Kaliforniya’daki federal yargıç, Cuma günü Google’a, Chrome‘un gizli modundaki kullanıcıların etkinliklerini izleme konusunda bir dava açılması yönünde karar aldı. Google, mahkemeye davayı düşürmek için temyiz başvurusunda bulundu. Ancak hakim talebi reddetti. Reuters ise davada, teknoloji devinden en az 5 milyar dolar yani kullanıcı başına yaklaşık 5.000 dolar tazminat istenildiğini duyurdu.

Google davada köşeye sıkıştı

Geçtiğimiz Haziran ayında üç kullanıcı, Chrome tarayıcısının özel (gizli) modunda dahi veri topladığını iddia ederek şirkete karşı toplu dava açmıştı. Tarayıcıda veri izleme kapatıldıktan sonra, Google araçlarının kişisel bilgileri şirkete ilettiğini belirttiler. Davacılar firmanın “yaygın bir veri izleme işi” yürüttüğünü de iddia ettiler.

Bir Google sözcüsü yaptığı açıklamada, Chrome’un gizli modda gezinirken etkinliğinizi kaydetmeyeceğini, ancak ziyaret ettiğiniz web sitelerinin bazı bilgilerinizi toplayabileceğini açıkça belirttiğini ifade etti.
Google sözcüsü konuyla alakalı; “Bu iddialara şiddetle itiraz ediyoruz ve kendimizi onlara karşı şiddetle savunacağız. Chrome’daki gizli mod, size etkinliğiniz tarayıcınıza veya cihazınıza kaydedilmeden internette gezinme seçeneği sunar. Her yeni gizli sekme açtığınızda açıkça belirttiğimiz gibi, web siteleri oturumunuz sırasında göz atma etkinliğiniz hakkında bilgi toplayabilir” dedi.

Yaşanan gelişmeler neticesinde Google, gizlilik konusunda bir kez daha köşeye sıkıştı. Teknoloji şirketinin bu dava karşısında nasıl bir tavır sergileyeceği henüz belirsiz.

Google'ın yayın telifi detayları belli oldu

 

Facebook'tan KOVİD-19 aşısı için yeni adım