Cep telefonunda yeniden gündeme gelen yerli üretim tartışması tablete de taşınıyor. Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci’nin yerli tabletle ilgili çalışmalar yaptığını da öğrendik. Bu çalışmaların ilk etapta Fatih Projesi’nde 2016, 2017 ve 2018 yıllarında alımı yapılacak 10 milyon 600 adetlik dördüncü ihalede uygulamaya konulması bekleniyor.
Zeybekci, Türkiye’deki 13 sanayi odasından yazılı olarak bilgi talebinde bulundu. Bakanlık, yazılı bir bildiriyle tablet ve bileşenleriyle ilgili yatırım ve üretim yapan firmalar hakkında sanayi odalarından bilgi topluyor. 13 odadan üyeleri arasında tabletlerin konfigürasyonları, bileşenleriyle ilgili yatırım yapan olup olmadığı, yeni yatırım planları ve yatırım yapılacaksa hangi yıl tamamlanmasının planlandığı gibi konularda bilgi talep etti.
Yazılı talep sanayi ve teknoloji üretiminin yoğun olduğu ve il ve ilçelerdeki odalara gönderildi. Bunlar arasında İstanbul Sanayi Odası, Ankara Sanayi Odası, Adana Sanayi Odası, Çerkezköy Sanayi Odası gibi odalar bulunuyor.
Odalara gönderilen dört sayfalık belgede şu talep yer aldı: “Eğitimde Fatih Projesi kapsamında öğretmen ve öğrencilerimiz tarafından eğitim öğretime destek olarak kullanılması amacıyla 10 milyon 600 bin adet tablet bilgisayar seti alımı planlanmaktadır. Sözkonusu tablet bilgisayar setlerinin ekli formda belirtilen parçalarının hangilerinin 4 yıl sürecinde ülkemizde yerli üretilebileceği bilgilerine ivedi olarak ihtiyaç duyulmaktadır.”
 
Fatih’i etkileyecek
Sektör yetkilileri, bu talebin Fatih Projesi’yle ilgili olduğu ve dördüncü tablet ihalesinin bu taahhütler altında yapılması için çalışma başlatıldığını belirtti. İhaleyi alacak firmaya yerlilik baskısı yapılması bekleniyor. Milli Eğitim Bakanlığı da daha önceki açıklamalarında 2016 yılında öğrencilere dağıtılacak tablet bilgisayarların, Türkiye’de kurulacak bir tesiste yerli üretiminin yapılması için hazırlık başlattıklarını açıklamıştı.
Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, daha önce gelecek ay gümrük vergilerinde özel tedbirler alınacağını açıklayarak yerli üretime dikkatleri çekmişti. Zeybekci, “Cep telefonu, tablet bilgisayar gibi ürünlere ilişkin vergilerde düzenleme olacak” demişti.
 
4 milyon adetlik pazar
Türkiye’de bu yıl 12 milyon adet akıllı telefon satılması bekleniyor. Bu rakam yolcu beraberinde getirilen telefonlarla 13-14 milyonu bulabilir.
Yılın ilk beş ayında 4.7 milyon adet akıllı telefon satıldı.
Geçen yıl cep ithalatına 6 milyar TL’den fazla para harcandı.
Ülkemzide 2014’te üretilen cep telefonu sayısının yüzde 208 artarak 1 milyon 71 bin 888’e yükseldi.
2013 yılında Türkiye’de 347 bin 649 adet cep telefonu cihazı üretilmişti.
Tablette yaklaşık 4 milyon adetlik pazar var. Yerli üretim bu pazarın çok düşük kısmını oluşturuyor.
 
Vergi indirimi yerli üretimi destekler
Yerli tabletler, 4G, iyi kamera, HD görüntü, güçlü batarya, tam dokunmatik ekran gibi özellikleriyle yabancıları aratmıyorlar.
Yerli modeller, 4 milyon adetlik tablet pazarından da önemli oranda pay almaya başladı. Daha çok giriş seviyesine hitap eden modeller uygun fiyatlarıyla da dikkatleri çekiyor. Vestel, Casper, General Mobile, Exper, Joye, Reeder gibi oyuncular pazarda yeni modelleriyle boy gösteriyor.
Yerli tablet fiyatları 150 TL ile 1.000 TL arasında değişiyor. Üreticiler tablette de cepteki vergi benzeri olası bir vergi indiriminin yerli üreticileri destekleyeceğini kaydediyor.
Bunun Türkiye’ye özel tasarım, donanım ve yazılım olarak yeni ürünlerin yaygınlaşmasını sağlayacağını vurguluyor.
Hanife Baş / Milliyet