Teknopark İstanbul Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencileri Kuzey Arda Bulut ile Ömer Faruk Sönmez, 'Online Siber Güvenlik' konulu projeleriyle girişimcilik dünyasına ilk adımı atmayı başardı. İki gencin siber güvenlik alanında Türkçe kaynak sıkıntısını tespit ederek bu alandaki ihtiyacı karşılayan bir platform kurma fikriyle başlayan çalışma, Teknopark Kuluçka merkezinde kabul edildi. Yönetimin desteklediği gençler şimdi şirketleşme yolunda. Bulut, "Girişimciliğe profesyonel anlamda başladık diyebilirim" derken Sönmez, "Arkadaşlarımız yılmasın" dedi. İşte o başarının hikâyesi:

KUZEY ARDA BULUT: "Sektöre yaklaşık 3'üncü sınıftan bu yana ilgi duyuyordum. Şu anda siber güvenlik sektörü ile yakın temas halindeyim. Amacımız Siber Güvenlik alanında Türkçe kaynağı artırarak insanlara sektör çalışanlarına ve de tüm teknik liselere öğrencilere katkı sağlamak. Yaklaşık 5 aydır projemiz üzerinde çalışıyoruz. Ürünümüz tamamen bittiğinde son versiyonuyla artık hem özel hem de devlet kurumlarına müracaat etmeyi planlıyoruz. Girişimciliğe profesyonel anlamda başladık diyebilirim. Teknopark'ın kuluçka merkezinden aldığımız destek de bizim için büyük bir motivasyon kaynağı oldu. Çalışmalarımızı kuluçka merkezinden yürütebiliyoruz. Ön elemelerde başarılı olduk. Yazılım, siber kodlama ve güvenlik konuları çağımızın getirdiği önemli sektörler. Bu bağlamda arkadaşlarıma ilham kaynağı olmak bizim için büyük gurur."

ÖMER FARUK SÖNMEZ: "Hazırlık sınıfı öğrencisiyim. Projeye arkadaşım ile birlikte başladık. En büyük eksikliğimizin Türkçe kaynak olduğunu fark ettik. Daha önceden siber güvenlik alanında Kuzey arkadaşım ile birlikte çalışıyorduk. Okulumuzdan bize Teknopark bünyesindeki kuluçka merkezinden bahsedildi. Burada fikrimizi hayata geçirmek için uygun imkânların olduğunu gördük. Heyecan ile müracaatlarımızı yaptık. Projede şu anda ön ve arka yüzünü hazırlama aşamasındayız. Bizim gibi istekli arkadaşlarımız yılmasınlar. Şu anda bir fikri hayata geçirebilmek için uygun şartlar ve imkânlara sahibiz. Dünyada siber güvenlik alanı çok hızla gelişen bir alan. Gelecek tartışmasız şekilde teknoloji ve teknolojinin güvenliğinde. Teknoloji savaşlarında güvenlik konusu büyük bir başlık konusu diyebiliriz."

Kuzey Arda Bulut ile Ömer Faruk Sönmez, platform çalışmalarına Teknopark Kuluçka merkezinde devam ediyor.

BİR İLKİ BAŞARDILAR

Teknopark İstanbul Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdürü TURAN ÇİNKILIÇ: "Teknopark'ın kuluçka merkezi özellikle üniversite mezunları ya da öğrencilerine kapıları açık olan bir program. Programa iki öğrencimiz de başvuru yaptı. Online Siber Güvenlik eğitimi konulu projeleri kabul gördü. Öğrencilerimiz şu anda eğitim içerikleri hazırlıyorlar. Girişimcilerle temas halindeler. Şirketleşme yolunda ilerleyecekler. Teknopark yönetimi öğrencilerimize bir masa verdi. Bu masanın ücretsiz kullanımından tutunda sosyal imkânlarına kadar pek çok konuda Teknopark yönetimi büyük destek sağlıyor. İlk defa bir lise öğrencisi kuluçka merkezinde projesini kabul ettirip girişimci olma yolunda."

KULUÇKA MERKEZİ NEDİR?

Kuluçka merkezi girişimcilere fikirlerini hayata geçirmek ve onları geliştirmek için maddi ve manevi destek sağlayan iş geliştirme merkezleri anlamıyor geliyor. Pendik Teknopark Kuluçka Merkezi'nde projesi kabul edilen kişi ya da kişilere şu imkanlara kavuşuyor:

Ücretsiz ofis imkanı.

Teknopark Vergi ve Avantajları (4691 sayılı kanun kapsamında çeşitli destek ve muafiyetlerden yararlanma).

İhtiyaç ve talebe göre belirlenen alanlarda eğitim ve etkinlikler.

3 günlük hızlandırma programları, mentorluk, performans desteği.

Aylık periyotlarda durum takibi ve girişim gruplarıyla bir araya gelme.

Yatırımcılara erişim, yatırımcılarla birebir görüşme.

Üniversiteler, kurumsal ve global firmalar ile işbirlikleri.

Laboratuvar ve temiz oda altyapısı.

Fiziksel ve dijital prototipleme aletleri ile fikirlerin tasarıma, tasarımların fiziksel ürünlere dönüştürülme imkânı.

Ücretsiz danışmanlık TTO Danışmanlığı Üniversite - sanayi işbirliği.

Fikri ve sınai mülkiyet hakları ve proje yazımı gibi konularda destek alma imkanı.

Patent ön araştırmasını geçenlere maddi destek.( Akşam-Bülent Şanlıkan)
 

"Etik hacker"lığa meslek standardı

 

Yüz tanıma şirketine 7,5 milyon sterlinlik ceza

 

Google’ın çeviri gözlüğü dönüm noktası olacak

 

Dijital telif dönemi: Alman modeli örnek alınsın!

 

Uzaya giden ilk Türk olmak için başvuru şartları açıklandı