Yerli yazılım sektörü, bu yılın sonunda 1 milyar dolarlık ihracatın yakalanmasını hedefliyor. 10 yıl sonrasının ihracat hedefi ise 10 milyar dolar. Bu kapsamda Almanya ve ABD'de iş bağlantıları kuran yazılımcılar, önümüzdeki ay da Dubai ve Katar'a gitmeye hazırlanıyor.
 
Yazılım pazarının bilişim sektöründen daha fazla pay alması ve yerli şirketle­rin ihracatını artırması yönünde sek­tör temsilcileri ve dernekler aracılığıy­la yapılan çalışmalar son dönemde olumlu sonuçlar vermeye başladı. Bi­lişim Sanayicileri Derneği'nin (TÜBİ-SAD) verilerine göre, yazılım sektörü 6,3 milyar TL'lik bir büyüklüğe sahip. Yazılım alanının toplam bilgi teknolo­jilerindeki payı ise yüzde 30 seviyele­rine ulaştı. Yazılım sektörünün pazar­daki payının artarak devam etmesi bekleniyor. Özellikle AR-GE yatırımı ve inovasyon, sektörün büyümesinde rol alacak en önemli faktörler olarak belirtiliyor. Bu yıl sonu itibariyle yazı­lım sektöründeki pazar hacmi beklen­tisi 7,8 milyar TL. Sektördeki en bü­yük atılımın ise ihracat tarafında olma­sı planlanıyor.
 
Sektör, ABD'den Almanya'ya, İn­giltere'den Birleşik Arap Emirlikleri'ne, Azerbaycan'dan Kırgızistan'a ka­dar pek çok ülkeye yazılım ihracatı ya­pabilir duruma geldi. 70'den fazla ülkeye ihracat yapan yazılım sektörü­nün 2011de 250 milyon dolar olan ih­racat rakamı geçen yıl 700 milyon do­lara yükseldi. Bu yılki hedef ise 1 mil­yar dolar. Yazılım Sanayicileri Derneği'nin (YASAD) 2023 hedefleri doğrul­tusunda önümüzdeki 10 yıl içinde ise 10 milyar dolarlık ihracat ve 1 milyon kişilik istihdam rakamına ulaşılması planlanıyor.
Bu hedeflere ulaşmak için yeni destek ve programlar oluşturuluyor. Bunlardan biri geçen yıl Ekonomi Ba­kanlığı desteğiyle başlayan UR-GE (Uluslararası Rekabeti Geliştirme Fo­nu) çalışma kümelenmesinin kurulma­sıyla oldu. İhracat için 40 yazılım şirke­ti bir araya getirildi ve yazılım sektörü yurtdışı pazarlama takımı (Tetsoft) ku­ruldu. Bu kapsamda eğitimler veriliyor. 18 ülkeye kalsın ticari yazılım heyeti zi­yareti yapılması da planlanıyor.
 
DUBAİ VE KATAR'A GİDİLECEK
 
Bu ziyaretlerin ilki geçen yıl Al­manya ile başladı. Bu yıl ise Elektrik Elektronik ve Hizmet İhracatçıları Birliği'nin (TET) desteğiyle oluşturulan yazılım sektörü ticaret heyetine Bos­ton ile Washington’u kapsayan görüş­melerde 16 şirket katıldı. TET Yöne­tim Kurulu Üyesi Selahattin Esim, yer­li yazılım şirketlerinin ikili görüşme sonrasında 150 milyon dolarlık iş bağ­lantısı kurduğunu ifade ediyor. Esim, Türk şirketlerinin özellikle savunma sanayi ve sağlık sektörüne yönelik çö­zümlerinin ABD şirketleri tarafından ilgi gördüğünü belirtiyor.
 
Proje kapsamında TET, Microsoft, Google gibi şirketlerin yer aldığı mer­kezde bir irtibat ofisi açılmasına yöne­lik çalışmalar yürütüyor. Ayrıca Tetsoft heyetine katılan şirketlerden ba­zıları da burada ofis açmak üzere gö­rüşmelere başladı. Şimdi ise heyet 7 Kasım'da Dubai ve Katar'a giderek te­maslarda bulunacak.
 
Sektörde özellikle M2M, lokasyon bazlı yazılımlar, navigasyon yazılımla­rı, mobil finans yazılımları önemli ih­racat kalemleri olmaya başladı. Bulut bilişim alanında da önemli ataklar var. Çeşitli alanlarda yazılım ihracatı ger­çekleştiren şirketler de bu kapsamda çalışmalarını hızlandırdı.
 
İHRACATTA HEDEF BÜYÜYOR
 
En fazla yazılım ihracatı gerçek­leştiren bilişim şirketleri arasında yer alan Nexum'un ihracat bölgesi ağır­lıklı olarak Avrupa bölgesi ve özellik­le de Almanya. Geçen yılki ihracatla­rının 1 milyon Euro olduğunu söyle­yen Nexum Yönetici Ortağı Filiz Behrendt, bu yıl da benzer rakamların görüldüğünü ama gelecek yıl bunu daha da artırmayı hedeflediklerini ifade ediyor. Filiz Behrendt, "Katma değerli servisler alanında yazılımlar üretmeye devam edeceğiz. Dijital dönüşüm içerisindeki şirketlere kul­lanıcı deneyimi ön planda olan arayüzler ile ürün, süreç ve hizmetlerin en optimum şekilde her yerden, her cihazdan ulaşılabilir olmasına aracı olacağız" diyor.
 
Logo Yazılım
CEO'su Mehmet Buğra Koyuncu, "Genellikle bölge ül­keleriyle çalışmayı tercih ediyoruz. Halen Almanya'ya sınırlı miktarda ya­zılım satışımız olmakla beraber, ağır­lıklı olarak Azerbaycan gibi ülkelerde pazar lideriyiz" diyor. Kuzey Irak'ta, Birleşik Arap Emirlikleri'nde, Mısır'da, Türki Cumhuriyetler'in birçoğunda, Balkan ülkelerinin bazılarında olduk­larını ve buralarda 25'in üzerinde iş ortağıyla faaliyet gösterdiklerini ifade eden Koyuncu, gelecek yıl bu pazar­larda Türkiye pazarından daha fazla büyüme beklediklerini söylüyor.
 
KAMU PROJELERİ HIZLANDI
 
İhracatta bu yönde çalışmalar sü­rerken özel sektör dışında kamuda da yerli yazılımların artması hedefiyle ar­tık e-devlet uygulamaları, adalet, sağ­lık, eğitim ve ulaştırmada yerli yazılım­lar kullanılıyor. 2011'de savunma sa­nayiinde yerli yazılımın katkı payı yüz­de 11'lerdeydi, bu rakam yüzde 50'ye geldi. Bunun yanı sıra Türkiye'de faa­liyet gösteren global şirketlerin de desteği artıyor.
 
Microsoft Türkiye Teknoloji Çö­zümleri Genel Yardımcısı Onur Koç, "Microsoft Türkiye olarak Türkiye'de­ki startup'ları desteklemeye, yazılım sektöründe yetenekli iş gücünün oluşturulmasındaki faaliyetlerimize artan bir hızla devam edeceğiz" diyor. Koç, kamu projelerinin kendileri için çok önemli olduğunu ve iş ortakları ile birlikte kamuda başarılı e-devlet, dijital sağlık, akıllı belediyeler ve akıl­lı tarım projelerini hayata geçirmeye devam etme hedeflerinin olduğunu vurguluyor.
 
TRENDLER NE YÖNDE?
 
Teknoloji hızla değişirken yazılım sektöründe de uygulama alanları ge­nişliyor. Bulut bilişim, mobil uygula­malar, iş zekası ve büyük veri çözüm­leri sektörde daha fazla öne çıkarken, iş uygulamaları yazılımları da kullanı­mı artan alanlar arasında yer alıyor. Yazılım üreticileri de odaklarını buna göre yönlendiriyor. IFS Yönetim Ku­rulu Başkan Yardımcısı Ergin Öztürk, içinde yer aldıkları ERP-Kurumsal Kay­nak Planlama alanında en önemli ye­ni trendlerin mobil entegrasyonlar ve iş zekası çözümleri olduğunu, ayrıca e-defter ve e-fatura gibi mevzuat değişikliklerinin pazarda hareket yarattı­ğını ifade ediyor.
 
"AR-GE MERKEZİMİZLE PAZARI GENİŞLETECEĞİZ"
 
SAP Türkiye Genel Müdürü/Zeynep Keskin
"Türkiye'nin inovasyon ve kazanç potansiyelini artırmak üzere, 2014'te İstanbul'da bir inovasyon merkezi kurduk. Türkiye'de bir geliştirme merkezi kuran ilk küresel yazılım şirketiyiz. Şu anda merkezde 25 geliştirici çalışıyor ve 2015 sonuna kadar 70 kişiyi daha işe alarak merkezi genişletmeyi planlıyoruz. Teknopark İstanbul'da açılan SAP Development Center'in (SAP Geliştirme Merkezi) öncelikli hedefi, farklı sektörlerdeki müşterilere inovasyon desteği sağlamak. Gelecekte de eğitim, havacılık ve savunma sanayi, enerji, bankacılık, mobil ödeme, PhD programı, yaşam bilimleri, sağlık, gibi alanlara odaklanacağız!'
 
"ABD'DE SERMAYE ŞİRKETLERİYLE BULUŞULACAK"
 
YASAD Başkanı/Doğan Güneş
"Geçen yıl 700 milyon dolar ihracat söz konusu oldu. Bu yılın sonunda bunu 1 milyar dolarlık hedefimize getireceğiz. Yazılım ihracat ekibiyle birlikte Almanya'da otomotiv yan sanayi şirketleriyle görüşmeler oldu. Gömülü yazılımlar, M2M, mobil, harita konum üzerine yazılımlarda görüşmeler yapıldı. ABD'de de şirketleri eğitim programından geçirip venture capital sermayesiyle görüştürmek istiyoruz. Ortadoğu'da ise mobil finans yazılımları, giyilebilir cihazlar üzerine yapılan yazılımlar, uzaktan eğitim konusunda bulutta çözüm sunanlar üzerine heyet gidecek. Ayrıca savunma alanında faaliyet gösteren şirketler de heyette olacak!'

GÖZDE YENİOVA / EKONOMİST DERGİSİ