Türklerin en fazla ilgi gösterdiği sosyal medya platformlarından birisi olan video paylaşım uygulaması YouTube, kullanıcıları yakından ilgilendiren bir karara imza atarak, platformdaki tehlikeli sağlık tavsiyelerini içeren paylaşımları silme sözü verdi.

AFP’nin haberine göre, bir YouTube videosunda sarımsağın kanseri tedavi ettiği, bir diğerinde ise C vitamininin radyoterapinin yerini alabileceği belirtiliyordu. Kovid-19 krizinden bu yana yanlış tıbbi bilgilerin yayılması karşısında, Google’a ait olan uygulama, 2022’de aşı karşıtı içeriklerin ve ardından yeme bozukluklarını teşvik eden içeriklerin peşine düşmeye başladı. Bir yıl sonra YouTube, kanser teşhisi konulan kişilerin ‘genellikle hastalığın belirtileri ve tedavi yolları hakkında bilgi edinmek için uygulamada gezindiğini’ belirterek, kanserle ilgili yanlış bilgilerin önüne geçme niyetini vurguladı.

YouTube, yanlış sağlık bilgisi yayınlayan internet kullanıcılarının videolarını sileceğini ve 3 denemeden sonra kanalının veya hesabının yasaklanacağı duyurdu. Platform ayrıca bu duruma kullanıcının itiraz edilebileceğini de açıkladı.

Fransız Descartes Vakfı’ndan sosyolog Laurent Cordonnier yaptığı açıklamada, ‘YouTube’un yalnızca yükümlülüklerini yerine getirdiğini’ söz konusu projenin uzun vadeli olduğunu belirtti. Sosyolog, Avrupa Dijital Hizmetler Yasası’nın 25 Ağustos’ta yürürlüğe girdiğini ve büyük dijital platformların dezenformasyon ve yasa dışı içeriğe karşı önlem almasını gerektirdiğini belirtti.

Cordonnier açıklanan önlemlerin etkinliğini sorgularken, ‘YouTube’da yanıltıcı sağlık bilgileri yayanların bulunduğunu’ vurguladı. Özellikle, yaz ortasında görülen, ‘çöl sakinlerinin çok az sıvı içtiklerini öne sürerek, sıcak hava dalgası sırasında vücudun hidrasyon gerekliliğini reddeden’ videolarda görülen yanıltıcı bilgilerin yaygınlaştığına dikkati çekti.

"Tespit etmek çok zor"

AFP’nin de parçası olduğu Uluslararası Doğruluk Kontrolü Ağı Başkanı gazeteci Angie Holan “YouTube’da o kadar çok içerik var ki, bilginin kalitesinin iyileşip iyileşmediğini tespit etmek çok zor” ifadelerini kullandı.

Siteye her dakika 500 saatten fazla yeni materyal yükleniyor ve YouTube’a göre, eski videoların da yeni kurallar kapsamında incelemeye tabi tutulması gerektiği göz önüne alındığında yanlış bilgilerin tespit edilmesi ‘büyük bir teknolojik zorluk’ oluşturuyor.

YouTube, Ocak ve Nisan 2023 arasında 8,7 milyondan fazla videoyu sildiğini ve bunların yüzde 90’ından fazlasının yapay zekâ tarafından tespit edildiğini belirtti.

Bilgileri kontrol eden Maldita şirketinden İspanyol gazeteci Carlos Hernandez Echevarria, “Otomatik yöntemler, özellikle video İngilizce olmadığında çok kötü bir şekilde başarısız oluyor” dedi. Echevarria Ocak 2022’de konuyla ilgili olarak YouTube’a açık bir mektup yazdı.

Echevarria, ‘internet kullanıcılarına belirli bir bilginin neden yanlış olduğunu bildirmeden’ videoları silmeye dayalı olarak YouTube’un uyguladığı ‘sansürü’ de eleştirdi. Diğer platformların sorunlu içeriğin geniş çapta yayılmasını azaltmaya veya bu tür materyale bağlam eklemeye yöneldiğini belirtti.

Şeffaflık eksikliği

Angie Holan da sitenin standartlarını belirlemede ‘şeffaflık eksikliği’ olduğundan yakındı.

AFP gibi diğer doğrulama kuruluşlarının yanı sıra dezenformasyonla mücadele etmek üzere Google’dan mali destek alan Uluslararası Doğruluk Kontrolü Ağı’nda görev yapan Holan “YouTube’un ne yaptığını bilmek çok zor” ifadelerini kullandı.

YouTube savunma olarak , ‘kurallarını çiğnemek isteyen internet kullanıcılarının işini kolaylaştıracak ayrıntılı bir bildirim sunmak istemediğini’ açıkladı.

Platform, bu önlemlerin yanı sıra sağlık otoriteleri ve hastaneler tarafından yayınlanan içerikleri öne çıkarmak için yeni araçlar da geliştirdi. Fransa’da, kullanıcının kaynağını bulmasına yardımcı olmak için videoların alt kısmında bilgiler yayınlanmaya başlandı.

Sağlık alanında yanlış bilgiye karşı verilen günlük mücadele çerçevesinde, L'Extracteur grubundan Clément Bastie ‘neyin söylenip neyin söylenemeyeceğinin ve bu tür karmaşık konularda kime güvenilmesi gerektiğinin belirlenmesi görevini özel bir şirkete emanet etmekten duyduğu rahatsızlığı’ dile getirdi.

Bastie ayrıca YouTube’un ‘kısa vadede şüphesiz etkili’ politikasının, uzun vadede ‘kendilerini ifade edecek başka platformlar’ bulacak komplo teorilerini teşvik etmesinden korktuğunu da belirtti.

YouTube para kazanmayı kolaylaştırdı: İşte yeni şartlar...

 

YouTube'tan 'Trump' kararı

 

YouTube CEO'su istifa etti

 

Youtuber'a göre Lamborghini almak çok kolay

 

Balıkların mağdur ettiği Youtuber

 

YouTube kötü yorumları cezalandıracak!