Teknoloji Gündem

Sosyal medyada herkesin bildiği sır: Şehir efsanesi mi gerçek mi?

'ŞEHİR EFSANESİ GİBİ'

"Yalnızca aklımızdan geçen bir ürün herhangi bir zamanda nasıl karşımıza çıkıyor?" sorusuna Siber Güvenlik Uzmanı Mehmet Caner Köroğlu, "Bu biraz şehir efsanesi gibi. Net bir cevabı yok. Ben bunların daha çok rastlantı veya potansiyel tahminler olduklarını düşünüyorum" derken, Sosyal Medya Uzmanı Serdar Bağtır ise, "Teknoloji, kullanıcıların bilgisayar, telefon ve tablet gibi internet erişimi olan akıllı cihazlarına 'çerez' adı verilen küçük kod parçaları bırakarak, site ziyaretleri ve satın alma davranışlarını takip etmeye başladı" cevabını verdi. Sözlerine, "Online alışveriş mağazalarından herhangi birinde incelediğiniz ürünün, reklam yayınlayan web sitelerde ve sosyal medya mecralarında tekrar karşınıza çıkmasının sebebi, çerezler yüzünden remarketing (yeniden pazarlama) listesine alınmanız" diyerek devam eden Bağtır, artık remarketing'in de kullanıcılar tarafından kanıksandığı için etkisini kaybettiğini söyledi.

'MESAJLARI OKUMAK VE SES KAYITLARINI DİNLEMEKTEN ÖTEYE GEÇTİLER'

Bundan dolayı satın alma kararlarını etkilemenin çok daha tehlikeli boyutlara gittiğini söyleyen Serdar Bağtır, büyük reklam yayıncısı olan firmaların sadece reklam göstermekten değil, reklamlarının işe yaramasından para kazandıklarını da belirtti. "Büyük reklam yayıncıları bu gelirlerini kaybetmemek için her yolu denemeye kararlılar" diyen Bağtır, özel mesajları okumak, ses kayıtlarını dinlemekten daha öte bir duruma geçildiğinin de altını çizdi.

Sosyal Medya Uzmanı Serdar Bağtır, cep telefonlarının içinde bulunan sesli asistanların herhangi bir tuşa basmadan da sadece adı söylendiğinde harekete geçer hale geldiğini ve bu iki teknolojinin bizlere ücretsiz yeni özellikler sunduğunu fakat arka tarafta 'speech recognition' (konuşmayı metinleştirme) teknolojisini geliştirdiklerini ifade etti. Şu anda bazı programatik reklam modelleri, reklam verenlerin sadece sosyal medya ve web sitesi reklamlarını değil, e-mail ve SMS (kısa mesaj) yöntemlerini de aynı havuzda tutuyor. Bağtır, "Speech recognition telefonlarınızı 24 saat dinliyor, siz evinizin salonunda otururken eşinize bir ürünü almak istediğinizi söylüyorsunuz. Söyledikleriniz uzak bir bilgisayarda dikte edilerek reklam havuzuna gönderiliyor ve sizi ilgili alanın hedef kitlesine ekliyor. Siz daha anlatımınızı bitiremeden cep telefonunuza o ürünle ilgili SMS geliyor" açıklamasını yaptı.

Bir yorum yazın

Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Başa Dön