Türkiye Bilişim Derneği tarafından, akademi, özel sektör ve kamu kurumlarını buluşturan ve ‘Türkiye’nin Geleceğini Şekillendiriyoruz’ mottosuyla düzenlenen Bilişim 2014 Kurultayı, geniş bir katılımla başladı.
İlk defa 10 Bakanlığın desteği alınarak düzenlenen Bilişim 2014 Kurultayı’nın açılış konuşmalarını Bilgi Teknolojileri İletişim Kurumu Başkanı Tayfun Acarer, KKTC Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Hasan Taçoy, Bilişim Sanayicileri Derneği Başkanı Kemal Cılız, Dijital Türkiye Platformu Başkanı Faruk Eczacıbaşı ve Avrupa’dan CEPIS Başkanı Jorg Ruegg tarafından gerçekleştirildi.



Menteş: Gümrük Birliği kalkabilir, ama Dijital AB ile entegrasyonu kaçırma lüksümüz yok
 
Türkiye’de Gümrük Birliği tartışmaları devam ederken, Türkiye Bilişim Derneği Başkanı Turhan Menteş, Türkiye’nin Dijital AB’ye entegre olmasının ekonomik olarak çok ciddi kazanımlar sağlayacağının da altını çizdi. Menteş, “AB ile Türkiye arasında Gümrük Birliği kalkabilir, ama Türkiye’nin geleceği için Dijital AB ile entegrasyonu kaçırma lüksü yok. AB’nin dijital ekonomisi gayrisafi yurtiçi hasılaya yüzde 5.7’lik bir artış olarak yansıyor. Bu rakam Türkiye için göz ardı edilemez bir büyüklük anlamına geliyor”dedi.
Türkiye’de geleceği teknoloji ile şekillendirmek için sadece kamunun değil özellikle yabancı bilişim firmalarının da elini taşın altına koyması gerektiğini ifade eden Türkiye Bilişim Derneği Başkanı, Turhan Menteş, sözlerine şöyle devam etti:
“Sayın Başbakanımız bugün Ekonomide Öncelikli Dönüşüm Programı Eylem Planı’nı açıkladı. Planda, kamu otoriteleri Teknolojide Ticarileşme başlığıyla çok önemli bir konuyu gündemimize taşıyor. Teknolojik ürün yatırımları ve prototip geliştirilmesini destekleyeceğini açıkladı. Bunu gerçekleştirmek için, Türkiye’de faaliyet yapan teknoloji firmalarının satış yapmanın dışında üretim ve teknoloji transferi olarak da sorumluluk almaları gerekiyor. Hep beraber Türkiye’yi teknoloji satışı için bir bilişim cenneti olmaktan çıkarıp, teknoloji üretimi için bölgesel bir bilişim merkezi haline getirmeliyiz” dedi.
 
Acarer: AB Sayısal Tek Pazar Konusunda İşbirliğine Hazırız
 
Bilgi Teknolojileri İletişim Kurumu Başkanı Tayfun Acarer de konuşmasında, 2014 yılının ilginç bir yıl olduğunu ve bu ilginçliğin Türkiye Bilişim Derneği raporuna da yansıdığını belirtti. Acarer konuşmasında şunları söyledi:
“2014 yılı çok ilginç geçti. Bu yıl sonunda Çin ekonomisinin ABD’yi geçerek ilk sıraya oturacağı tahmin ediliyor. Hindistan ve Japonya’nın da yer değiştirmesi bekleniyor. İnternet trafiği tahminlerin çok üstünde bir hızla artıyor. Yüzde 92’lik bir artış var. Dünya hızla dijitalleşiyor. Dijitalleşmedeki yüzde 10’luk bir artış ülkelerin GSMH’de binde 8 gibi bir artışa yol açarken, binde 8 gibi bir oranla işsizliği azaltıyor. Bilişim, ar-ge’de de ülkeleri 6 basamak öne çıkarıyor. Türkiye Bilişim Derneği, çoğumuzun gözünden kaçan AB Sayısal Tek Pazar gündemine dikkat çekmesi çok önemli, bu konuda işbirliklerine hazırız. AB’nin GSYH’sında Sayısal Tek Pazar’ın yüzde 1’lik artış sağlaması hedefleniyor.
 
‘Kamuya ait verilerin paylaşılmasındaki fırsatı kaçıracağımızdan endişe ediyorum’
 
Bilişim 2014 Kurultayı’nın da dikkat çektiği önemli bir konu var: kamuya ait verilerin paylaşılması. Bu konu, AB komisyonunda da tartışılan bir konu. Kişisel veriler geleceğin ticareti üzerinde etkili olacağı için, bu konu üzerinde konuşup belli politikaları belirlememiz gerekiyor. Burada büyük fırsat var, kaçıracağımızdan endişe ediyorum. Kişisel veriler geleceğin ticareti üzerinde çok etkili olacaktır. Konuya sadece kişisel verilerin korunması olarak bakılmaması gerektiğini düşünüyorum.
20-25 sene önce internet ticarileşmemişken şimdi kişiler ve makinalar arasında bağlantılar gerçekleştirmeye başladı. 2000 yılında 200 milyon nesne internete bağlıyken, şimdi 10 milyar nesne internete bağlanıyor. Önce nesnelerin interneti derken şimdi herşeyin interneti diyoruz. Her şey arasında bağlantı sağlanacak gelecekte ve bu sayı 50 milyara ulaşacak.
E-ticaret’e ve güvenliğine de dikkat çekmek istiyorum. Türkiye’de e-ticaret hacmi 2012’de 31 milyar TL oldu. E-ticaret artış oranı son iki yılda yüzde 45’lerdeydi bu yılda yüzde 50’nin üzerine çıkabilir. E-ticaret’te bilgi güvenliği hususunda uluslararası işbirliğinin gerekli olduğunu düşünüyorum.”


 
Bilişim Sektörünün En Büyük Etkinliği Ankara’da
 
Turkcell ana sponsorluğunda düzenlenen ve bilişim sektörünün en büyük etkinliği olan TBD Ulusal Bilişim Kurultayı, bu yıl ilk kez CITEX’2014 Ankara Bilişim Fuarı ile birlikte 6-9 Kasım 2014 tarihlerinde ATO Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı’nda gerçekleştirilecek. Bilişim 2014’te Türkiye’nin sayısal gündeme yönelik olarak 2020 yılına kadar izleyeceği strateji, politika ve izlemesi gereken yol haritası, 300’ü aşkın yerli ve yabancı uzman, bürokrat, iş dünyası temsilcisi, akademisyen ve yetkililer tarafından masaya yatırılacak. Etkinlikte Türkiye’nin bilgi teknolojileri odağındaki önceliklerini ortaya koymak, tartışmaya açmak ve takibini gerçekleştirmek hedefleniyor.