Teknoloji Gündem

Yurtdışında üniversite eğitimi ve bedava burs

ALMANYA

Türkiye’de yerleş Almanya’ya başvur 

Almanya 2.7 milyon Türk nüfusuna sahip ve en çok tercih edilen Avrupa ülkelerinden biri. Türk ve Alman üniversiteleri arasında 911’i Erasmus anlaşması olmak üzere 1057 akademik işbirliği anlaşmaları var. Üniversitelere kabulde ilk şart LYS’de Almanya’da okumak istediğiniz bölümle aynı ya da benzer 4 yıllık lisans programına Türkiye’de yerleşmek. Yerleştirme puanınız da önemli. RWTH Aachen, Münih Teknik Üniversitesi, Heidelberg Üniversitesi ve Berlin Hür Üniversitesi’ne kabul alabilmek için LYS’de de yüksek puan almış olmak gerekiyor. Unicom Yurtdışı Eğitim Danışmanlığı’ndan Fatma Günaydın, Almanya’da nasıl eğitim alabileceğinizi anlattı. Almanca programlar için dil yeterliliği şartı var. Birçok devlet üniversitesi kendi bünyesinde hazırlık programı açıyor. İngilizce programlar için IELTS, TOEFL sonuçları istenir.

Devlet üniversitelerinde ortalama 150 ile 300 Euro arasında harç ödeniyor. Özel üniversiteler ile sertifika programlarında bu rakam ortalama 3 bin ile 30 bin Euro arasında. Resmi verilere göre üniversite öğrencilerinin Almanya’da aylık yaşam giderleri yaklaşık 795 Euro. Yılda 120 gün tam zamanlı veya 240 gün yarı zamanlı çalışma hakkı tanıyor. Mezuniyet sonrası Almanya’da iş olanağı bulmak üzere oturum hakkı 1.5 yıla kadar uzatılabiliyor. Almanya’da 392 üniversitede 17 binin üzerinde bölüm ve program sayısı bulunmakta.

 

BURSLAR LİSANSÜSTÜNE

Burs master ve doktora seviyesinde veriliyor. Alman Akademik Değişim Servisi (DAAD) bursları en bilinen kurum. Yüksek lisans için Türk Eğitim Vakfı (TEV) ile ortak ayda 750 Euro ve yol masrafı veriyor.

Başa Dön