Mobil Dünya Kongresi’nde konuşan Turkcell Kurumsal İletişim ve İlişkilerden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Koray Öztürkler, Türkiye’deki üretim hatlarından çıkan cep telefonlarına vergi indirimi veya teşvik gibi bir uygulama yapılması yerli telefonların fiyatının aşağı çekilmesi gerektiğini söyledi.

Öztürkler, “Türkiye’de satılan telefonlara 120 TL vergi geliyor. İlgili bakanlıklarla görüşüyoruz. Farkındalık var. Herkes çalışıyor. T40’ını yaparken teknolojinin tüm olanaklarını biraya toplamaya çalıştık. Bu cihazın fiyatını biraz daaha aşağı çekebilirdik, ama telefonun hem iyi özelliklerde hem de uygun fiyatlarda olması gerekiyor. Bir çok üst seviye akıllı telefon fiyatının 3’te 1 veya 4’te 1 fiyata denk geliyor” dedi.

AKILLI TELEFON LÜKS DEĞİL

Yerli üretime teşvik konusunun sivil toplum kuruluşlarının da gündeminde olduğunu söyleyen Öztürkler, sektör sesi olarak da bu konuyu konuşacaklarını dile getirdi. 

Koray Öztürkler, “Artık bu cihazlar lüks cihazlar değil. Bunu hayatımızı kolaylaştıran bir unsur olduğunu ve herkesin cebinde bir bilgisayar olması gerektiğini düşünüyoruz. Regülatif ve vergisel uygulamaların değişmesi çok normal” şeklinde konuştu.

TOPLUMSAL FAYDA ODAKTA

Öztürkler, Kongre’nin ilk günü gerçekleştirilen ‘Mobilin Sosyal Dönüşüme Etkisi’ başlıklı panelde sunum yaptı. Öztürkler, sunumunda Turkcell’in mobil iletişim teknolojileri sayesinde insanların hayatlarında nasıl fark yarattığını örneklerle anlattı. Öztürkler ayrıca, dar gelirli, girişimci kadınlara mikrokredi sağlamak üzere hayata geçirilen Ekonomiye Kadın Gücü, görme engelli abonelere sunulan Hayal Ortağım Servisi ve yerli mobil yazılım seferberliği Geleceği Yazanlar gibi projeleri katılımcılarla paylaştı.