Ziraat Bankası’nın, dijital veri güvenliğinde uzman şirket Kobil tarafından geliştirilen yüksek güvenlikli AST teknolojisine sahip Ziraat Onay hizmeti kullanıma sunuldu. Ziraat Onay çözümünü kullanan Ziraat Bankası müşterileri, mobil ve internet bankacılığı işlemlerini kullanıcı adı, şifre ve SMS girmek yerine yalnızca kendilerinin belirlediği tek bir şifre ile çok daha güvenli şartlar altında tamamlayabiliyorlar. Böylelikle kullanıcılar, ortak kullanıma açık bilgisayarlarda ya da güvenlik duvarının bulunmadığı akıllı telefonlarda işlem yaparken siber hırsızlık riskiyle karşı karşıya kalmayacak, saldırılara ve yönlendirmelere açık yapısıyla pek de güvenli olmayan sistemlere bağlı kalmayacaklar. Ziraat Onay kullanan müşteriler, aynı zamanda İnternet Şubesi’ni de parola veya SMS şifresi girmeden pratik, hızlı ve güvenli bir şekilde kullanabilecekler.


 
iPhone, iPad ve Android cihazlarda tam güvenlikli bankacılık işlemleri
Uçtan uca kapalı bir devre içinde banka ile müşteri arasında şifreli mesajlaşma sağlayan Kobil'in AST çözümü, aynı zamanda iki faktörlü kimlik doğrulama duvarıyla güvenliği artırıyor ve cihazları korsan kopyalamaya, hırsızlığa ve diğer manipülasyonlara karşı koruyor. İnternet bankacılığı kullanan birçok banka müşterisinin sahip olduğu iPhone, iPad, Android, Windows 8 PC’lerde çalışabilen AST, güvenliği otomatik olarak sağlayarak son kullanıcının olası endişelerini gideriyor ve müşteri memnuniyetini artırarak bankalara büyük fayda sağlıyor. Ziraat Bankası müşterilerinin Ziraat Onay çözümünü kullanmaları için Android ya da iOS işletim sistemli akıllı cihazları için geliştirilen Ziraat Mobil uygulamasına girmeleri ve Ziraat Onay girişine tıklamaları yeterli oluyor.
 
Ziraat Onay’ın en önemli avantajlarından biri bankacılık işlemlerinde sıklıkla kullanılan kimlik doğrulama yöntemlerinden çok daha güvenli bir altyapı üzerinde çalışması. Kobil Ülke Müdürü Ümit Yaşar Usta konuyla ilgili şunları söylüyor: “Online bankacılık işlemlerinde güvenlik zincirinin en zayıf halkasını, banka müşterilerinin kullandığı bilgisayarlar ve akıllı telefonlar oluşturmaktadır. Bankalar genellikle bu güvenlik riskini ilave şifre cihazları ya da SMS gönderimi ile bertaraf etme gayretindedirler. Oysa SMS’ler yönlendirilebilmekte, araya giren saldırganlar şifre cihazları ve cep telefonu uygulamaları ile üretilen bir defalık şifreleri atlatabilmektedir. Kobil olarak sunduğumuz AST teknolojisi ise banka ile müşteri arasındaki ilişkiyi kapalı devre esasına göre belirleyip çift faktörlü kimlik doğrulama duvarıyla güvenliği artırmaktadır. İsviçre ve Almanya gibi ülkelerin bankaları artık bu sistemi kullanıyor.”