Teknoloji Gündem

Yurtdışında üniversite eğitimi ve bedava burs

FRANSA

Yabancı öğrenciye kira yardımı da yapıyor

Fransız üniversiteleri lise notlarınızı dikkate alıyor. Bakalorya seviyesinde bir lise diploması ve B2 seviyesinde Fransızca yeterlilik belgesi istiyor. Bir başka koşul da LYS puanıyla üniversiteye yerleşmek. Hatta hukuk okuyacak öğrenci Türkiye’de bir hukuk programına yerleşmeli.

Üniversitelerde hazırlık programı yok ama Fransızca öğrenmek için dil kurslarına gidip, tekrar başvuru yapabilirsiniz. Her üniversite kendi kriterini belirliyor. Fransa’da eğitimi Kare Eğitim Yurtdışı Eğitim Direktörü Olcay Erten anlattı. Fransa’da mühendislik okumak zor. Toplam 5 yıl süren mühendislik eğitimi Grandes Ecoles denilen okullarda veriliyor. Bu okullar için önce 2 yıllık üniversite eğitimi alınır, sonra sınava girilir. Bakalorya seviyesinde diplomaya sahip olmayanlar üniversiteye erişim belgesi olarak da nitelendirilen Diplôme d’accès aux études universitaires (DAEU) ismiyle bilinen hazırlık yılını okuyabilir. Başarılı olan üniversiteye geçiyor. Tıp, veterinerlik, eczacılık gibi bölümlere kabul alanlar birinci yılın sonunda yapılan ve girenlerin ancak yüzde 20’sinin başarılı olabildiği ve yalnızca iki kez girme hakkı bulunan sınavı geçerse eğitimini sürdürür. İngilizce lisans ve master programları var. Bunlarda Fransızca ve İngilizce yeterlilik isteniyor.

 

İNDİRİMLER DE VAR

Devlet üniversitelerinde öğrenim ücretleri yıllık ortalama 175 ila 550 Euro arasında. Yurtların aylık ortalama ücretleri 150-350 Euro civarında. Ev kiraları Paris gibi kentlerde aylık 600-750 Euro, daha küçük kentlerde ortalama 400 Euro. Öğrencilerin ödedikleri kiranın en az üçte birini devlet öğrenciye geri ödüyor. Toplu taşıma, sinema, tiyatro, restoran ve kafelerdeki tüm indirimlerden yabancı öğrenciler de yararlanabiliyor. Türk Eğitim Vakfı ile ortak master, mühendislik bursları ile Avrupa Birliği bursları var ve akademik başarıya göre veriliyor.

 

Başa Dön