Dallas'ta Boeing 757 uçağıyla yeni teknolojilerini tanıtan Honeywell, uçuşlarda köklü değişiklikler getirmeyi hedefliyor.

Havacılık elektroniği, motor ve diğer havacılık ürünleri üreticisi şirket, test uçağıyla ABD'de 26 şehiri dolaşacak.

Demo uçağı tam bir teknoloji laboratuvarı olan şirket, yolcular için daha konforlu ve eğlenceli uçuş vaat ederken, havayolu şirketlerine de daha iyi operasyon verimliliği sunacağını açıkladı.

İNTERNET HIZI 30 MEGABİTE ÇIKIYOR

Uçuşlarda kullanılan güncel internet bağlantıları, pratikte maalesef 3-5 Megabit/saniye seviyesini geçemiyor. Bu da ancak e-postalara bakma, web sitesi ziyaret etme ya da müzik dinlemeyi sağlıyor. Ancak YouTube'da bir video açmak, dosya göndermek gibi işleri yapmak isterseniz, kesintilere ve uzun süre beklemeye hazır olmalısınız.

Honeywell'in ilk teknolojisi uçağın uydu internet performansını çok daha iyi bir noktaya çekiyor. Şimdiden 20 havayoluyla anlaşan şirket, JetWave adlı teknolojisiyle Inmarsat adlı uydu internet ağına bağlanıyor.

Testler, yaklaşık 35 bin feet yükseklikte 30 Megabit/sn hızına eriştiğini gösteriyor. Honeywell, teknolojinin yüksek hızın yanı sıra, daha geniş alanda bağlantı seçeneği sunacağını da söylüyor.

BAĞLANTI UÇUŞ BOYU KOPMAYACAK

Uçaklarda kullanılan internet bağlantıları, özellikle uzun uçuşlarda kesintiye uğruyor. Çünkü dünyanın belirli bölgelerinden uyduya erişim hızı düşüyor ya da iletişim tamamen kopuyor. Böylece örneğin 10 saatlik bir uçuşta, sadece 3-4 saat internet erişimi sunulabiliyor. Jetwave modemlerdeki birden çok alıcının, uçuş süresinin tamamı boyunca bağlantı olanağı sunacağı belirtiliyor.

Pilotların hava durumunu daha iyi görebilmesini sağlayan Honeywell, türbülansı da sıfıra indirmek ya da azaltmak istiyor. Bunun için sağladıkları hava durumu verileri hem detaylı hem de tabletle dahi görülebiliyor. Böylece pilotlar birbirleriyle ya da kuleyle konuşmadan, daha detaylı verilere ulaşabiliyor.

TÜRBÜLANSSIZ ROTAYI OTOMATİK BULACAK

Şirket, uçuş planlarını daha iyi hâle getiren bir yazılım üzerinde çalışıyor. Bu yazılım hem türbülanssız bölgeleri seçecek hem de yakıt verimliliğini yüzde 5'e kadar artıracak. Bu da büyük havayolu şirketleri için onlarca milyon dolar tasarruf anlamına geliyor.

Büyük bir ticari uçak, üzerine yerleştirilmiş binlerce algılayıcı kullanarak her uçuşta yüzlerce terabayt veri üretiyor. Uçak üreticileri bu verileri depolamak ve analiz etmek için uğraşıyorlar. Honeywell, bu alandaki en önemli alanlardan birisini tuttuğunu gösteriyor.

Şirket, gecikmeleri ya da tamirat gerektiren durumları da raporlayabilecek ekipmanları test ediyor.