Teknoloji Gündem

Sosyal medyada herkesin bildiği sır: Şehir efsanesi mi gerçek mi?

'GOOGLE VE FACEBOOK SİZİ MUTLAKA TAKİP EDİYOR'

Aynı zamanda "Ne yaparsanız yapın Google ve Facebook sizi mutlaka takip ediyor" diyen Sosyal Medya Uzmanı Serdar Bağtır, "E-ticaret siteleri ve uygulamaları, web siteler, diğer mobil uygulamalar kendi kullanıcılarının hareketlerini izlemesi için bu büyük ikiliye yani Facebook ve Google'a izin veriyor" dedi.

'ANAHTAR KELİME ANONİMLİK'

"Biz kullanıcıların büyük reklam şirketlerinin hedefi olmaktan kurtulmasının bir yolu var mı?" sorusuna Siber Güvenlik Uzmanı Mehmet Caner Köroğlu, "Son kullanıcı sözleşmelerini net bir şekilde okumak lazım. Bu verileri işlemeye yönelik gerekli izni verdiğimizi görebiliriz. Burada anonimlik üzerine birçok ipucu verebiliriz" cevabını verdi. Köroğlu, insanların kullandıkları uygulamaların, işletim sistemlerinin veya servislerinin gizlilik ayarlarına göz atmalarının önemli olduğunu ve anahtar kelimenin 'anonimlik' olduğunu belirtti.

İMKANSIZ AMA AKILLI TELEFON VE BİLGİSAYAR KULLANMAMAK TEK YOLU

Serdar Bağtır ise son kullanıcı sözleşmeleri konusunda Siber Güvenlik Uzmanı Köroğlu ile hemfikir. "Uygulama mikrofona erişebilsin mi?', 'Uygulama tüm resimlerini görebilir, uygulama sana bildirimler yollayabilir' gibi seçenekleri onaylayarak geçiyoruz. Böylece tüm kapıları ardına kadar açmış oluyoruz" diyen Bağtır, bunu farkında olmadan yaptığımızın da altını çizdi.

Sosyal Medya Uzmanı Serdar Bağtır sözlerini, "Bugün Türkiye’den bazı e-ticaret sitelerinin aylık 7-10 milyon TL bütçe ile bu reklam yayıncılarına reklam verdiklerini düşünürseniz, dünya çapında nasıl bir gelir ettiklerini tahmin edebilirsiniz. Dolayısıyla şu an bir kullanıcının, kullanıcı gizliliği sağlayabilmesinin tek yolu, akıllı telefon ve bilgisayar kullanmamak gibi imkansız bir yöntem olabilir" diyerek sözlerini noktaladı.

Bir yorum yazın

Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Başa Dön