iş modeliyle sahip olduğu tüm birikimi doğru şekillendirerek Türk girişimcilik ekosisteminin en büyük başarılarından biri olma şansını yakalayabildiklerini ifade etti.