Türkiye'nin üretim üslerinden Manisa, hükümetin ihracattaki hedeflerine paralel olarak son dönemde rotayı katma değeri yüksek ürünlere kaydırmayı başardı. Şehirdeki yerli ve yabancı şirketler, KOBİ'lerle birlikte üst düzey teknolojiyle üretim yapıyor. Bu gelişmeye son olarak da cep telefonu ve tablet sanayisi eklendi. Turkcell, Vodafone ve Vestel'in yerli telefon üretiminde ilk tercih olan şehir, bu rüzgârla atağa kalktı. Manisa Türkiye'nin ilk yerli cep telefonuna ev sahipliği yaparken birçok şirketi de ihya edecek. Şehrin girişimci KOBİ'leri gerek yazılım gerekse tedarik ürünlerinde önemli roller üstlendi. Manisalı KOBİ'ler, Türkiye'nin cep telefonu yan sanayisini yarattı.
 
KATMA DEĞERDE İKİNCİ OLDU
 
Şehirdeki devlerle birlikte katma değerli ligde üretime geçen KOBİ'ler bu alanda Türkiye'ye 15'ten fazla patent kazandırdı. KOBİ'lerin buluşları arasında tablet ve cep telefonlarını daha da hafif hale getirecek özel bir hammadde de yer alıyor. Beyaz eşya ve elektronik ürünlerdeki deneyim ve yerli cep telefonu üretimine ev sahipliği Manisa'yı, katma değerli ürün liginin zirvesine çıkardı. Kilo başına ihracat gelirinde ikinci sıraya yerleşen il, Türkiye'nin koyduğu 2023 hedefine en hızlı ilerleyen kentler arasında yerini aldı.
 
VERGİ GELİRİ BEŞE KATLADI
 
Mali ye Bakanlığı verilerine göre Manisa'da 5 yıllık dönemde mükellef sayısı yüzde 13 arttı. Buna karşılık vergi tahsilatındaki artış oranı yüzde 90 oldu. İlden geçen yıl 2.4 milyar TL vergi tahsil edildi. Manisa OSB ise Türkiye'nin ihracat şampiyonları arasında yer alıyor. Yıllık 8 milyar dolara yakın ihracat gerçekleştiren bölge, 45 bin kişiye de iş imkânı sağlıyor. Yüzde 100 yabancı sermayeli firmaların da bulunduğu şehir, geçtiğimiz aylarda Avrupa'nın yatırıma en uygun kenti seçildi.

Kaynak - Sabah