Teknolojideki gelişmeler sadece günlük hayatımızı değil, iş yapış tarzlarımızı da etkiliyor. İnternet, sosyal medya, bulut ve giyilebilir teknolojilerdeki hızlı gelişim, iş sahiplerini de esaslı bir değişimden geçmeye mecbur bırakıyor. Beş yıl önce geçerli olan pek çok uygulama artık popülerliğini kaybediyor. İş yapış tarzlarını bu trendlere uyduramayanlar ise yok olma tehlikesiyle karşı karşıya. Özellikle küçük ve orta boyutlu işletmelerin de oyunun dışında kalmamak için takip etmesi gereken teknolojik trendler de bulunuyor.
 
Sosyal medya her şeyi değiştirdi
 
Facebook, Twitter, Youtube gibi sosyal medya siteleri, iş yapış tarzımızı ve nasıl iletişim kurduğumuzu bir hayli değiştirdi. Sadece eğlence ve sohbet aracı olmaktan çıkıp, firmaların planlamalarında önemli yer edindiler. Artık şirketler, pazarlama stratejilerini bu platforma uygun hale getirmeye çalışıyor. Sosyal medya aynı zamanda pazarlamayı da farklı formlara sokuyor. Yeni dünyaya girince eski günlerin geleneksel Reklam yöntemleri çok farklı hale geliyor.
Twitter, Facebook ya da Youtube'a özel farklı video ve yöntemler geliştiriliyor. Bu mecrada bilgi paylaşımı, bir ürünü geliştirmek kadar önemli. Müşteri ilişkilerinin artık önemli bir mecrası durumundalar. Bu siteleri, müşterileriyle etkileşim sağlamak için kullanan şirketlerin sayısı giderek artıyor. Müşterileri dinlemek ve marka bilinirliğini artırmada çok önemli bir platform.
 
Verinin güvenliğinden emin olun
 
İnternet güvenliği pek çok insanın kafasını kurcalayan bir konu. Güvenlik açığı, müşteri bilgilerini hacker'lara kaptırmak şirketlere büyük zarar veriyor. Bu durumla karşı karşıya kalan firma örneklerinde görüldüğü gibi müşterilerinin zararını ve çalınan verileri tespit etmek için ciddi oranda para harcamak zorunda kalıyorlar. Borsadaki değerlerinin de düşmesi çabası.
Güvenlik alanında uzmanlaşan pek çok firma var ve çoğunun müşterinizin verisini güven altına almada farklı metodları bulunuyor. Şirketlerin güvenliği ciddiye alması gerekiyor. Müşterilerine de oların değerli verilerini nasıl koruduğunu göstermesi lazım. Kritik verileri saklamak için ise 'güvenlik duvar'larınızı yeni nesil cihaz ve servislerle güncelleyin. Ofis dışında kullanılan bütün notebook'larda güçlü şifreleme kullanın. Çalışanlarınızı Wi-Fi konusunda eğitin.
 
Bulutların da üzerine çıkın
 
Dünyada akıllı cihazların sayısının 2015 tarihi itibariyle bilgisayarların sayısını geçeceği tahmin ediliyor. Bu da çalışanların iletişim şeklinin değişmesindeki fırsatları da gösteriyor. Şirket verileri bulutta saklanarak, çalışanların mekan ve zamandan bağımsız erişmesi sağlanıyor. Bulut teknolojisi daha önce düşünülmeyen düzeyde işbirliğini de sağlıyor.
Bulut bilişimle veriler cihazdan bağımsız internet ortamında saklanıyor ve ihtiyaç duyulduğundan zaman ve mekan bağımsız olarak her yerden erişilmesi sağlanıyor. Bu da maliyetleri düşürüyor, altyapı karmaşasını ortadan kaldırıyor ve çalışma alanını genişletiyor. Daha ucuza, kurulum gerektirmeden her yerden çalışmayı destekliyor. Tabii ki güvenliğe de dikkat ederek şirketinizin bu teknoloji trendinden yeterince faydalandığından emin olun.
 
Herkese üç boyutlu yazıcı şart
 
Geleceğimizi etkileyecek en önemli endüstriyel gelişmelerden biri olarak görülüyor. Şu anki teknolojilerle yapılması zor olan tasarım ve üretimleri kolaylaştırıyor. Bir bilgisayar programı aracılığıyla üç boyutlu hale getirilen her türlü eşya ve nesne, bir kalıba ihtiyaç duymadan üretilebiliyor. Başta uzay araştırmaları, savunma, tıp, gıda ve Moda olmak üzere pek çok sektörü etkilemesi bekleniyor.
Üretici firmalar için 3D yazıcılarla yapılabilecek çok şey var. Bu tarz üretimler, bir prototipin üretimi ve tasarımında maliyet ve zamanı önemli oranda düşürebilir. Böylece firmalar Ar-Ge'ye odaklanarak daha kişiye özel ürünler yapabilirler. Bu tarz printer'ların fiyatlarının da gelecek yıllarda daha düşeceği düşünüldüğünde, 3D baskının daha da patlama yapması kaçınılmaz görünüyor.
 
Büyük veriyle daha hızlı karar
 
Büyük veriden bahsetmeden buluttan bahsetmek olmaz. Her gün iş dünyasından ve sosyal ağlarda akan verileri düzenli şekilde saklamak ve yorumlamak çok önemli. Şirketlerin, müşteri ilişkilerini geliştirmek, verimliliklerini artırmak için büyük ve kompleks verileri yorumlaması gerekiyor. Bunun için de bu iki teknoloji trendinden yararlanmaları şart. Firmaların operasyonlarının ilerletmesi için sınırsız potansiyel var. Fakat bunun için verinin nasıl çalıştığını anlamak ve yeni ekonominin avantajlarından yararlanmak gerekiyor.
Büyük verileri analiz edip çeşitli modeller, trendler ve öngörüler aramak küçük, büyük her şirketin daha iyi karar almalarını sağlar. Şirketlerin karar alma hızı ve niteliğinde önemli rol oynar.
Hanife Baş / Milliyet