Elektriğin ilk yaygın kullanımı aydınlatma amaçlıydı. Her büyük icat, yenilerini tetikler. Elektrik hiç kuşkusuz dünyayı değiştiren büyük icatlardan. Zamanla dönüştü, nesnelerin içine girdi, dokunduğu her şeyi dönüştürdü. Tel dolap buzdolabı oldu, kömürlü ütü kömürden, isten kurtuldu. Üretim, ticaret, yönetim, şehir hayatı tümden değişti. Bugün elektrikli arabalardan bahsediyoruz. Dönüşüm 100 yılı aşkın süredir devam ediyor.

İnternetin gelişimi de elektriğinkini andırıyor. Ve evet, internet de dünyayı değiştiren büyük icatlardan. Tanışıklığımız bilgisayarlarla başlamıştı. Derken telefonlarımızın içine girdi internet, akıl kattı. Sonra tabletlere, televizyonlara, komşu cihazlara sıçradı. Çok yakında hiç tahmin etmediğiniz nesneler dahi internetlenecek. 2020 yılında 50 milyardan fazla nesne internet sayesinde iletişim kurabilir hale gelecek.

Gelin 10 maddede yönetici gözüyle nesnelerin internetine bakalım.

#Nesnelerinİnterneti

Sensörlerin ucuzlaması, arayüzlerin basitleşmesi, ekranların yaygınlaşmasıyla beraber sıradan nesnelerin bile "algısı" oluyor, "sosyalleşiyor". Sadece tasarruf etmek, kontrol etmek, uzaktan yönetmek gibi nedenlerle değil keyif için, rahatlık için nesnelerle iletişime geçmeye başlayacağız.

#GiyilebilirTeknolojiler

Önce telefonumuz akıllandı. Sonra saatimiz, derken gözlüğümüz... Bileğimizdeki bantlarla attığımız adımı, uyku kalitemizi, kaç kalori harcadığımızı takip edebiliyoruz artık. Gelişmeler devam edecek. Teknoloji giyilecek, yıkanabilecek, takılabilecek, örtülebilecek, bağlanabilecek, taşınabilecek. Sağlık, eğlence, alışveriş, spor, seyahat, tekstil ve daha nice sektör etkilenecek.

#AkılIıEv

Güvenlik, enerji yönetimi, rahatlık ve eğlence... Evinizi kolayca yönetebildiğiniz akıllı ev çözümlerinde bu 4 başlık dikkat çekiyor. Eşyaların diğer eşyalarla, hane halkıyla, sistemlerle konuştuğu bu kurgularda daha yoldayken fırını yakmak, termostatı ayarlamak, ortamı hazırlamak mümkün.

#Endüstri4.0

Sanayi dünyası yeniden şekilleniyor. Makinelerin, üretim bantlarının, hammaddenin, yedek parçanın, sistemlerin ve hatta nihai ürünün konuşmasıyla birlikte üretimin her adımı değişiyor. Maliyetlerin düştüğü, kalitenin ve üretim hacminin arttığı daha verimli, daha üretken bir dönem başlıyor.

#AkıllıŞehirler

Enerji, sağlık, güvenlik, ulaşım, eğitim, su, kanalizasyon ve daha nice alanda şehirler akıllanıyor. Bugün dünyanın farklı coğrafyalarında yoktan var edilen, sıfırdan inşa edilen "akıllı şehirler" yükselmeye başladı. Mevcut şehirler de hummalı bir dönüşüm içinde.

#AkıllıUlaşım

Gündemin popüler konularından biri i sürücüsüz otonom arabalar. Ancak akıllı ulaşım diyerek sadece araçlardan değil yollar, köprüler, trafik işaretlerinden de bahsediyoruz... Akıllı ulaşım diğer endüstrileri de dönüştürüyor. Misal, bir şehre dolu gidip boş dönen kamyon sayısı azalıyor. Lojistik değişiyor ya da sıkça şerit değiştiren, hız sınırına ve trafik kurallarına uymayan sürücülerin sigorta poliçeleri pahalılaşıyor.

#AkıllıTarım

Çoğumuzun emeklilik hayali tarımla uğraşmak. Şimdiden başlamaya ne dersiniz? Uzaktan tarım yapmak kolaylaşıyor. Doğayla, toprakla, ekinle, suyla etkileşime geçmek mümkün. Sadece uzaktan sulamayı başlatmaktan bahsetmiyoruz, bitki köklerine yerleştirilen sensörlerle nem oranından, gübrelenme zamanına, toplam ağırlıktan, ortam sıcaklığına kadar her türlü veriyi takip edebiliyorsunuz. Bitkilerle konuşmak için mutlaka tarım yapmanız gerekmiyor. Tatile gitmişken evdeki sardunyayla da uzaktan ilgilenebilmek güzel bir rahatlık.

#Hayvanlar

Hayvancılıkla uzun yıllardan beri kullanılan sistemler internetle dönüşüyor. Hayvanların beslenmesinden, hareketsizliğinden tutun da damızlığına, üremesine kadar farklı konuları tek tek takip edebilmek mümkün. Ev hayvanları için de akıllı tasmalardan, besleme düzeneklerine, görüntülü iletişime kadar imkanlar söz konusu...

#Düğmelerinİnterneti

Nesnelerin internetinin yaygınlaşmasını tetikleyecek en önemli gelişmelerden biri düğmelerin interneti. Düğmelere, anahtarlara basmaya alışkınız. Düğmeye basınca kapının zili çalar, lamba yanar, çaycı gelir. Bu sefer düğmenin uçunda bir kablo yerine internet var. Çok renkli uygulamalar söz konusu. En popüleri Amazon Dash... Misal, çamaşır makinesinin üzerine taktığınız "Dash"e basıyorsunuz, deterjan kapınıza geliyor.

#Işığırıİnterneti

Işıkla konuşmaya ne dersiniz? Carrefour ve Philips'in ortak projesinde ışıklandırma sistemi cep telefonunuzdaki bir uygulamayla etkileşime geçiyor. Sizi aradığınız reyona, ürüne, kampanyaya doğru yönlendiriyor. (Yiğit Kulubaş/Capital Dergisi)